22.07.2023., stadion Gradski vrt, Osijek - SuperSport HNL, 01. kolo, NK Osijek - NK Slaven Belupo. Photo: Dubravka Petric/PIXSELL
PIXSELL
14.9.2024., 07:20
DERBI ZAČELJA NA OPUS ARENI

Samo je jedan cilj! Nemamo prava ni na kakve alibije, počinje ljepša priča

Nećemo sjediti i plakati zbog lošeg starta u sezonu, moramo dati sve što je u našoj moći za pobjedu, kaže Marko Malenica

Pred nogometašima Osijeka još je jedan - početak. Obilježit će ga novi derbi, ali ovaj spada u one koje Bijelo-plavi nikada više ne bi voljeli igrati.

Riječ je, naravno, o derbiju začelja, jer na Opus Arenu stiže Slaven Belupo, jedina momčad u SHNL-u čiji je učinak u prvih pet kola bio lošiji od Osijekova. Dijeli ih tek jedan jedini pogodak, zbog kojeg osječka momčad nije na samom dnu, već jedno mjesto iznad njega. Neugodno je gledati ljestvicu, ali jednostavno se mora zaboraviti sve što je bilo jučer i razmišljati o onom što dolazi. Osijek je došao do prve prijelomnice sezone, pobjeda protiv Koprivničana veliki je imperativ, a s obzirom na promijenjeni izgled momčadi, tek ćemo saznati kako se ona nosi s takvim pritiskom.

Nema plakanja

Iza Bijelo-plavih je stanka u kojoj je trener Federico Coppitelli pokušavao, koliko je mogao, s obzirom na to da mu pola rostera zbog reprezentativnih obveza nije bilo na raspolaganju, složiti mozaik od nekih novih "kockica". Zato možemo zaključiti kako će u nedjelju istrčati momčad za koju je teško unaprijed reći koliko vrijedi.

ČAVLINA SE ISPRIČAO SUIGRAČIMA

Mladi vratar Nikola Čavlina, koji je u Osijeku na posudbi iz Dinama, podignuo je priličnu prašinu javnim istupom u kojem je za svoju slabu formu na početku sezone prozvao trenera vratara Gianfranca Randazza, svoje suigrače, a okrznuo je i navijače, koji su mu zviždali zbog pogrešaka koje je činio. Čavlina se po povratku s reprezentativne akcije ispričao pred stručnim stožerom i svim suigračima, a u nedjelju neće participirati ni kao pričuva zbog lakše ozljede aduktora.

- Ulazak u sezonu nije bio dobar. Mogu se pronaći određeni razlozi koji su doveli do toga. Izgubili smo kostur momčadi, došlo je puno novih igrača, a uz to smo još gubili utakmice zbog vlastitih pogrešaka. Praktično smo se ekipirali tek pretkraj ovog tjedna. Osobno, mislim kako nemamo prava ni na kakve alibije glede lošeg starta. Na početku sezone pokazivali smo naznake stvaranja željenog identiteta igre, ali smo se na tom putu malo zagubili u posljednja dva nastupa, protiv Rijeke i Hajduka. Vjerujem kako od nedjelje počinje naša nova, ljepša priča - kaže Marko Malenica, iskusni vratar Bijelo-plavih, koji je vratio "jedinicu" u svoje okrilje.

Kada se upadne u krizu, nije lako pronaći put izlaska iz nje. U momčad se uvuče tjeskoba, samopouzdanje padne, ali situacija sigurno nije bezizlazna jer se tijekom sezone događaju takvi usponi i padovi.

- Jedini put izlaska iz krize su - pobjede. Čak mislim kako u svlačionici nismo toliko potonuli na psihičkom planu zbog tog lošeg ulaska u sezonu. Nitko od nas nije očekivao tako loš start, ali što ćemo sad? Sjediti i plakati sigurno nećemo, nego treba zapeti i u nedjelju protiv Slaven Belupa dati sve što možemo od sebe kako bismo došli do prve prvenstvene pobjede ove sezone - poručuje Malenica.

