Tiago Dantas i Jose Boto

Tiago Dantas i Jose Boto

NK OSIJEK
29.8.2024., 19:45
TIAGO DANTAS STIGAO IZ BENFICE

Iako su mu tek 23 godine, Portugalac ima dosta iskustva

NK Osijek je predstavio svoje treće pojačanje u istom danu. Nakon što je navijače upoznao s Hernanijem i Alessandrom Tuiom, red je došao i na mladog portugalskog veznjaka Tiaga Dantasa. On je možda i najbolji dio akcije koju je proveo sportski direktor Jose Boto, jer je tog 23-godišnjaka uspio dovesti iz Benfice za nula eura uz raspodjelu nekog budućeg transfera pola-pola. Dantasovu vrijednost Transfermarkt procjenjuje na tri milijuna eura, pa kao takav spada u red igrača s najvećom vrijednošću koje je Osijek uspio dovesti.

U Benfici je prošao kroz sve mlađe kategorije, a njegov je potencijal prepoznao moćni Bayern i doveo ga na posudbu u jesen 2020. Tiago je ostvario dva nastupa u Bundesligi, igrao je češće za Bayern II i potom je drugu posudbu odradio u Tondeli. Benfica ga je u ljeto 2022. poslala u grčki PAOK, gdje je u to vrijeme sportski direktor bio Jose Boto. Tamo je ostao jednu sezonu i onda prihvatio ponudu nizozemskog AZ Alkmaara. U Tondeli je u 34 utakmice kao srednji vezni zabio četiri gola uz dvije asistencije, u PAOK-u mu je učinak u 39 nastupa bio pet pogodaka i dva ključna dodavanja, a u AZ-u jednom je bio strijelac i asistent u 26 odigranih susreta. Za Benficu B nastupio je 49 puta i zabio pet golova uz šest asista. Bio je stalni i standardni U-21 reprezentativac Portugala i kapetan te selekcije na prošlogodišnjem Europskom prvenstvu u Gruziji.

- Osijek je jako dobar izbor za nastavak moje karijere. Ono što sam ovdje zatekao u smislu uvjeta za trening i cijelog kompleksa Opus Arene na jako je visokoj europskoj razini. Preferiram igrati na poziciji osmice, u mlađim kategorijama to je često bila i desetka, a u posljednje vrijeme znao sam igrati i kao šestica. Dakle, ništa u sredini terena nije mi strano - prve su bile Dantasove riječi nakon potpisa ugovora.

NK Osijek Hernani i sportski direktor Jose Boto
DESNO KRILO S ISKUSTVOM LIGE PRVAKA

Hernani: Nastojat ću i ovdje biti što bolji i pružiti najbolje od sebe

U Osijek je stigao dobro informiran, zna kako Bijelo-plavi imaju mladu momčad kojoj treba iskustva, a on ga, iako su mu tek 23 godine, već ima podosta, i to u kvalitetnim europskim ligama. “Znam Kewala iz vremena dok sam bio u AZ-u, ostale ću upoznati vrlo brzo”, dodaje Dantas. Produkt je glasovite škole nogometa u Benfici, o kojoj i danas priča biranim riječima.

- O vremenu provedenom u tom sjajnom klubu imam samo dobre stvari za reći. Počeo sam tamo kao dječak i došao do profesionalnog nogometa i prve momčadi. Za mene će to uvijek biti jedna od najboljih akademija na svijetu.

No nogometni put ga je doista vodio kroz razna iskustva. Posebno će mu u sjećanju ostati boravak u minhenskom Bayernu.

- Velika je stvar biti dio obitelji Bayerna. To je prilika koju nisam mogao ni želio propustiti. Nastupio sam u dvije prvenstvene utakmice i iskusio nogomet Bundeslige. Ne bih to mijenjao ni za što.

Ipak, priznaje kako je važan korak za njegovu karijeru bio povratak u domovinu, u redove Tondele. Tamo je skupio velik broj minuta, te, kako kaže, upoznao mnogo dobrih ljudi.

- Ipak, moja najbolja sezona u karijeri bila je ona u PAOK-u, gdje sam imao podršku i sportskog direktora Bota, koji me sada dočekao i u Osijeku. U AZ Alkmaar sam stigao s velikim očekivanjima. Nažalost, nije bilo kako sam želio i planirao. No ne žalim ni za čime, i tamo sam puno toga naučio - zaključio je Dantas, koji će u Osijeku nositi dres s brojem 20.