25.07.2024., Osijek - Prva utakmica drugog pretkola Konferencijske Lige: NK Osijek - FCI Levadia Tallinn. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
PIXSELL/DAVOR JAVOROVIĆ
13.9.2024., 09:00
U SLUČAJU ČAVLINA SVE JE JASNO

U Zagrebu ljuti: Osijek gleda sebe i ne radi ono što je dobro za Dinamo

Pritiska će sigurno biti, jer kazna za vratara Čavlinu je i kazna za Dinamo

U jeku Osijekova kaosa, razočaravajućeg oproštaja od Europe, loših rezultata, nezadovoljstva navijača, odlazaka najboljih igrača, medijsku akrobaciju imao je mladi vratar Bijelo-plavih Nikola Čavlina, koji je na Opus Arenu pristigao na posudbu iz Dinama i ovo ljeto branio - katastrofalno. Javio se Čavlina, a bolje da nije.

Nisam kriv, oni su

Napravio je ono najgore što jedan pojedinac iz kolektiva može napraviti, problem za svoja loša izdanja nije vidio u sebi, nego je javno optužio - trenera vratara Gianfranca Randazza i suigrače. Čak i ako je mislio da za kikseve i loše obrane, a bilo ih je, nije kriv sam, nego oni oko njega, zna se gdje se to rješava. Isključivo u svlačionici, otvorenim razgovorom, koji u pravilu ostaje u četiri zida. Čavlina nije bio dovoljno hrabar suigračima, kao i treneru, čiji rad mu ne odgovara, otvoreno reći u lice što misli, pa je otišao u Zagreb i ne baš pametno preko nacionalnog (čitaj zagrebačkog) medija kazao: "Nisam kriv, oni su."

Bilo je jasno da će za svoje riječi snositi posljedice, prekršio je nekoliko pisanih i nepisanih pravila. Na Pampasu su poludjeli na te medijske objede, naljutili se zbog javnog istupa svog igrača bez dopuštenja i znanja Kluba. Čavlina je tad bio s mladom reprezentacijom, a u toj situaciji odobrenje za razgovor novinari traže od HNS-a... No, ako se većina tog razgovora odnosi na Klub, onda se traži i klupsko odobrenje. Takvo je pravilo za sve, i igrače i novinare. I nije problem razgovor, niti NK Osijek svojim igračima brani medijske istupe, barem se nismo s tim susreli, ali je problem ono što je izrečeno. Dečko je mlad, ali dovoljno je u nogometu da zna da se to jednostavo ne radi tako. Nije razmišljao što će biti sutra, a to sutra je nosilo da stane pred Jugovića i društvo i pogleda ih u oči. I pred navijače i trenera čiji mu rad ne odgovara. Čavlina se sam "ukopao", nitko mu nije kriv što nije razmišljao da je "lakše izliječiti ranu od noža nego ranu od riječi" i sad vađenje nema smisla. Bijelo-plavi nisu službeno objavili "Čavlina je prekrižen", ali po svemu sudeći na Opus Areni više ne računaju na posuđenog vratara, koji ostaje u zapećku Osijeka do zime, a onda se vraća u Dinamo. Isto tako bi se proveo u bilo kojem klubu. I u Dinamu, kojemu sad navodno nije jasno zašto je Čavlina "na ledu". U prvom redu zbog loših obrana, a tek onda riječi. Mjesto prvog vratara izgubio je i prije riječi "nisam kriv, oni su", recimo protiv Hajduka je na vrata stao Marko Malenica i bio najbolji pojedinac Bijelo-plavih.

SAM SE UKOPAO

Nikola Čavlina se ukopao kad je za svoju lošu formu, zbog koje je Osijek itekako patio u početku sezone, javno optužio trenera vratara Gianfranca Randazza i svoje suigrače, koji mu, kao, nisu pomogli kada je griješio. Iako je Čavlina jedan od glavnih krivaca za većinu svega lošeg što se Bijelo-plavima dogodilo početkom sezone, ne vidi problem u sebi, nego u svima oko sebe. Čavlina je zasluženo preseljen na klupu, na gol se vratio Marko Malenica i u Splitu protiv Hajduka nije razočarao.

Slučaj - zaključen

Iz metropole se na Osijek valjda gleda kao na klub koji bi morao trpjeti sve mušice, žute minute i loša izadanja nekog njihova igrača. U Zagrebu se to ne trpi, ali u Osijeku mora. I umjesto da ta priča bude završena, "slučaj Čavlina" ide dalje, a svaka nova riječ samo je još dublje ukopavanje za 22-godišnjeg vratara. Zagrepčanima se ne sviđa što je Čavlina preselio na klupu, jer u Osijek je poslan da brani, pa je krenulo sablažnjavanje tipa "čovjek je samo rekao istinu i ono što misli. Zar se za istinu kažnjava". Prvo treba vidjeti što je istina, ona je samo jedna i kaže kako je Čavlina vrlo loše branio i izravni je krivac za loše rezultate Osijeka ovog ljeta. Uz to, kad ti nitko oko tebe ne odgovara i kad ne vidiš svoje pogreške, jasno je da za tebe nema mjesta u toj sredini. U Zagrebu je problem i što se kazna za Čavlinu odnosi na - Dinamo! Modri su ga posudili da brani i napreduje, kako bi postao njihov prvi vratar, a Osijek sad to koči. Vrhunac drskosti i bezobrazluka je tražiti da Bijelo-plavi moraju prelaziti preko loših stvari u svom dvorištu jer to je dobro za Dinamo! Dobri odnosi hrvatskih nogometnih klubova su poželjni, ali pobogu zašto bi neki prvoligaš 'pod mus' morao raditi u interesu Modrih. Prošlo je vrijeme kada je Dinamo imao previše svojih filijala i ljudi u hrvatskom nogometu koji su obraćali pozornost samo na ono što se događa na Maksimiru, ali čini se da su kod Zagrepčana neke stare navike - ostale. Osijek se drznuo, gleda sebe i ne želi razmišljati što je dobro za hrvatskog prvaka, a to je u metropoli dočekano na nož, pa je krenula medijska kanonada u kojoj se proziva NK Osijek što kažnjava tipa koji samo "razmišlja svojom glavom i priča istinu". Nit' je Čavlina dobro promislio, nit' je istina da nije ni za što kriv, a na taj spin Osijek ne obraća pozornost. S Opus Arene tvrde kako ih neće pokolebati nikakav pritisak iz Zagreba, a na vratima će stajati onaj tko je bolji. Malenica je u Splitu pokazao tko je među vratarima s Opus Arene trenutačno taj bolji.