04.05.2024., stadion Opus Arena, Osijek - SuperSport HNL, 33. kolo, NK Osijek - NK Lokomotiva. Nikola Cavlina, Anton Matkovic Photo: Borna Jaksic/PIXSELL

Nikola Čavlina, Anton Matković

PIXSELL
26.8.2024., 07:10
Osijek ima jedan od najmlađih rostera

Oslanjanje na mlađe snage je dobar zalog za budućnost

Osijekova sezona na rezultatskom planu nije počela prema očekivanjima. Ispadanje od azerbajdžanske Zire u 3. pretkolu Konferencijske lige, suparnika koji se u dva susreta nije pokazao boljim od Osijeka, pojačano je rezultatskim traumama u domaćem prvenstvu.

Zbog toga su se navijači Bijelo-plavih uznemirili na početku sezone koja je prema najavama koje su dolazile s Pampasa treba biti tranzicijska. Naime, nitko od odgovornih ljudi iz kluba nije uoči početka priprema pričao o rezultatskim dosezima. Sportski direktor Jose Boto jasno je odredio smjer u kojem klub želi ići u sljedećem razdoblju rekavši:

- Želimo formirati mlađu, potentniju momčad koja će biti gladna uspjeha. Cilj nam je biti konkurentniji.

No te njegove riječi nisu doprle baš do svih pristaša Bijelo-plavih. Navijači su pomalo već umorni od stalnih novih početaka, a posebnu frustraciju izazvale su dvije posljednje sezone, u kojima je Osijek prilično - lutao. I sa strukom, ali i s igračkim kadrom. No, ako ništa drugo, sada je smjer vezan uz igrački kadar postao jasniji.

Mlade snage

Osijek se doista oslonio na mlađe snage, a stvaranje i razvoj takve momčadi povjeren je u ruke mladom talijanskom stručnjaku Federicu Coppitelliju. Trenutačno, zbog izostanka rezultata, vlada prilično nepovjerenje u takav put. Međutim, ponekad je ispravan put onaj tegobniji, a Osijek je odlučio krenuti baš takvom, težom, stazom. Momčad koju je Jose Boto formirao ljetos doista vrvi mlađim snagama. Najbolja potvrda takve tvrdnje stigla je ovih dana nakon što su izbornici mladih reprezentacija objelodanili svoje popise igrača za rujanske akcije. Osijek u ovom trenutku ima čak osam mladih reprezentativaca, od kojih će šest, Nikola Čavlina, Franko Kolić, Ivan Cvijanović, Marko Soldo, Domagoj Bukvić i Anton Matković, participirati u U-21 selekciji Hrvatske kod novog izbornika Ivice Olića, a još dva, Nail Omerović i Emin Hasić, igrat će za mladu selekciju BiH odnosno Švedske. I to nije sve. U tu kategoriju svakako još spada Stjopa Mktrčjan, koji se s 21 godinom našao na popisu A reprezentacije svoje Armenije. Taj kontingent mladih snaga zaokružuju Šimun Mikolčić (20), Pedro Lima (21), Ricuenio Kewal (22) i Roko Jurišić (23), a u kadru prve momčadi je i Filip Živković (18).

COPPITELLIJEV NAČIN

Određene sumnje stvaraju se oko trenera Federica Coppitellija, kojem je Osijekova klupa prvo pravo trenersko iskustvo u seniorskom nogometu. No sam Coppitelli je na početku priprema rekao kako momčad neće baš tako brzo doći do načina igre koji on želi. To je proces koji zahtijeva određeno vrijeme, a trenutačna nesreća u njemu isključivo su rezultati.

Osijek, 25. 07. 2'24, Opus Arena, Europska konferencijska liga, Drugo kolo kvalifikacija. Utakmica Osijek - FCI Levadia Tallinn. Federico Coppitelli i njegov tim na kraju utakmice...snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

Sve to nas dovodi to zaključka kako Osijek doista ima jedan od najmlađih rostera u SHNL-u, što bi doista morao biti dobar zalog za budućnost. Takvu situaciju, sa šest mladih reprezentativaca, osječki klub nije imao već 20 godina. Naime, posljednji put da je imao toliki broj igrača u Hrvatskoj U-21 reprezentaciji bilo je još tamo 2003. godine, kada su državni dres u tom uzrastu nosili Tomislav Mikulić, Josip Milardović, Marijan Buljat, Danijel Pranjić i Goran Ljubojević.

Treba malo iskustva

Situacija bi gotovo bila idealna da se pomalo iznenadno nisu dogodili transferi Ramona Miereza i Andrea Duartea, čime je momčad ipak izgubila potrebnu komponentu iskustva. Danas Osijek ima samo četiri iskusnija igrača, u neuništivom kapetanu Vedranu Jugoviću, veznjaku Darku Nejašmiću, napadaču Kemalu Ademiju, čiji su prvi nastupi ostavili priličan broj upitnika, te u Renanu Guedesu, koji je trenutačno izvan stroja zbog ozljede. No prijelazni rok još traje, Osijek je naciljao napadača Maribora Arnela Jakupovića, čije reference odgovaraju potrebama momčadi, jer ima 26 godina i kao takav čini iskusnije rješenje u napadačkom dijelu, a Boto je najavio još neka slična rješenja na poziciji desnog beka i krilnog napadača. Rezultatski gledano, priča nije dobra, ali ako se događaji na Opus Areni promatraju kroz širu sliku, koja uključuje stvaranje nove momčadi, onda se ide u zacrtanom smjeru.

I sad je samo pitanje hoće li se izdržati. Sve što Osijeku trenutačno nedostaje jest još poneki iskusniji igrač, te naravno pozitivnija rezultatska priča...