BORNA JAKŠIĆ/PIXSELL
19.8.2024., 07:00
KRIVI POTEZI STIGLI NA NAPLATU

Osječane ne zanimaju nikakvi uvjeti i pritisci, neće pustiti Nejašmića

Osim ispadanja iz Europe, sve drugo se još može popraviti ako Jose Boto do kraja prijelaznog roka povuče prave poteze

Rane iz Bakua još su itekako svježe, ali na Opus Areni jednostavno nemaju vremana za zapomaganje i kuknjavu, već trebaju što brže zaboraviti Ziru, zbiti redove i povući poteze koji će osječku nogometnu momčad učiniti snažnijom i konkurentijom na domaćoj sceni.

Potezi koje je napravio sportski direktor Jose Boto u lipnju izgledali su obećavajuće. Osigurao je šest novih igrača prije nego što su pripreme počele. Momčad je, izgledalo je tada, imala glavu i rep, što je rezultiralo uvjerljivim startom u Konferencijskoj ligi, gdje je u 2. pretkolu isprašena estonska Levadia. Međutim, početak kolovoza počeo je otkrivati određene rupe u Botovu akcijskom planu.

Nejašmić ostaje

U samo tri-četiri dana igrački je kadar bio ozbiljno skraćen. Otišao je najbolji igrač Ramon Mierez, koji je ucjenom iskamčio transfer u Ujedinjene Arapske Emirate, otišao je i Andre Duarte, zbog ozbiljno narušenih odnosa sa suigračima, a Boto se prelako odrekao Živkovića, Prekodravca i Fućka. Posebno je potonji mogao biti od itekakve koristi u uzvratu protiv Zire, ali umjesto toga sjedio je besposlen u Hrvatskoj. Razmišljajući o toj situaciji, palo nam je na pamet da Boto izgleda poput lava koji se izborio za novi čopor. Tada lav pobije svu mladunčad svog prethodnika kako bi čopor obnovio svojim potomcima.

DOLAZI IOAN JAKOVLJEV?

Dok čekamo nove poteze Josea Bota oko dovođenja novih igrača, pojavljuju se razne špekulacije oko imena potencijalnih pojačanja. Jedno od tih imena je navijačima Osijeka poznatije od ostalih. Riječ je Ioanu Jakovljevu, neguodnom brzancu kojeg su navijači Osijeka imali priliku upoznati nedavno u susretima s Levadijom. Jakovljev je bio strijelac jedinog pogotka koji su Estonci zabili u dva susreta s Osijekom, a, osim toga, bio je jedina prava stalna opasnost za obranu Bijelo-plavih. Jakovljev je 26-godišnjak koji igra na lijevom krilu, a podjednako se dobro koristi objema nogama. Zasad iz kluba nema službene potvrde vezane uz taj transfer, ali tjedan koji je počeo mogao bi biti vrlo zanimljiv kada su u pitanju novi igrači, jer u klubu nitko ne skriva potrebu za dovođenjem bar tri igrača koja bi bila stvarna pojačanja.

Tako je Boto počistio većinu igrača koje je zatekao kada je u siječnju stigao u Osijek. Da stvari budu gore, dogodila se nevolja s ozljedom Renana Guedesa i izostanak Stjope Mkrtčjana u uzvratu u Azerbajdžanu zbog političkih razloga. I dođe se do broja od sedam igrača na koje trener Federico Coppitelli iznenada nije mogao računati. Na kraju, Osijek je taj neočekivani gubitak igrača platio ispadanjem iz Europe, jer Coppitelli jednostavno nije imao dovoljnu širinu rostera kako bi mogao odmarati određene igrače. Osijek je ostao bez dva od četiri kralješka kičme momčadi (Mierez i Duarte), a glasno se počelo govoriti i o odlasku posljednjeg preostalog nositelja igre - Darka Nejašmića. Međutim, tu je Jose Boto odlučio povući crtu.

NK OSIJEK

Postojalo je zanimanje poljske Wisle, ali Boto je odlučno rekao - dosta. Nejašmiću je jasno dao do znanja kako ga nema namjeru pustiti ni pod kakvim uvjetima ili pritiscima. Sad samo treba vidjeti dijeli li Botov stav i čelništvo kluba, koje bi u ovoj situaciji moralo poduprijeti svog sportskog direktora. Ne iznenađuje tako odlučan Joseov stav o Nejašmiću, jer on je doista jedan od posljednjih bastiona dokazane kvalitete koju Osijek ima u momčadi. Osim toga, Boto je na samom početku svog mandata Nejašmića označio jednim od igrača koje će biti najteže zamijeniti. Smatrao je kako je Mierez zamjenjiv, ali vrlo jasan mu je bio Nejašmićev utjecaj na momčad. I zato je Jose spreman riskirati da ga Osijek sljedećeg ljeta izgubi bez odštete, jer je Darko ušao u posljednju godinu ugovora, ali sada ga se nema namjeru odreći.

Nedostaje iskustva

Uostalom, previše se u posljednje vrijeme pričalo o odlascima. Iskreno, takav se rasplet nije nazirao, a ispalo je kako je Mierez pokrenuo lavinu odlazaka, i to u najosjetljivijem trenutku. Sportski direktor Jose Boto napravio je određene pogreške u koracima i, recimo tako, zaradio žuti karton kod klupskih čelnika. No, osim ispadanja iz Konferencijske lige, sve drugo se još može popraviti ako Boto do kraja prijelaznog roka povuče prave poteze. Odlasci Miereza i Duarte napravili su priličan prostor u budžetu za plaće, a Boto će na raspolaganje dobiti novac od Mierezove odštete. Njega bi, pak, trebao pametno uložiti. Ne u razvojne igrače, jer njih je doveo sasvim dovoljno, već u iskusnije "macane" koji će odmah biti sposobni donijeti momčadi kvalitetu više. Osijeku odmah sada trebaju desni bek, još jedan stoper i centralni napadač, a ne bi na odmet bilo pronaći i još jednog kreativnijeg veznjaka jer osječka momčad na sredini terena ima dobre trkače, ali i vidljiv nedostatak kreacije, jer jedini kreativniji vezni je Nejašmić. Osijek trenutačno ima premladu momčad, koja će teško igrati zapaženiju ulogu na domaćoj sceni.

Osijek, 25. 07. 2'24, Opus Arena, Europska konferencijska liga, Drugo kolo kvalifikacija. Utakmica Osijek - FCI Levadia Tallinn. Kohorta.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

Zato Boto sad mora opravdati svoj ugled i u brzoj akciji dovesti igrače koji će jamčiti bolje rezultate od ovih koje momčad trenutačno postiže. Naime, u pet utakmica odigranih u kolovozu Osijek ima samo jednu pobjedu, koju je ostvario još prvog njegova dana.