Osijek, 25. 07. 2'24, Opus Arena, Europska konferencijska liga, Drugo kolo kvalifikacija. Utakmica Osijek - FCI Levadia Tallinn. Federico Coppitelli i Jose Boto.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
29.8.2024., 07:30
PORTUGALSKI PROFESIONALAC DOBIO NADIMAK

Jose Labrta: Kad ne glanca svoj ego, može odraditi dobar posao

Boto je dao najbolje od sebe i uspio od Benfice ​dobiti Dantasa besplatno uz podjelu budućeg transfera po principu 50:50

Što ima novo u našem "amaterskom" nogometnom klubu? Oh pardon, bivšem našem "amaterskom" nogometnom klubu, jer otkako je u njega na bijelom konju profesionalizma ujahalo Njegovo Veličanstvo Jose Boto, sve se iz korijena promijenilo.

Verbalna ekshibicija Osijekova sportskog direktora, u kojoj je NK Osijek, prije svoga dolaska, ocijenio amaterskim klubom od kojeg navijači imaju prevelika očekivanja, prilično je uzburkala duhove u gradu na Dravi. Prvo, ispravak netočnih navoda. Niti je Osijek amaterski klub niti su očekivanja njegovih navijača vezana uz plasman u Ligu prvaka prevelika, kako je to šeretski zaključio sportski direktor.

Pričam ti priču...

Ajde da vidimo što se to tako iz korijena promijenilo. Osijek je opet već sredinom kolovoza završio u europskom kanalu, nakon četiri odigrana kola nalazi se na pretposljednjem mjestu prvenstvene ljestvice, a od "fenjera" koji drži Slaven Belupo dijeli ga samo jedan pogodak. Bogami se promijenilo, ali na lošije. Hm, možda bi trebalo vratiti taj amaterizam, pa da Bijelo-plavi pobijede u kojoj utakmici do Božića. Iskreno, očekivali smo određenu reakciju od klupskog čelništva na takva razmišljanja skupo plaćenog sportskog direktora. Kakva zabluda. Nitko od odgovornih nije se posebno uzbudio, na takvo omalovažavanje skočili su tek navijači, jer im je opravdano zasmetao takav stav čovjeka koji od dolaska u Osijek uglavnom priča bajke i drži nam predavanja. Boto je, jasno k'o dan, sjajan samoreklamer. I neka je, ali neka taj svoj ego glanca preko nečijih tuđih leđa, a ne preko "grbe" NK Osijek. Od prvog dana razbacuje se velikim planovima, programima i procesima, ali u djelima još te njegove bajke nisu ni približno dobile potvrdu. Dobro, nogomet je ćudljiv svat i sve se to može promijeniti, ali, Jose, daj prestani pokušavati skupljati jeftine bodove u bespućima interneta. S obzirom na to da je u Osijeku već sedam mjeseci, a mi smo široke duše slavonske, red je da Boto dobije i neki domicilni nadimak. Prvi koji nam pada na pamet jest - Labrta. Pravi Esekeri shvatit će poantu.

PUŠIĆ TRENIRA ODVOJENO ZBOG OZLJEDE

Susret s Rijekom osim trećeg prvenstvenog poraza mogao bi treneru Federicu Coppitelliju donijeti još poneku glavobolju. Naime, tijekom susreta ozlijedio se veznjak Petar Pušić koji je u početku sezone bio jedan od nezamjenjivih igrača prve postave. Mišić je u pitanju, Pušić trenutačno trenira odvojeno, pa ostaje upitnik hoće li biti spreman za subotnji susret s Hajdukom na Poljudu. Zasad drugih vijesti o ozljedama nema, ali Coppitelli u svojoj glavi sigurno ima još neka otvorena pitanja vezana uz promjene u momčadi. Prije svega trebat će vratiti agresivnost i agilnost, koje su protiv Rijeke gotovo posve izostale.

Riješen Dantas

Ako našeg Labrtu muče očekivanja navijača, olakšat ćemo mu posao jednim posve ciničnim objašnjenjem. Osječani. "Riječ koja korijen vuče iz latinskog jezika, a grubi prijevod bio bi 'ljudi koji se vječno idiotski nečemu nadaju, a na kraju se uvijek razočaraju'". Međutim, ovaj put očekivanja nisu bila postavljena tako visoko kako Jose Labrta tvrdi. Bila su samo vezana uz prolaz protiv Zire, te uz bolji start u SHNL-u. Zar je to previše? No dobro. Nije baš da sportski direktor sjedi prekriženih ruku. U završnici prijelaznog roka doveo je dva igrača koja bi se potencijalno trebala pokazati kao prava pojačanja. Riješio je pitanje toliko potrebnog napadača s Arnelom Jakupovićem, a moramo mu priznati kako je na pravi način riješio nezgodnu situaciju vezanu uz svoga sunarodnaka Tiaga Dantasa. Trebao je doći na posudbu, ali Boto je dao najbolje od sebe i uspio ga je od Benfice dobiti besplatno uz podjelu nekog budućeg transfera 50:50. Pokaže li se Dantas pojačanjem taj će posao biti jedan od boljih koji je NK Osijek napravio u posljednje vrijeme. E, takav mu je sportski direktor potreban, a ne onaj koji će samo hodati okolo i iz sebe izbacivati kontroverzne izjave. Kad smo već kod tih stalnih priča i profesionalizma kojem teži, zanima nas samo koliko je od njega profesionalno pričati takve stvari po Europi o klubu koji ga zapošljava.

NA POLJUDU SUDI - ZEBEC

Povjerenik za suđenje HNS-a, Francuz Bertrand Layec, odredio je suce za susrete 5. kola SHNL-a. Tako je susret Hajduk - Osijek, koji se igra na Poljudu u subotu s početkom u 21 sat, dodijeljen jednom od najiskusnijih hrvatskih sudaca Mariju Zebecu.

Jose, trebaš znati da nećemo pasti na tvoje slatkaste priče, nego samo na djela i rezultate kojih trenutačno nema. I to je jedina istina, bez obzira na to koliko Boto nudio drukčije tumačenje. Projekt "profesionalizam" nije počeo dobro, ali ne znači da će tako završiti. Eto je opet - idiotska nada...