Osijek, 22. 07. 2023, Opus arena. SuperSport Hrvatska nogometna liga 23/24. Utakmica 1. kola. Osijek - Slaven Belupo. snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
13.9.2024., 08:30
ZABORAVITI RAZVOJ I STRATEGIJU, VAŽNE SU POBJEDE

Opet na sceni nova momčad

U nedjelju će na Opus Arenu istrčati momčad Bijelo-plavih o kojoj, zapravo, malo toga znamo

U nedjelju za nogometaše Osijeka kreće razdoblje istine. Početak prvenstva bio je očajan, a na pitanje kakav će biti nastavak nitko živ nema odgovor.

Vjerojatno čak ni sam trener Federico Coppitelli, koji poput "pokvarene gramofonske ploče" ponavlja "bit će bolje, počet ćemo dobivati ono što na terenu zaslužimo". Možemo se složiti kako Osijek nije u tih prvih pet kola uvijek dobivao ono što je igrom zaslužio, ali u posljednja dva nastupa protiv Rijeke i Hajduka posve je razočarao. Nestalo je strasti, agresivnosti, prave borbe za klupske boje i navijače, koji, bez obzira na sve muke, pružaju odličnu podršku momčadi.

Osijek, 22. 07. 2023, Opus arena. SuperSport Hrvatska nogometna liga 23/24. Utakmica 1. kola. Osijek - Slaven Belupo. Domagoj Bukvic (39)snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

Sumnje na sve strane

Ne sumnjamo kako će tako biti i u nedjelju protiv Slaven Belupa, ali sada je doista došlo vrijeme u kojem momčad svojim fanovima treba nešto početi vraćati. Osijek je zapeo na početku novog puta, pa u ovom trenutku strategije, pogledi u budućnost i slične fraze više nikoga ne zanimaju. Prijelazni rok je odrađen kako je odrađen, malo tko će mu dati prolaznu ocjenu jer Bijelo-plavi su ostali bez svih igrača koji su bili okosnica igre, ali na to se više nema smisla osvrtati. Osijek sada ima momčad koju je krenuo slagati novi sportski direktor Jose Boto. U ovom trenutku slika ne nudi perspektivu. Međutim još uvijek se sve to može promijeniti, ali samo pod jednim uvjetom - treba napokon početi pobjeđivati. I to u seriji. Pred Bijelo-plavima je pet susreta u kojima oni najoptimističniji očekuju sve pobjede, oni realniji bili bi zadovoljni s 10-12 bodova, ali teško se upuštati u bilo kakve prognoze jer teško je reći koliko ta izmijenjena osječka momčad doista vrijedi. Malo je u njoj igrača za koje se točno zna što se od njih može očekivati, a veliki je broj onih koji se tek trebaju dokazati. Boto i Coppitelli možda baš to i očekuju - početak pravog dokazivanja nogometaša koji su ovog ljeta aterirali na Opus Arenu. Jasno je poput dana kako ni jedan ni drugi nisu u svojim planovima imali ovako slab start. Iskreno, nismo ni očekivali kako će Osijek u ovoj sezoni "letjeti", jer krenuo je u rekonstrukciju momčadi koje su u pravilu uvijek nezgodne. No ovakav rezultatski krah na samom početku uvijek će otvoriti milijun sumnji i upitnika.

31.08.2024., stadion Poljud, Split - SuperSport HNL, 05. kolo, HNK Hajduk - NK Osijek. Aleksandar Trajkovski, Tiago Dantas Photo: Sime Zelic/PIXSELL
PIXSELL

Nada u Jakupovića i Tiaga

S time, kao i s rastućim pritiskom, treba se znati nositi. Osijek nije amaterski klub, kako je to lakonski zaključio njegov sportski direktor, jer da jest, danas nikoga ne bi brigalo kakvi su rezultati. No briga nas, itekako, pa zato treba na trenutak zaboraviti priče o razvoju i strategiji jer ovo je trenutak u kojem je važna samo jedna jedina stvar - pobjeđivanje. Raspored koji slijedi Osijeku nudi mogućnost ulaska u seriju pozitivnih rezultata, ali oni neće doći sami od sebe. Momčad će morati "krvavo" povući na terenu. Najviše se očekuje od Arnela Jakupovića, koji je ušao u krug Osijekovih milijunskih transfera. Međutim čovjek će do susreta sa Slaven Belupom odraditi tek dva-tri treninga s novim suigračima, a uvijek u mislima treba imati onu trenersku mudrost "pogotke ne postižu igrači, već momčad". I nije Arnel jedini čiji se debi na Opus Areni iščekuje s nestrpljenjem. Isto se odnosi na Tiaga Dantasa, koji je u Osijek stigao iz velike Benfice s uzornim igračkim CV-jem. Takav nogometaš morao bi značiti pojačanje za Bijelo-plave. Osim toga bit će zanimljivo vidjeti u kojoj će mjeri Coppitelli koristiti Hernanija, još jednog igrača bogate karijere, koji ima iskustva. I to ne bilo kakva, igranja na najvišoj razini. Naravno, s 33 godine on je već proglašen "starcem", što je tako pogrešno jer godine uopće nisu važne ako u Hernaniju još uvijek postoji iskra koja će ga tjerati na dokazivanje.

Gotovo 10.000 gledatelja, a onda puno manje

Zanimljivi podaci kriju se iza dvije odigrane utakmice protiv Slaven Belupa na Opus Areni prošle sezone vezani uz broj gledatelja. Prvi ogled u kojem je novi osječki stadion službeno otvoren gledalo je 9222 gledatelja, što je šesti najbolji posjet u toj sezoni na domaćim utakmicama. No na drugoj utakmici kojom je zaključen jesenski dio prvenstva bilo je samo 3939 gledatelja, što je do danas ostao najmanji zabilježen posjet u službenoj utakmici na Opus Areni.

Uglavnom, u nedjelju će na Opus Arenu izići Osijek o kojem malo toga znamo, pa neka ta nova momčad počne stvarati ljepša iskustva od onih koja smo prolazili na početku ove sezone.