NK Osijek. Nikola Čavlina

Nikola Čavlina

NK OSIJEK
30.8.2024., 07:15
Coppitelli pred zahtjevnom odlukom

Tko treba stati među vratnice na Poljudu?

Uoči odlaska u Split jedno od najvažnijih pitanja vezano je uz izbor prvog vratara, jer Nikola Čavlina nije u dobroj formi

Pred nogometašima Osijeka još je jedan derbi, jer ih čeka gostovanje kod Hajduka na Poljudu. Tim susretom završit će za Bijelo-plave uvodni dio sezone, u kojem se nisu proslavili.

Istina, dosta toga im nije ni išlo na ruku. Zgusnut raspored zbog europskih utakmica, tri prvenstvena derbija u pet kola, momčad u formiranju, a uza sve to i odlasci nekih ključnih igrača. I da, problemi s formom prvog vratara Nikole Čavline, koji je ljetos doveden kako bi donio dodatnu vrijednost, ali se u prvih osam susreta pokazalo nešto posve drukčije.

Odluka oko Čavline

Čavlina je iskazao dosta nesigurnosti, koje su osječku momčad koštale boljeg bodovnog učinka u prvenstvu, a imao je svoje prste i u ispadanju iz Europe. I sad je trener Federico Coppitelli u sto muka oko vratarskog pitanja. Forma u kojoj je Čavlina nudi jednostavno rješenje - selidba na klupu. Međutim, problem je puno složeniji, posebno ako se gleda s aspekta susreta koji slijedi. Je li pametno mijenjati vratara uoči gostovanja na Poljudu? Pa baš i ne, jer postoji opasnost da izgubiš i onog kojeg bi postavio umjesto Čavline, što je u ovom slučaju iskusni Marko Malenica. Osim toga, ako Čavlinu jednom preseliš na klupu, odluka o njegovu povratku među vratnice neće biti nimalo laka, a s druge strane nije doveden na posudbu kako bi sjedio pokraj Coppitellija. Prilično zamršena situacija.

Tiago Dantas i Jose Boto
TIAGO DANTAS STIGAO IZ BENFICE

Iako su mu tek 23 godine, Portugalac ima dosta iskustva

- Vjerujem u Čavlinin talent. Osim toga, odluka o promjeni prvog vratara nikada nije laka jer to je pozicija na kojoj se ljude ne mijenja samo tako - rekao je Federico Coppitelli nakon poraza od Rijeke, kojem je Čavlina kumovao pogreškom u početnom dijelu susreta.

Jasno je kako su svi oni koji su planirali sportsku politiku uoči sezone zatečeni takvim razvojem događaja, pa će sad doista trebati biti itekako mudri prije negoli povuku sljedeći potez oko prvog vratara. Iskreno, ne bismo bili Coppitelliju u koži.

Nije Talijanu lako ni na drugim poljima. Krenuo je u slaganje nove momčadi, u određenom trenutku, zbog odlazaka važnih igrača poput Miereza i Duartea, ostao je vezanih ruku jer nije imao kvalitetne zamjene za njih. Posebno se to odnosi na Miereza, oko kojeg je gradio igru tijekom cijelih priprema. Onda ga je iznenada zamijenio Kemal Ademi, koji nije imao baš previše prilika na utakmicama "kliknuti" s ostatkom momčadi. I tako je stigla nezavidna situacija.

NK Osijek Hernani i sportski direktor Jose Boto
DESNO KRILO S ISKUSTVOM LIGE PRVAKA

Hernani: Nastojat ću i ovdje biti što bolji i pružiti najbolje od sebe

Radovi u tijeku

- Moramo biti strpljivi, imamo vrlo mladu momčad, dobru i kvalitetnu. Imali smo dobrih izvedbi, jedino nam ostaje strpljenje i pošten odnos prema navijačima i klubu te nastaviti raditi dalje - ne gubi vjeru u sebe i momčad Coppitelli.

Opet, ponekad nam se čini kako Federico ne iskorištava do kraja puni potencijal igračkog kadra. No to je već sklizak teren, jer on je taj koji ima najjasniji uvid u trenutačne sposobnosti pojedinog igrača, a nama ne preostaje ništa drugo nego vjerovati njegovim prosudbama. Ono što sigurno može i mora biti bolje nego u susretu s Rijekom jesu pristup, agresivnost i kvaliteta trčanja. U igri Osijeka premalo je sprintova, premalo ulazaka iz drugog plana u kojima se koristi otvoreni prostor.

Alessandro Tuia i Jose Boto. NK Osijek
Prvo iskustvo izvan Italije

Alessandro Tuia računa na Coppitellija

Coppitelli preferira nogomet s pas-igrom, a u takvom nogometu potrebno je imati velik broj kvalitetnih kretanja bez lopte, a to Bijelo-plavi, za razliku od nekih prethodnih susreta, protiv Rijeke nisu imali. Izgledali su kao pokondirene tikve, posebno nakon što su rano primili pogodak. I tu se opet vraćamo na početak. Momčad je u izgradnji, a zajedno s tim i nekakav njezin novi DNK. I to će potrajati, a cijeli proces bit će daleko lakši kada stignu bolji rezultati.

Ovoga tjedna sportski direktor Jose Boto bacio se na posao i doveo četiri nova igrača. Svi će imati pravo nastupa na Poljudu, ali je pitanje kojem će od njih i u kolikoj mjeri Coppitelli dati priliku. Teško je od njih očekivati veliki trenutačni utjecaj na igru Bijelo-plavih ili se možda varamo...