Osijek, 24. 08. 2024, Opus Arena, SuperSport HNL 24/25. nogomet, Osijek - Rijeka. Emin Hasić (33). Lima Barros Pedro (10) i Darko Nejašmić (6).snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
5.9.2024., 09:00
NK OSIJEK

Što se događa na Opus Areni?

Nakon Botove NK Osijek se sad suočio i s “pljuvačkom” svog posuđenog vratara Nikole Čavline

Posljednji je dan ljetnog prijelaznog roka za klubove u Supersport HNL-u, a na Opus Areni je mirno. Naravno, ne treba takvo stanje shvatiti zdravo za gotovo, jer uvijek se nekakav deal može sklopiti i u posljednjim satima.

No NK Osijek, kada su u pitanju ulazni transferi, nema nikakvih planova, a kada su odlasci u pitanju, to je zbilja teško reći, s obzirom na obrazac kojim su se vodili klupski čelnici dosad. Napuštalo je Opus Arenu u posljednjih godinu dana "staro i mlado", često nikakvih pravila nije bilo. Ako bi došla povoljna ponuda, to bi značilo i odlazak. Odbijane su jedino one za Antona Matkovića, Domagoja Bukvića i Roka Jurišića. Ipak, najgore je u tome što su odlazili dobri igrači, a dovođeni su mahom oni slabije kvalitete, pa se i ne treba čuditi što je Osijek takvu sportsku politiku platio groznim ulaskom u sezonu.

Nadobudni Čavlina

I nije samo to problem. U posljednje vrijeme problem postaju i javni istupi pojedinaca. Prvo se stavovima o klubu "proslavio" sportski direktor Jose Boto, koji ga je, prije negoli je stigao na Opus Arenu, nazvao "amaterskim". Zbog toga je Portugalac posve opravdano navukao golem gnjev navijača na sebe, ali i brojnih sportskih djelatnika i komentatora. Jose "Labrta" ima visoko mišljenje o Joseu Botu, ali bar zasad ni jedan njegov potez u osam mjeseci mandata ne opravdava takav njegov stav. Na sve voli gledati svisoka, a sve što je dosad napravio zapravo je čista - katastrofa.

Čavlina ispuvaca loptuNK OSIJEK
NK OSIJEK

No on se još ima prilike izvući iz toga. Međutim, nismo sigurni kako će se jedan od Botovih "projekata" Nikola Čavlina izvući iz svojih medijskih akrobacija. Majstor je u razgovoru za jedini hrvatski (čitaj: zagrebački) sportski dnevnik za svoju lošu formu, zbog koje je Osijek itekako patio u početku sezone, optužio trenera vratara Gianfranca Randazza i svoje suigrače, koji mu, kao, nisu pomogli kada je griješio! Nevjerojatna nadobudnost čovjeka koji je glavni krivac za većinu svega lošeg što se Bijelo-plavima dogodilo dosad. I baš nas zanima kako će se sada vratiti u svlačionicu pred suigrače, a još gore - pred navijače Osijeka.

25.07.2024., Osijek - Prva utakmica drugog pretkola Konferencijske Lige: NK Osijek - FCI Levadia Tallinn. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
PIXSELL

Možda bi Čavlini bilo najbolje da ostane tamo gdje je sada - u Zagrebu, i nek se s takvim stavovima i ne vraća u grad na Dravi. Hoće li, pobogu, netko u klubu napokon oštro reagirati na takve medijske istupe?! Čavlina je, inače, taj razgovor sa zagrebačkim listom obavio bez znanja klupske press-službe, što nikako ne bi smio, bez obzira na to što je na pripremama reprezentacije. Najpametnije bi bilo, nakon svega, raskinuti ugovor o posudbi s njim.

Ide li i Nejašmić?

Posljednji dan prijelaznog roka mogao bi donijeti odlazak još jednog važnog igrača. Darko Nejašmić, nije nikakva tajna, želio bi otići iz Osijeka. U posljednjoj je godini ugovora, pa se nećemo iznenaditi ako ga ljudi koji vode klub odluče pustiti. Za njega, prema posljednjim saznanjima, postoji ponuda, ali traje određeno natezanje.

Darko Nejašmić. Osijek - Jablonec. Pripreme NK Osijek. Austrija
NK OSIJEK

Ode li i Nejašmić, bit će to završni čin tragedije koja se na planu sportske politike događala ovog ljeta. Tako bi otišli baš svi što su više ili manje bili važni za momčad, a došli su igrači za koje nitko pojma nema kakva im je stvarna vrijednost. Osijek i na taj način rasipa ugled, pa si moramo postaviti pitanje tko će uopće u budućnosti željeti doći u tako nesređenu sredinu, iz koje, pokazuje svaki novi primjer, mnogi bježe glavom bez obzira. Nema tu nikakve vidljive vizije ili strateškog plana, jer ako se takvi trendovi nastave, u kojima će svaki prijelazni rok izgledati poput željezničkog kolodvora, Osijek konkurentnu momčad neće stvoriti - nikada. Ali baš nikada. Pogledamo li projekciju za sljedeće ljeto, do kojeg bi se, kao, trebao stvoriti kostur nove momčadi, već sada se može naslutiti bar šest-sedam odlazaka, a to sugerira jubilarni, 555. povratak na početak.

Što se to, dovraga, događa na Opus Areni?