Federico Cippitelli i Jose BotoFOTO: BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
21.8.2024., 07:30
NA OPUS ARENI POTREBNA TOTALNA OFENZIVA

Osijeku trebaju - prava pojačanja

Bijelo-plavi su potencijalno rješenje za napadačke probleme pronašli u susjednoj Sloveniji

Ljetni prijelazni rok ušao je u posljednja dva tjedna, a NK Osijek u njima će biti aktivniji negoli se činilo prije mjesec dana.

Sportski direktor Jose Boto ušao je u početak ljetne tržnice u petoj brzini. Prije početka priprema doveo je šest novih igrača, koji su trebali biti dogradnja postojećeg kostura momčadi. Tada je sve izgledalo idilično, no u samo nekoliko dana početkom kolovoza sve se okrenulo naopačke. Iznenadni odlazak najboljeg igrača Ramona Miereza, koji je za sobom vrlo vjerojatno povukao i transfer Andrea Duartea, pa ozljede (Renan Guedes) i neki prerani otpisi igrača prilično su narušili balans igračkog rostera, a treneru Federicu Coppitelliju stvorili glavobolje u trenutku kada je momčad bila u gustom rasporedu utakmica. Osijek je to loše planiranje i platio ispadanjem od Zire u 3. pretkolu Konferencijske lige i jako lošim startom u hrvatskom prvenstvu.

MISTERIJ ZVAN - KEWAL

Misterij oko nizozemskog krilnog napadača Ricuenija Kewala još traje. Taj 22-godišnji igrač laka koraka nikako da dođe na zelenu granu sa zdravljem. Otkako se priključio pripremama u Austriji, vuče neku ozljedu aduktora koju nikako da posve zaliječi. I to je glavni uzrok zbog čega ga dosad nismo imali prilike vidjeti u ozbiljnijoj akciji

Jakupović na ciljniku

Po slijedu događaja moglo bi se zaključiti kako je sve to zateklo Osijekova sportskog direktora, jer on nije imao promptno spremna rješenja. U klubu nitko ne dvoji kako su pojačanja, ali stvarna pojačanja, potrebna, pa se sad čekaju Botovi prijedlozi. Najvažnija meta je novio centarfor. Odlazak Ramona Miereza, prirodno, ostavio je golemi krater na toj poziciji. Iluzorno je očekivati prolazak sličnog tipa napadača jer Ramon je po mnogo toga bio poseban. Ono što Osijeku nasušno treba, prije svega je pravi realizator. Boto je naciljao napadača Maribora Arnela Jakupovića, koji je, prema statističkim pokazateljima - taj. Ove je sezone u deset susreta u svim natjecanjima zabio sedam pogodaka uz jednu asistenciju, a prošle sezone je u 37 utakmica odigranih u dresu Maribora postigao 19 pogodaka i zabilježio tri asistencije. Riječ je o 188 centimetara visokom napadaču koji bi po svemu trebao odgovarati potrebama osječke momčadi. Prema Transfermarktu vrijednost mu je milijun eura, a dostupnost za transfer moglo bi olakšati to što je u posljednjoj godini ugovora s Mariborom. No ostalo je u priličnom zraku. Prvo koliko bi Osijek bio spreman izdvojiti na ime odštete, jer teško je vjerovati da će se Mariborci samo tako odreći svog prvog strijelca, a onda treba saznati je li Jakupović, koji ima dvojno državljanstvo (Austrije, u kojoj je rođen, i BiH), uopće spreman doći na Opus Arenu. Ovako naprvu čini se kako bi on bio dobar ulov za osječki klub ako bi se uspio postići dogovor.

Arnel Jakupovic of Maribor shoots a penalty during the UEFA Europa Conference League 3rd qualifying round second leg match between Maribor and Fenerbahce at Ljudski Vrt Stadium. Final score; Maribor 0:3 Fenerbahce. (Photo by Milos Vujinovic/SOPA Images/Sipa USA) Photo: SOPA Images/SIPA USA
Milos Vujinovic/SOPA Images/Sipa USA

Drugi gorući problem je pozicija desnog beka.

Potraga

Nakon ozljede koja će Renana Guedesa s terena udaljiti na određeno vrijeme nastao je deficit na tom mjestu jer ga pokriva samo Nail Omerović, kojem ono nije specijalnost.

Zato je rješavanje tog pitanja velik prioritet. Za očekivati je kako će se Osijek u tom slučaju odlučiti na posudbu, jer će se Guedes prije ili poslije vratiti u konkurenciju. Boto je bio naciljao Kevina Vasqueza iz španjolskog prvoligaša Celte Vigo, ali od tog posla neće biti ništa jer je taj 31-godišnjak, navodno, već pronašao novi klub. Tako se potraga nastavlja, a kao moguće rješenje spominje se određeni Argentinac. I to nije sve, Boto, navodno iz svog nekadašnjeg kluba Benfice na posudbu pokušava dovesti veznjaka Tiaga Dantasa. On je prošlu sezonu bio na posudbi u AZ Alkmaru, a riječ je o 23-godišnjaku. Inače, nakon ispadanja iz Europe procijenjeno je kako Osijek nema potrebu ulaziti u potragu za još jednim stoperom, ali zato nije isključen angažman još jednog ofenzivca na krilnim pozicijama.

Zasad su sve te aktivnosti u povojima, ali takve se situacije u nogometu vrlo brzo mijenjaju, pa se ne treba iznenaditi ako do kraja tjedna neki od tih igrača osvanu u Osijekovoj svlačionici. No u ovom je trenutku razvidno kako će se trener Federico Coppitelli za derbi protiv Rijeke morati osloniti na postojeće snage.