Osijek, 24. 08. 2024, Opus Arena, SuperSport HNL 24/25. nogomet, Osijek - Rijeka. Roko Jurišić (22) i trener Federico Coppitelli.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
3.9.2024., 07:15
NAJLOŠIJI START BIJELO-PLAVIH U POVIJESTI SHNL-a

Coppitelli ostaje na klupi, ali idu mu utakmice istine

Osijek još nije pao na samo dno, ali ga dodiruje, pa je potrebna mobilizacija

Bijelo-plavi su se doslovno došlepali do prve prvenstvene stanke u novoj sezoni. Učinak? Ubibože. Jedan osvojen bod u pet odigranih utakmica najlošiji je start Osijeka u povijesti SHNL-a. Međutim, ljudima koji vode klub očito "nije sve tako crno kako se sad čini", jer trener Federico Coppitelli još uvijek ima određene kredite. I ostat će na kormilu, ako rezultati u nastavku sezone budu "normalni", najmanje do zimske stanke. E sad, veliko je pitanje što uopće znači "normalan" rezultat nakon ovako poražavajućeg starta.

Bez identiteta

U svakom slučaju, Talijan će uživati podršku kakvu su njegovi prethodnici mogli samo sanjati. I sve to zbog "projekta" koji je ovog ljeta u dogovoru s klupskim vodstvom pokrenuo sportski direktor Jose Boto. Projekt, bar zasad, ne ide u dobrom smjeru, jer osim izgradnje posve nove momčadi od Osijeka se uvijek očekuje i bar pristojan rezultat, koji je na početku ove sezone - izostao. I nije izostao samo rezultat nego i jasan smjer kojim klub želi ići. Trebala je to biti promocija mladih igrača, međutim, taj plan nije baš tako lako ostvariti s gomilom golobradih mladića u prvoj momčadi. Ne ide to bez iskustva, a Osijek se u jednom trenutku, baš kad je mogao napraviti bar temelj za dobar rezultat, njega olako odrekao. I sad opet slijedi nekakvo preslagivanje unutar momčadi. Trener Federico Coppitelli radovao se stanci kao malo dijete iako nam je pomalo nejasan taj njegov entuzijazam jer Osijek ima čak devet prvotimaca koji će biti odsutni u sljedeća dva tjedna. Već to sugerira kako Coppitelli neće moći provesti baš sve što je zamislio.

NEUOBIČAJEN POSAO S DANTASOM

Portugalski veznjak Tiago Dantas, koji je u Osijek stigao iz redova portugalske Benfice, trebao bi biti jedan od boljih ulova sportskog direktora Josea Bota ovog ljeta. Dantas je na Opus Arenu došao besplatno uz dogovor s Benficom o podjeli nekog budućeg transfera u omjeru 50:50. Na prvi pogled odličan posao, no u pozadini se ipak kriju neke neuobičajne stvari. Dantas je s Osijekom potpisao ugovor na samo godinu dana, što svakako podiže neke upitnike, ali situacija je zapravo jasna. Bijelo-plavi su ga željeli na posudbu, no Benfica je ispucala maksimalan broj posudbi koje UEFA dopušta u jednoj sezoni, pa se moralo potražiti drugo rješenje. Tako se došlo do deala prema kojem će Dantas nakon jedne sezone igranja u Osijeku postati slobodan igrač, što Benfici omogućuje da ga besplatno vrati u svoje redove sljedećeg ljeta. Iako to iz kluba nitko ne želi službeno potvrditi, to je vjerojatno bio jedini način na koji je Osijek mogao angažirati Dantasa. Ostaje samo pitanje što će se, recimo, dogoditi ako Dantas bude igrao dobro, pa, recimo, na zimu Osijek za njega dobije nekakvu primamljivu ponudu. Za realizaciju takvog evenutalnog transfera svoj pristanak morat će dati i Benfica.

- Rano je reći kako je sada baš sve loše. Rezultat nije adekvatan igrama koje smo prikazali, ali da je sve baš toliko loše, moći će se reći ako se tako nastavi još mjesec-dva - ispalio je Coppitelli nakon poraza od Hajduka i ostao živ.

