Osijek, 12. 06. 2024, Opus Arena, press konferencija, predstavaljanje novog trenera NK Osijek, Federico Coppitelli. Jose Boto i Federico Coppitelli.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
23.8.2024., 19:49
JOSE BOTO OTVORIO DUŠU

Dovest ćemo novog napadača! Za Nejašmića nije bilo ponuda

Mierezu je bio ponuđen ugovor na pet godina, no u Al Jaziri će jednako zaraditi za dvije godine

Nakon dugo vremena javnosti se otvoreno obratio sportski direktor NK Osijek Jose Boto. U posljednje vrijeme zavladala je velika zabrinutost događajima u sportskoj politici kluba, a Jose je očito sve te događaje pomno bilježio.

Zato je obraćanje počeo dugim monologom u kojem se dotaknuo svih aktualnih i vrućih tema. Dosta je bilo prigovora na njegove poteze, pa i sumnji u njegove motive dolaska u NK Osijek. Uglavnom, na početku priprema sve je izgledalo idilično, ali se priča počela raspadati u prvim danima kolovoza, odnosno kada je u iznenadnom transferu Bijelo-plave napustio njihov najbolji igrač Ramon Mierez. Bio je to trenutak koji je za sobom povukao još neke odlaske koji su prilično opustošili Osijekovu svlačionicu glede kvalitete i kvantitete. O svim tim problemima i otvorenim pitanjima vezanim uz ostanak nekih igrača, ali i uz težnje za popunu praznih pozicija u momčadi Boto je otvoreno progovorio, a odgovarao je na pitanja i o ostalim aktualnostima vezanim uz klupsku sportsku politiku.

Jose Boto

sportski direktor NK Osijek

- S igračima koje želimo dovesti sve smo se dogovorili, a sad je na klubovima rješavanje ostalih otvorenih pitanja. Uspjeh pregovora ovisi o financijama, nadam se kako će klub izići u susret našim idejama oko pojačavanja momčadi.

Ramonov odlazak

Naravno, prvo se uhvatio naglog odlaska najboljeg igrača i strijelca Ramona Miereza. Pokušao je objasniti što se događalo u pozadini te priče i zbog čega se sve to odigralo posve neočekivano.

- Vjerovali smo kako će Ramon ostati s nama, iako je bilo ponuda i prije ove Al Jazerine, koja je na kraju prihvaćena. Prije uzvratne utakmice protiv Levadije u Talinu Ramon je sa suzama održao motivacijski govor u kojem je pričao o tome kako je u posljednjoj godini ugovora te da bi želio osvojiti nešto s Osijekom. Tada sam doista mislio da želi ostati, ali očito sam učinio veliku pogrešku što sam povjerovao u tu njegovu priču. Nažalost, tog 5. kolovoza počinili smo samoubojstvo, jer smo ostali bez najboljeg igrača, koji je zabio 50 posto naših pogodaka, koji je imao velik utjecaj na našu igru i bio lider momčadi - rekao je Boto.

Što je klub poduzeo da ga zadrži. Zašto mu nije ponuđen novi ugovor?

- Tko kaže da mu nije ponuđen novi ugovor?

Javnost nije bila obaviještena o tome.

- Ne moramo mi svaki svoj korak javno objavljivati. Ponuđen mu je bio ugovor na pet godina uz plaću koja bi bila jedna od najboljih u SHNL-u. Međutim, u Al Jaziri će za dvije godine zaraditi koliko bi ovdje za pet. Teško je tomu parirati. Čak ni sama plaća nije bila toliki problem, već Ramonova želja za novim izazovima. Mi smo sa svoje strane učinili sve da ga zadržimo, ali nismo uspjeli u tome.

NK Osijek. Pripreme Austrija. Ramon Mierez, Jose Boto, Nikola Čavlina
NK OSIJEK

I nakon tih Botovih riječi ostat će nejasnoće oko Mierezova odlaska. No to je sad ionako gotova stvar, isto kao i odlasci Duartea, Prekodravca i uklanjanje Fućka iz prve momčadi.

- Što se Duartea tiče, on je želio imati status u momčadi s kojim se trener Coppitelli nije složio. Točnije, želio je imati zagarantirano mjesto u prvoj momčadi. To je on trebao zaslužiti, a nije, pa sam posve stao iza trenerove procjene, a Andre se počeo ponašati loše. Bio je ljut, radio je neugodne stvari koje su utjecale na raspoloženje cijele momčadi, pa smo ga odlučili maknuti. Srećom, za njega smo brzo pronašli zamjenu. Što se Prekodravca tiče, on je bio sedmi vezni igrač i treći desni bek u rosteru. Zatražio je odlazak i mi smo to omogućili. No ne mogu se složiti s pričama kako mi ne obraćamo pozornost na igrače iz naše akademije. Imamo u prvoj momčadi Bukvića, Matkovića, Mikolčića, Omerovića. Nema puno klubova u Europi koji imaju toliki broj mladih igrača u svojoj prvoj momčadi. Što se Fućka tiče, to je bila tehnička odluka. Vratio se nakon duge stanke zbog ozljede i bio je nestrpljiv, tražio je odgovore zašto ne igra, a to se treneru nije sviđalo, a ja sam podržao taj stav.

