NK Osijek. Pripreme Austrija. Ramon Mierez, Jose Boto, Nikola Čavlina

Ramon Mierez, Jose Boto, Nikola Čavlina

NK OSIJEK
7.9.2024., 07:25
Osječani su doveli čak 11 novih igrača

Buran ljetni prijelazni rok na Opus Areni: Veliki promet - maglovita budućnost

Završio je vrlo turbulentan ljetni prijelazni rok na Opus Areni. Vrlo gust bio je promet u oba smjera, jer u redove NK Osijek stiglo je čak 11 novih igrača, a napustilo ga je više od 20 nogometaša.

Od raja do pakla

Nakon što se podvuče crta pod učinjeno te ako se pogleda rezultatski trenutak, jedini zaključak koji se može izvući jest - puno prometa donijelo je prilično maglovitu budućnost osječkog kluba. Ne govorimo to samo zbog trenutačno groznih rezultata već više zbog činjenice što se sportski direktor Jose Boto odlučio na vrlo rigidnu politiku prodaje najboljih igrača, a kao zamjene za njih odabrao je ili ljude koji se tek trebaju dokazivati ili igrače u poznim godinama, za koje je trenutačno teško odrediti kakvu će korist donijeti momčadi.

OTIŠLI

Ramon Mierez (Al Jazira – 3.000.000 eura), Darko Nejašmić (Sharjah – 1.000.000 eura), Andre Duarte (Ujpest – 300.000 eura), Luka Zebec (BSK – posudba), Kristijan Lovrić (Ahmedspor, bez odštete), Kristian Fućak (ZTE – posudba), Franko Kolić (Mura – bez odštete), Šime Gržan (bez odštete), Slavko Bralić (bez odštete), Stefanos Evangelou (ZTE, bez odštete), Marin Prekodravac (Šibenik, bez odštete), Ivan Baković (Šibenik, bez odštete), Nikola Janjić (Sutjeska, bez odštete), Šime Gržan (bez odštete), Vinko Petković (bez odštete), Ivan Verhas (Đakovo Croatia, bez odštete), Josip Vuica (Zrinski Osječko 1664 – bez odštete), Tin Polić (Cibalia – bez odštete), Antun Damjanović (Cibalia, posudba), Luka Barić (Marsonia 1909, ?), Filip Mažar (BSK, bez odštete), Miloš Jovičić (TSC Bačka Topola - bez odštete)

Sve je počelo - idilično. Osijek je na početku priprema imao kičmu momčadi koju su činili Duarte, Nejašmić i Mierez, a za mladog vratara Nikolu Čavlinu koji je doveden na posudbu iz zagrebačkog Dinama vjerovalo se kako će biti posljednji njezin kralježak. Uz to Boto je doveo još pet novih igrača - stopera Luku Jelenića, veznjake Marka Soldu i Pedra Limu, krilnog napadača Ricuenija Kewala te napadača Kemala Ademija. Do početka kolovoza priča je izgledala obećavajuće, a onda su se mir i raj počeli pretvarati u - pakao. Krenulo je iznenadnom prodajom najboljeg igrača i strijelca Ramona Miereza.

25.07.2024., Osijek - Prva utakmica drugog pretkola Konferencijske Lige: NK Osijek - FCI Levadia Tallinn. Photo: Borna jaksic/PIXSELL
PIXSELL

Taj je transfer izazvao puno polemika jer je prava istina o njemu do danas - tajna. Slijedio je odlazak nezadovoljnog Andrea Duartea, a posljednjeg dana prijelaznog roka prodan je i Darko Nejašmić iako se kategorički tvrdilo kako će on ostati na Opus Areni. U međuvremenu je poziciju prvog vratara izgubio Nikola Čavlina, malo je bilo onih koji su razumjeli otpisivanje Marina Prekodravca, vratara Franka Kolića i napadača Kristiana Fućka. Nezadovoljstvo navijača i javnosti preraslo je u otvoreni bijes. Ponajviše zbog groznih rezultata i ispadanja iz Konferencijske lige od azerbajdžanske Zire, koje je bilo neuspjeh. Sve te razbuktale požare Boto je pokušao ugasiti novim dovođenjima igrača koje nije planirao. Bar ne u tom broju, pa je prvo došao stoper Emin Hasić, a u posljednjem kontigentu još četvorica; Tiago Dantas, Arnel Jakupović te dva igrača koja su na zalasku karijera Hernani i Alessandro Tuia.

Nepovjerenje

Loše planiranje, podcjenjivanje hrvatske lige ili nešto treće, sada je tako nevažno, ali se sportski direktor Jose Boto od mesije u samo 20-ak dana pretvorio u personu non grata. Više nitko ne vjeruje u njegovu "magiju", a još manje u priče o razvojnoj i kompetitivnoj momčadi. Skloni smo zaključiti kako je ovog ljeta kroz transfere Osijek napravio loš posao.

DOŠLI

Luka Jelenić (Varaždin – 800.000 eura), Marko Soldo (Dinamo – 400.000 eura), Emin Hasić (Värnamo 300.000 eura), Arnel Jakupović (Maribor –1.000.000 eura), Nikola Čavlina (Dinamo – posudba), Pedro Lima (Palmeiras – posudba), Kemal Ademi (Luzern – bez odštete), Ricuenio Kewal (AZ Alkmar – bez odštete), Tiago Dantas (Benfica – bez odštete), Alessandro Tuia (Cremonese – bez odštete), Hernani (Al-Najma, bez odštete).

Bar sada to tako izgleda, ali za konačne zaključke ipak treba pričekati još neko vrijeme. Opet, činjenice govore kako je dosad od svih pridošlih igrača u prvom kontingentu standardan samo Luka Jelenić, a donedavno je to bio i vratar Nikola Čavlina, kojeg su "pojele" katastrofalne pogreške u previše utakmica. Ipak, još je gore što trener Federico Coppitelli može praktično zaboraviti sve ono što je radio tijekom priprema jer momčad mu je sada dobila posve drukčiji izgled. Ostao je bez svih ljudi na kojima je temeljio igru, pa će morati krenuti ispočetka s novim akterima, te u hodu stvarati novu kičmu momčadi, a iznad glave mu već opasno visi mač slabih rezultata. U svakom slučaju, iza ovog ljetnog prijelaznog roka ostat će velik broj upitnika te nezadovoljstvo navijača i javnosti, koje je sad već dosegnulo kritičnu točku. Boto je očito prvo odlučio srušiti sve, iščupati i temelje dosadašnje momčadi, pa će na tom zgarištu pokušati graditi novi Osijek. Malo tko vjeruje u uspjeh tog procesa, ali iz te se kože više ne može.

Na kraju dana možemo se samo nadati kako Jose Boto u potezima koje je vukao tijekom ljetnog prijelaznog roka vidi nešto što, u ovom trenutku, nije vidljivo oku nas smrtnika.