Osijek, 07. 08. 2024, Opus Arena, službeni trening pred europsku utakmicu, na glavnom terenu Opus Arene. NK Osijek. Jose Boto i Federico Coppitellli.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
11.9.2024., 08:10
ŽIVOT NA OPUS ARENI NIJE LAGAN

Prvi posao trenera Osijeka Coppitellija jest što brže formiranje nove kralježnice momčadi

Malo tko bi želio u ovom trenutku biti u koži trenera NK Osijek Federica Coppitellija. Iako je čovjek i dalje izrazito pozitivan, vjerojatno mu je itekako jasno da nešto hitno mora poduzeti.

Bijelo-plavi su se utaborili na dnu tablice, na pobjedu čekaju više od mjesec dana, a Federico treba momčad slagati iznova. Nije mu u tome previše mogla pomoći ni reprezentativna stanka, jer je tijekom nje praktično bio bez pola momčadi, uključujući i neke igrače, poput novog napadačkog aduta Arnela Jakupovića, koji su u svlačionicu aterirali u smiraj prijelaznog roka.

Potraga za kralježnicom

Prvi i osnovni Coppitellijev zadatak je stvoriti novu kralježnicu momčadi. Ostao je bez sva četiri igrača koja su trebala činiti njezine ključne "kralješke". Bar je tako bilo zamišljeno na početku priprema. Ramon Mierez, Andre Duarte i Darko Nejašmić na kraju su u transferima napustili klub, a vratar Nikola Čavlina izgubio je mjesto prvog vratara zbog slabe forme, a onda se još "zakucao" nepotrebnim javnim istupom, pa je jasno kako za njega budućnosti na Opus Areni nema. Dakle, Coppitelli mora ispočetka. Kralježnicu momčadi ne moraju nužno činiti najbolji igrači već oni najpouzdaniji. Vratara ima, jer Marko Malenica je iskusan i pouzdan vratar, što je dokazao u proteklim sezonama. U zadnjem redu kao novi "kralježak" nameće se Marko Jelenić. Najiskusniji je, a i sasvim pouzdan za takvu ulogu. Zapravo najveće pitanje ostaje vezni red. Osovina momčadi ne može biti igrač koji će klub napustiti već sljedećeg ljeta. Ako proberemo Coppitellijev izbor, onda se kao jedino rješenje nudi Marko Soldo. Istina, njemu je tek 20 godina, ali jedini je od veznjaka koji bi se na Opus Areni mogao zadržati duže razdoblje. Kapetanu Jugoviću je 35, on svakako može pomoći, ali na njemu se ne može temeljiti budućnost. Petru Pušiću i Tiagu Dantasu sljedećeg ljeta istječu ugovori. Jasno, to se može promijeniti, posebno kod Pušića, ako mu se u klubu odluče ponuditi novi ugovor. Dantas je, pak, druga priča. On ima vidljivu kvalitetu, ali i mogućnost odlaska bez odštete na ljeto, a nejasno je može li mu Osijek prije toga ponuditi duži ugovor. Tu je i Šimun Mikolčić, koji dobiva sve više prilika, ali se treba još dokazivati. Od veznjaka preostao je još Pedro Lima koji je zapravo najveća nepoznanica. Ima nešto u tom dečku, ali Coppitelli se njime dosad nije koristio u kontinuitetu, pa je teško donijeti ozbiljan sud o njemu. Osim toga, on je na posudbi, a Osijek ima mogućnost otkupa njegova ugovora, navodno po prihvatljivoj cijeni. Zato s Pedrom ne treba gubiti vrijeme, nego mu dati priliku neka pokaže što zna, pa u zimu odlučiti kojim se smjerom kretati kada je on u pitanju.

Vjera u Jakupovića

Za cijelu kralježnicu ostao nam je još napadač, a to je nedvojbeno Arnel Jakupović. On po svemu odgovara profilu. Već ima dovoljno iskustva, svi se nadaju kako kvaliteta nije upitna, te da će pogodcima povući Bijelo-plave iz rezultatske krize. Ako se takvi planovi ostvare, Jakupović bi ubrzo mogao postati i najbolji Osijekov igrač. I on bi trebao zatvoriti tu novu kralježnicu momčadi, koju uvijek čine vratar, stoper, veznjak i napadač.

- Morali smo reagirati kako bismo ponovno imali kostur momčadi, ali i da bi ona bila konkurentnija. Doveli smo neke iskusnije igrače koji bi nam trebali pomoći u tranzicijskoj fazi, pa nam sada preostaje kvalitetno raditi i vidjeti kako će se s vremenom pokazati ta naša pojačanja - rekao je Jose Boto, sportski direktor NK Osijek.

Stvaranje kralježnice momčadi uopće nije jednostavno, a u današnje vrijeme, vidjeli smo i na primjeru Osijeka, sav se taj trud može raspasti u 20-ak dana.

Sad nam se ostaje samo nadati kako će Coppitelli brzo formirati novu kralježnicu, te da će u klubu pronaći način kako je zadržati bar dvije-tri sezone, pa oko nje graditi momčad. To nije jednostavan posao, ali isplati se pokušati jer Osijek drugog izbora sad više nema.