I to je jedini ispravan stav. Naricati za prolivenim mijekom nikada nije imalo smisla. Treba gledati kako kantu opet početi puniti. Iza Osijeka su turbulentni dani, a duhove na Opus Areni uzbudio je mladi vratar Nikola Čavlina, koji je za svoje pogreške prozvao i trenera vratara Gianfranca Randazza. Kakva su Markova iskustva s talijanskim trenerom?

- Meni odgovara način njegova rada. Imao sam priliku naučiti neke nove stvari. Ipak je on trener s iskustvima iz Serie A, što treba poštovati. Imao sam sreću u karijeri raditi s odličnim trenerima vratara, poput Domagoja Malovana, Filipa Šušnjare i Silvija Čavline, svaki od njih dao mi je ponešto novo, pa tako i Randazzo. Ima nekih razlika u njegovim treninzima i izvođenju vježbi, ali to me samo obogaćuje - objašnjava Malenica.

AKTIVIRANA USLUGA “PREPUSTI LEGI KARTU”

NK Osijek je predstavio novu uslugu za gledatelje pod imenom “Prepusti legi kartu”. Ona se odnosi na navijače koji imaju godišnje pretplate, ali zbog nekog razloga ne mogu doći na neku od utakmica na Opus Areni, koji svoje mjesto mogu prepustiti nekom drugom. Važno je naglasiti kako osoba kojoj se prepuštata mjesto mora biti aktivni član NK Osijek, što je dodatna pogodnost u smislu članstva. Proces prepuštanja svoga mjesta nekome drugome odvija se isključivo preko interneta (ulaznice.nk-osijek.hr) uz naknadu od tri eura. Usluga se može ostvariti za svaku utakmicu pojedinačno kada ulaznice budu puštene u prodaju, a može se iskoristiti do najkasnije četiri sata prije početka utakmice. Opcija se ne može aktivirati unaprijed za sve dvoboje do kraja polusezone ili cijele natjecateljske godine.

Slaven Belupo na Opus Arenu stiže s novim trenerom Marijom Kovačevićem, čiji rad u SHNL-u nije nepoznat jer je sjedio na klupi Varaždina dok ga teška bolest, srećom, na kraće vrijeme, nije odvojila od nogometnih terena. Sada je to, na radost svih nas, iza njega, a kao gost s Varaždinom je Osijeku često znao prirediti ozbiljne probleme.

Bit će borbe

- Kovačević je novi u Slaven Belupu, ali nama koji smo duže vrijeme u SHNL-u nije nepoznat njegov način igre i razmišljanja. Njegove momčadi teže nadigravanju, a dok je sjedio na klupi Varaždina, uvijek smo imali problema. Iako su trenutačno posljednjeplasirani na tablici, to nas ni slučajno ne smije zavarati. Dobra su momčad, pa nema dvojbe kako nas očekuje teška utakmica. Ipak, očekujem da ćemo doći do prve pobjede, kojom bismo najavili ljepša vremena za nas i naše navijače - priča Malenica.

Od Osijeka se prije svega očekuje drukčiji pristup nego u posljednja dva susreta, u kojima je bio posve nedorečen. Izgledalo je kao da se u momčad uvukla neka melankolija zbog slabih rezultata, pa nije bilo prave agresivnosti i odlučnosti, što se posebno odnosi na napadački dio igre. To znatno odudara od onoga što je Coppitelli najavio prilikom svog predstavljanja. Tada je najavio napadačku igru. No momčad je u prvih pet kola zabila samo četiri pogotka, što baš ne upućuje na napadački nogomet. Osijek sad ima novi napadački adut u Arnelu Jakupoviću, kojeg čeka težak posao nadomještanja Ramona Miereza. No na tom putu Arnel mora dobiti golemu pomoć momčadi. Iskreno, znatiželjni smo što može ponuditi Osijek s novim igračkim adutima.

Trener Federico Coppitelli ljubomorno čuva tajnu kakvu će momčad poslati u okršaj koji mu “život znači”. Za očekivati je kako će u njoj od novih lica sigurno biti Tiago Dantas i Arnel Jakupović, a Marko Soldo u novoj ulozi zadnjeg veznog. Ipak, ponovit ćemo više od imena Bijelo-plavima će u nedjelju trebati naglašena strast i neutaživa želja za tom prvom pobjedom. n