Arnel Jakupovic of Maribor shoots a penalty during the UEFA Europa Conference League 3rd qualifying round second leg match between Maribor and Fenerbahce at Ljudski Vrt Stadium. Final score; Maribor 0:3 Fenerbahce. (Photo by Milos Vujinovic/SOPA Images/Sipa USA) Photo: SOPA Images/SIPA USA

Arnel Jakupović

Milos Vujinovic/SOPA Images/Sipa USA
27.8.2024., 12:02
NA OPUS ARENU STIŽE POKER NOVIH IGRAČA

NK Osijek popunjava redove: Dolaze Jakupović, Hernani i Tuia, pregovori oko Dantasa

Očekuje se kako će svi novi igrači imati pravo nastupa već protiv Hajduka

Igrački kadar NK Osijek do petka bi trebao postati bogatiji za četiri nova imena. Sportski direktor Jose Boto očito voli nove igrače dovoditi "u paketima". U lipanjskom je stiglo šest novih igrača, a u ovom kolovoškom trebao bi to biti poker novih lica.

Reakcija je to koju je Portugalac najavio krajem prošlog tjedna, jer je očito kako je roster osječke momčadi, koji i nije bio preglomazan, prorijeđen nakon odlazaka Ramona Miereza, Andrea Duartea i Marina Prekodravca te ozljede Renana Guedesa.

Jakupović već na Poljudu?

Najzvučnije ime među tim pridošlicama trebao bi biti napadač Maribora Arnel Jakupović. Uostalom, on je jedini za kojeg će osječki klub isplatiti odštetu, koja se, navodno, kreće u razini milijun eura, ako igrač ispuni određene bonuse. Jakupović je izrazio želju za dolaskom, pa je na klubovima bilo dogovoriti uvjete transfera. I ta je misija uspješno zaključena, pa bi Austrijanac bošnjačkih korjena Bijelo-plavima na raspolaganju trebao biti već za nedjeljni susret s Hajdukom. Taj 26-godišnjak je odgovor na odlazak Ramona Miereza. Ove sezone je u dobroj formi, što je najvažnjije, u punom je pogonu, pa mu neće trebati previše vremena kako bi se uklopio, a od njega se očekuje samo jedno - pogodci.

Osijek, 28. 10. 2023, Opus Arena, SuperSport Hrvatska nogometna liga 23/24. Osijek - Istra 1961. Vedran Jugovic (7).snimio GOJKO MITIĆ
2 opomene u 4 kola

Jugoviću jedinom prijeti prisilni odmor

Osijek se od odlaska Miereza prilično muči s realizacijom, pa bi Arnel treba biti "bronhi" na tom planu. Istina, na Opus Areni su malo zakasnili s angažiranjem novog napadača jer je momčad u međuvremenu patila, ali za dobre vijesti, a dolazak Jakupovića bi trebao spadati baš u takav folder, nikada nije kasno. Osim što je pronađena napadačka opcija, Osijek je u lovu na još jedno zvučnije ime. Riječ je o veznjaku Benfice Tiagu Dantasu. Njega su na Pampasu zamislili dovesti na posudbu, a po profilu može pokriti sve tri pozicije u sredini terena. Prošlu sezonu proveo je na posudbi u nizozemskom AZ-u, za koji je odigrao 26 utakmica (zabilježio je jedan pogodak i asistenciju), a Joseu Botu su Dantasove kvalitete dobro poznate jer je jednu sezonu proveo na posudbi i u PAOK-u, u vrijeme kada je Boto tamo obnašao dužnost sportskog direktora. Pregovori s Benficom su u tijeku, a jedan od kamena spoticanja mogla bi biti visoka plaća koju Dantas ima u redovima portugalskog velikana.

Iskusni dvojac

Dok se oko dolazaka Jakupovića i Dantasa već šuškalo, Boto je iz šešira izvukao još dva, nešto egzotičnija, imena kojima je odlučio popuniti roster. Riječ je o Hernaniju, 33-godišnjem Portugalcu koji igra na poziciji lijevog krila, a drugi je godinu dana stariji Alessandro Tuija. Taj 34-godišnji Talijan primarno je stoper, ali ga se može koristiti i na poziciji desnog beka, koja je s ozljedom Renana Guedesa postala deficitarna.

Franko Kolić
JEDAN OD ČETIRI VRATARA

Što će biti s Frankom Kolićem?

Možda je pomalo čudno što se Boto odlučio za igrače koji su bliže veteranskim negoli najboljim nogometnim godinama, ali treba znati kako se radi o privremenim rješenjima, s kojima će NK Osijek potpisati ugovore na godinu dana. Inače, obojica će na Opus Arenu doći kao slobodni igrači. Hernaniju je ovog ljeta istekao ugovor s Al-Najmom iz Saudijske Arabije, ali u svojoj bogatoj karijeri nosio je dresove Vicotrije Guimaraes, Porta, Olympiacosa, Levantea i Rio Avea. Istina, dosta je vremena provodio na raznim posudbama, a tek treba vidjeti hoće li i kakve koristi Osijek imati od njega.

FUĆAK JOŠ NIJE ODLUČIO

Kristian Fućak ostao je posljednji na popisu igrača na koje NK Osijek ne računa, a ima vrijedeći ugovor. Tom stasitom napadaču ugovorna obveza s Osijekom vrijedi još dvije godine, a već mu je ponuđena mogućnost odlaska u redove mađarskog ZTE-a. No Fućak još nije donio konačnu odluku o tome gdje će nastaviti karijeru. Ostaje i pitanje o načinu na koji će otići. Hoće li se raditi o transferu, posudbi ili sporazumnom raskidu ugovora. Kako god se završilo, ostao je dojam da se Osijek nekako prelako odrekao njegovih usluga, i to baš u trenutku kada nije imao previše napadačkih opcija. Fućak je najbolje partije pružao kao centralni napadač, a u Osijeku je puno češće korišten na krilnim pozicijama, te je veliko pitanje kakav bi bio njegov status da se nije teško ozlijedio na početku prošle sezone, kada su mu stradali križni ligamenti.

Što se tiče Tuije, on je najveći dio svoje karijere proveo u Laziju, a ljetos mu je istekao ugovor s Cremoneseom članom Serie B. Kod njih dvojice upitno je u kakvom su tjelesnom stanju trenutačno, s obzirom na to da su dva mjeseca bez kluba. Inače, Herani je posljednju utakmicu odigrao krajem svibnja, a Tuia još krajem ožujka ove godine. Njih dvojicu Osijek je odlučio angažirati isključivo zbog iskustva, a samo se možemo nadati kako se oni neće pretvoriti u "slučaj Garmash". Ukrajinac bogata iskustva prošlog je ljeta u Osijek stigao tjelesno posve zapušten, pa se zadržao tek pola godine. No ovaj put je situacija ponešto drukčija jer Hernani i Tuia neće imati velike plaće, a nisu ni angažirani s pridjevom pojačanja, već su dovedeni prije svega zbog kvantitete. Tuia bi se momčadi trebao priključiti u srijedu, a Hernani dan kasnije.

Svi oni trebali bi se naći u konkurenciji za momčad koju će Federico Coppitelli slagati za susret s Hajdukom. Naravno, upitan ostaje Tiago Dantas, jer se oko njegova dolaska još pregovara, ali ako do dogovora dođe brzo, i on bi mogao biti u tom statusu.