BOTO: MATKOVIĆ JE DRAGULJ KOJI DOMAĆA STRUKA NIJE PREPOZNALA

Sportskog direktora NK Osijek prilično je naljutio podcast Sportskih novosti čiji su sudionici kritizirali tretman koji kod Bota i trenera Federica Coppitellija ima Anton Matković, kojeg se smatra draguljem hrvatskog nogometa.

- Čitao sam vrlo neutemeljene i zločeste tvrdnje izrečene prema treneru i meni u jednom podcastu, gdje su rekli kako stranci upropaštavaju jednog od najvećih dragulja hrvatskog nogometa Antona Matkovića. E, samo neka se zna: domaća struka Antona Matkovića nije vidjela ni na mapi. Kada sam došao, odmah sam upozorio na njegov talent i inzistirao da mu se daje veća minutaža. Da se pitalo domaću struku, on bi danas igrao stopera u Zrinskom, koji je u Drugoj ligi. Osim toga, kakav je odnos prema dragulju hrvatskog nogometa bio u U-19 hrvatskoj reprezentaciji? U tri susreta dobio je samo 20 minuta, uz objašnjenje kako se ne uklapa u taktičke zamisli izbornika. Je li taj izbornik stranac? Nije, pa mislim kako je vrlo nekorektno nas u Osijeku optuživati za kočenje Matkovićeva razvoja. S te se akcije vratio u suzama. Traži ga pola Europe, a Matković će ostati u Osijeku - ispričao je Jose Boto, a mi možemo samo potvrditi kako je svaka njegova riječ u vezi s tim posve istinita.

Planovi za pojačanja

Aktualna goruća tema jest status Darka Nejašmića. Puno je bilo govora o njegovu mogućem napuštanju Opus Arene.

- On je ušao u posljednju godinu ugovora, a za njega u klub nije došla ni jedna ponuda vezana uz transfer. Za mene, ako nema ponude, onda nema ni teme. Darko je važan igrač za nas, želimo da ostane s nama, ponudit ćemo mu novi ugovo,r ako ga ne prihvati, otići će na kraju ove sezone kao slobodan igrač.

Federico Coppitelli

trener NK Osijek

- Imamo dovoljno kreativnosti u veznom redu, iako se to možda ne pokazuje uvijek na pravi način. Pušić je naš najkreativniji igrač, a to do izražaja dođe kada igra malo izbočenije. Slažem se kako možemo biti bolji na tom planu jer Pedro Lima, Soldo i Mikolčić imaju kreaciju koja zadovoljava naše potrebe

Naravno, postavlja se pitanje što će Boto poduzeti kako bi popunio rupe u igračkom rosteru nastale s odlascima nekih važnih igrača.

- Intenzivno radimo na tome. Procjenjujemo kako su nam potrebni desni bek, s obzirom na ozljedu Guedesa, jedan krilni napadač i svakako centrafor. Na poziciji centralnog napadača tražimo igrača koji je između devetke i desetke. Ademija smo doveli kako bi trener uz Miereza dobio dodatnu napadačku opciju. Sad kad više nemamo Ramona, moramo tražiti dalje. Za takvog igrača nemoguće je pronaći zamjenu preko noći. No sada tek dolazi vrijeme u kojem jači klubovi zaokružuju svoje rostere za novu sezonu, pa će tamo sigurno biti igrača koji će ostati višak, a nama bi bili pojačanja. Pojačat ćemo se sigurno, ali moramo pri tome opet voditi računa o financijskim mogućnostima koje imamo.

Osijekov ulazak u sezonu nije bio dobar, ali Boto je još uvijek miran oko toga.

- Nitko od nas nije sretan rezultatima na početku ove sezone. Zaslužili smo više od ovog što smo postigli, ali u nogometu nikada to nije tako jednostavno. S jednim dobro izvedenim jedanaestercem više danas bismo možda bili svi sretniji, no mi u klubu ne smijemo na travi gledati kao navijači, moramo imati širu sliku. Zato ću reći da se "mrtvi broje na kraju bitke" - zaključio je Jose Boto, sportski direktor NK Osijek.