Osijek, 22. 07. 2023, Opus arena. SuperSport Hrvatska nogometna liga 23/24. Utakmica 1. kola. Osijek - Slaven Belupo. Krstian Fucak (8).snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
3.9.2024., 20:30
OPUS ARENU NAPUSTIO JOŠ JEDAN IGRAČ

Fućak će ovu sezonu odigrati u Mađarskoj

Dugo su se lomila koplja oko toga gdje će nastaviti karijeru, na kraju je Fućak prihvatio ZTE, koji je bio opcija od početka

Poraz u Splitu Osijeku nije samo donio nove rezultatske glavobolje nego i opet otvorio određena kadrovska pitanja.

Naime, u početnom dijelu susreta igru je morao napustiti centralni napadač Kemal Ademi, koji se uhvatio za mišić stražnje lože i pao na travnjak u trenutku kada se Bijelo-plavima otvarala mogućnost za opasan protunapad. Navodno se radi o ozljedi aduktora, koja bi Ademija od terena mogla odvojiti na nekoliko tjedana, pa bi se Osijek opet mogao naći u problemima kada je u pitanju centralni napadač.

Fućak u ZTE

To više što je klub jučer napustio čovjek koji je mogao biti potencijalno prijelazno rješenje da zamijeni Ademija - Kristian Fućak. Njega su sportski direktor Jose Boto i trener Federico Coppitelli otpisali još tijekom priprema jer je Fućak, prema Botovim riječima bio nezadovoljan statusom, te je izrazio želju za odlaskom. Dugo je trajalo natezanje gdje će i na koji način on nastaviti karijeru, a već se duže vrijeme spominjao odlazak u redove mađarskog ZTE-a. Na početku je Fućak odbijao takvu opciju, a sad ju je napokon prihvatio. U redove mađarskog kluba s kojim Osijek ima dobru suradnju, jer su tamo na posudbe odlazili Josip Špoljarić, Šime Gržan i Stefanos Evagelou, Fućak odlazi na jednogodišnju posudbu, nakon koje će se vidjeti kakva je njegova daljnja sudbina u redovima osječkog kluba s obzirom na to da mu ugovor vrijedi do ljeta 2026. godine.

PROMIJENJEN TERMIN KUPA

NK Osijek će u 1/16 finala Supersport Hrvatskog kupa biti gost NK Varteks, koji se natječe u Trećoj ligi, koja je zapravo četvrti stupanj natjecanja. Susret se treba igrati 11. rujna, ali u dogovoru s Varaždincima utakmica je pomaknuta za tjedan dana poslije. Tako će se Varteks i Osijek susresti 18. rujna na stadionu Sloboda u Varaždinu s početkom u 16.30.

Tako će trener Federico Coppitelli određeno vrijeme opet biti na samo jednom izboru kada je u pitanju centralni napadač - Arnelu Jakupoviću. I sad treba zapaliti svijeću da se on s reprezentativne akcije vrati zdrav jer će u suprotnom nastati ozbiljna kriza. Osijek je i ovako vrlo nedorečen pred suparničkim vratima, a u igračkom kadru nema pravih rješenja za mjesto centarfora. Može ga po potrebi odigrati Anton Matković, ali njemu još nedostaje "kilograma", ali i iskustva u žestokoj borbi koju centralni napadači vode sa suparničkim stoperima. U svakom slučaju možda se cijela ta priča oko Fućka mogla mudrije odigrati, to više što Osijeku nedostaje takav tip napadača. Fućak je najčešće korišten u ulozi krila, iako je najbolje igre pružao kao centralni napadač, što je dokazao tijekom posudbe u Gorici, kojoj je svojim pogodcima (dva je zabio i Osijeku, nap. a.) u proljeće 2023. godine itekako pomogao u očuvanju prvoligaškog statusa.

Jedan put za Coppitellija

Uostalom, loši rezultati pred zid su doveli samog Coppitellija, koji se mora prestati igrati slaganja momčadi, te na teren poslati ratnike. Ljepota igre će nakon stanke biti sporedna stvar, bar dok se konto osječke momčadi ne bude ozbiljnije popunio bodovima. Tek u tom se slučaju Coppitelli opet može vratiti potrazi za određenim taktičkim detaljima. Ili će Federico u ovoj stanci od svoje momčadi napraviti "gladnu zvijer" ili ga vrlo brzo na Opus Areni više neće biti. Kredite je ispucao, bez obzira na to što svakom prilikom bulazni o "dobrom putu" i sličnim fatamorganama. Za njega će od susreta sa Slaven Belupom pa do sljedeće prvenstvene stanke, koja dolazi početkom listopada, postojati samo jedan put - morat će uhvatiti seriju pobjeda.

- Dobili smo dosta novih igrača, za koje mislim da su jako dobri i da će nam koristiti te da ćemo biti vrlo dobra momčad. Protiv Slaven Belupa, Istre, Varaždina, općenito u susretima koji nas čekaju nakon stanke, napravit ćemo ono što još otprije zaslužujemo - uporno se optimizmom razbacuje Coppitelli.

Projekti u ovom trenutku više nikoga ne zanimaju. Mogu opet zaživjeti tek nakon što Bijelo-plavi budu imali pristojan rezultatski učinak. Coppitelli si je već osigurao ulazak u klupsku povijest, ali ne na način na koji je zamislio. Postao je Osijekov trener s najlošijim startom u povijesti SHNL-a, pa više baš nema puno prostora za manevriranje, jer bi mu se moglo dogoditi da postane treći trener u klupskoj povijesti koji će klupu napustiti a da nije okusio slast pobjede. Takvu su nesreću dosad imali Miroslav Žitnjak (jesen 2007.) i Borimir Perković (proljeće 2023.).

Obojica su nanizala po sedam susreta bez pobjede, pa bila smijenjena. Prema toj logici, Coppitelliju su ostale još dvije prilike za izbjegavanje takvog scenarija.