Osijek, 22. 07. 2023, Opus arena. SuperSport Hrvatska nogometna liga 23/24. Utakmica 1. kola. Osijek - Slaven Belupo. Kristijan Lovric (44).snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
22.8.2024., 14:24
Potpisao sporazumni rastanak

Kristijan Lovrić napustio travnjak Opus Arene: Dočekan je kao kralj, a otišao na stražnja vrata

Lovrić je drugi najskuplje plaćeni igrač u povijesti, odmah iza - Miereza

NK Osijek riješio se jednog od posljednjih Mohikanaca iz ere Nenada Bjelice, kada se principom "all in" pokušala napasti titula prvaka Hrvatske.

Osječki klub u to je doba odobravao visoke plaće, koje su s vremenom i s promjenom strategije postale teret. Kristijan Lovrić u redove Bijelo-plavih stigao je u zimu 2022. Odšteta koja je plaćena Gorici za njega i danas je druga najveća u povijesti, 2,25 milijuna eura. Samo je Ramon Mierez bio skuplji. Lovrić je tada u Gradskom vrtu dočekan kao kralj.

Pompozni dolazak

Skupilo se podno zapadne tribine starog osječkog stadiona 500-tinjak navijača, baklje, skandiranja, euforija i jedna slika koja će nam zauvijek ostati u sjećanju, a mnogi ju nisu primijetili. U pozadini te ludnice kiseli izrazi lica predsjednika Ferenca Sakalja i Nenada Bjelice, koji je tada bio "bog i batina" Osijekove sportske politike.

OSIJEK- 15.02.2022., stadion Gradski Vrt, Kristijan Lovrić je novi igrač NK Osijeka, navijači mu priredili nezaboravan doček.Foto: Andrea Ilakovac
Andrea Ilakovac

Navijači su u Lovriću vidjeli možda i presudno pojačanje u borbi s Dinamom. Došao je pompozno, a dvije i pol godine poslije Kristijan Lovrić iz Osijeka odlazi na stražnja vrata. Ugovor mu je vrijedio do ljeta 2026., možda je još nešto mogao dati Osijeku, ali nakon završetka prošle sezone iskazao je želju za odlaskom, pa ga je sportski direktor Jose Boto jednostavno prekrižio za budućnost. Lovrić je nepobitno talentiran igrač, ali je i mentalno posve neuravnotežen. I to je bio jedini i najveći problem što Osijeku nije dao više. Istina, imao je i problema s ozljedama, ali ostao nam je dojam kako se jednostavno nije znao nositi s očekivanjima koja je sam postavio pred sebe, a još manje s onima koja su od njega imali navijači i javnost. Za Osijek je odigrao 64 utakmice, postigao je 11 golova i upisao isti broj asistencija, no ostat će dojam kako su njegovi igrački kapaciteti bili za još bolje brojke.

Tihi rastanak

No jednostavno je nedostajao taj konačni klik. Ako ništa drugo, na rastanku je pokazao korektnost. Nije prosipao gorčinu ili nezadovoljstvo, shvaćajući kako je za uspješan brak ipak potrebno dvoje.

Osijek, 22. 07. 2023, Opus arena. SuperSport Hrvatska nogometna liga 23/24. Utakmica 1. kola. Osijek - Slaven Belupo. Kristijan Lovric (44).snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

- Osijek je jedna od najljepših priča u mome životu! Upoznao sam ovdje puno dobrih ljudi, stekao nova prijateljstva i ne mogu reći ništa loše ni o klubu ni o gradu. Naprotiv, samo ono lijepo će mi ostati u sjećanju. Nekada se stvari u životu, pa tako i u nogometu, ipak ne poklope kako svi želimo. Mislio sam da će biti puno ljepše, rezultatski uspješnije, da ćemo napraviti nešto veliko, zbog toga sam uostalom i došao. Moram reći da su me umnogome zaustavile i ozljede koje sam imao, spriječile me da pružim zaista sve ono što znam i mogu. Navijačima dugujem jedno veliko hvala na svemu, učinili su me prilikom dolaska u Gradski vrt najsretnijim čovjekom na svijetu! Onaj doček zauvijek ću pamtiti, to je trebalo doživjeti i zbog njih mi je najviše žao što nismo bili prvaci kada smo se one sezone borili za titulu. Imat ću tu emociju zauvijek. Hvala svima u klubu, baš svima s kojima sam surađivao. NK Osijek ostaje u mome srcu i želim mu sve najbolje. Igrači odlaze, mijenjaju se, a klub i navijači ostaju. Sretno, Bijelo-plavi! - rekao je Lovrić netom nakon što je potpisao sporazumni raskid ugovora.

Osijek, 17. 12. 2023, Opus Arena. SuperSport Hrvatska nogometna liga 23/24. Osijek - Slavnen Belupo. Krtijstijan Lovric (44).snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

I ta je priča gotova. Osijek je izgubio dobrog igrača, ali i pravog boema, kojeg je baš ta crta vjerojatno spriječila da ostvari više. Lovrić je sad slobodan igrač, a oprostio je Osijeku godinu i pol skupog ugovora. Uz "čiste papire" ponio je šest mjesečnih plaća. Otišao je kao - gospodin.