Kakvih mjesec-dva, čovječe Božji! Ako momčad počne pobjeđivati odmah nakon stanke, već će pomalo biti kasno, a ne trpjeti ovu rezultatsku agoniju još mjesec-dva. Nije problem samo u rezultatu. Problem je u tome što je danas smjer kojim ide NK Osijek teško vidljiv. Momčad nema nikakav identitet i stav. Na samom početku sezone način na koji želi igrati Coppitelli dao se razaznati, ali sada je to posve nestalo. U posljednjim nastupima Osijek je mekan, igra bez prave strasti (čast iznimkama), mučio se u kreaciji igre, a samim time gotovo je posve bezopasan za svoje suparnike. Sve to teško može sugerirati pravi put o kojem priča trener.

Razumijevanje i odnos

Slabi rezultati, očekivano, kreirali su stanje općeg nepovjerenja i nezadovoljstva. Ne zato što su Boto i Coppitelli stranci, već isključivo zato što njihov rad, u ovom trenutku, ne daje rezultat, a još manje može stvoriti nekakav optimizam. Nama se čini kako je cijela ova situacija došla iz čistog nesnalaženja, a vrlo vjerojatno i zbog određenog podcjenjvanja kvalitete SHNL-a. Boto je do jučer radio u klubovima u kojima se pričalo o desetcima milijuna eura za odštete pri transferima, a danas se mora prilagoditi okolnostima u kojima se priča o stotinama tisuća i znatno manjim iznosima za plaće.

DEVETORICA U REPREZENTACIJAMA

Čak devet prvotimaca trener Federico Coppitelli neće imati na raspolaganju tijekom prvenstvene stanke. Osijek ima dva A reprezentativca, Stjopu Mkrtčjana (Armenija) i Arnela Jakupovića (Austrija). Još sedmorica mladi su reprezentativaci: Nikola Čavlina, Ivan Cvijanović, Marko Soldo, Domagoj Bukvić, Anton Matković (Hrvatska), Nail Omerović (BiH) i Eldin Hasić (Švedska). Inače, Stjopa Mkrtčjan nije putovao u Split na utakmicu protiv Hajduka jer se ozlijedio na jednom od posljednjih treninga uoči puta. No on se ipak priključio svojoj reprezentaciji kako bi se tamošnji liječnici uvjerili u težinu ozljede. Mala je vjerojatnost da će participirati u utakmicama koje očekuju Armeniju. Inače, Coppitelli je momčadi dao tri dana odmora, a Bijelo-plavi će se ponovno okupiti u srijedu poslijepodne.

Čovjek, vjerojatno, na svom radaru dosad nije imao kategoriju igrača koji će odgovarati Osijekovim gabaritima plaćanja, a, s druge strane, trebaju podignuti kvalitetu. Coppitelliju je, pak, Osijek ipak prvo senirosko trenersko iskustvo. Vjerujemo kako je dobar u radu s mladima, ali ovdje mu treba i rezultat. Nije se ove sezone očekivao nekakav vrhunski rezultat, ali svakako jest bolji od ovog. Svemu tome treba dodati poslovično nesavršene, a ponekad i nejasne, odnose unutar kluba. Nikako ne uspijevamo do kraja razumjeti što klupsko čelništvo zapravo želi. Za sve njih kompletno imamo samo jednu poruku - počnite napokon bolje razumijevati sredinu u kojoj živite i radite. I pokažite više respketa prema onima kojima je prije svega stalo do samog kluba. Prestanite se skrivati iza priča o privatnom klubu, profesionalizmu i o kojekakvim projetkima jer one su nas sve skupa dovele do dna koje NK Osijek sada dodiruje. Sa samo nešto više respeketa i poštovanja okoline u kojoj živite priča bi sigurno bila drukčija.

Ako ljudi koji donose važne odluke na svim razinama u klubu ne budu promijenili svoj pogled na NK Osijek ni sljedećih sto prvenstvenih stanki, ni sljedećih 50 prijelaznih rokova neće pomoći kako bi se dogodilo ono što svi, vjerujemo, žele - rezultatski iskorak. 

   
      Standings provided by Sofascore