GOJKO MITIĆ
15.8.2024., 15:18
NAPUSTIO OPUS ARENU

Razlaz je bio neizbježan. Duarte je otišao u Ujpest, Osijek dobiva 400.000 eura

Stigla je službena potvrda još jednog odlaska s Opus Arene koji je bio posve izvjestan. Portugalac Andre Duarte više nije član NK Osijek, a karijeru će nastaviti u redovima mađarskog prvoligaša Ujpesta. Rasplet je to koji se dao naslutiti još u pripremnom razdoblju, kada je Duarte malo-pomalo počeo gubiti status standardnog prvotimca.
Već u Austriji je njegova nezainteresiranost znala prilično razljutiti njegova sunardonjaka, sportskog direktora NK Osijek Josea Bota. Ipak, u početku sezone Duarte je igrao, djelomično i zbog ozljede Stjope Mktrčjana, ali njegova predanost poslu dodatni je pad doživjela kada je objavljen iznenadni odlazak Ramona Miereza u Ujedinjene Arapske Emirate. Mierez i Duarte bili su vrlo bliski prijatelji, a nakon Ramonova odlaska Duarte jednostavno nije bio isti. Kap koja je prelila čašu bila je prva utakmica protiv Zire, kada je Duarte ušao na teren negdje sredinom drugog poluvremena. Njegov govor tijela odavao je nezainteresiranost, a Osijek je to na kraju platio u sudačkoj nadoknadi, kada je Duarte ležernom reakcijom na jednu bezopasnu dugačku loptu omogućio bijeg Utziga, kojeg je u nastavku akcije Duarte oborio na ulasku u kazneni prostor, skrivivši tako kazneni udarac iz kojeg je Zira doslovce u posljednjim sekundama utakmice došla do izjednačenja. Bijesno su na sve to reagirali neki Duarteovi suigrači. Ne zbog pogrešaka, već zbog stava s kojim je ušao u taj susret, a nije bio primjeren profesionalcu. Već tada je bilo jasno kako je daljnja suradnja Osijeka i Duartea nemoguća misija. U svlačionici više nije bio dobrodošao, a konačnu potvrdu popucalih odnosa dao je trener Federico Coppitelli, koji Duartea nije uvrstio na popis putnika za uzvratni susret sa Zirom.

Dalje se sve odvijalo filmskom brzinom, jučer je Duarte otišao u Budimpeštu, uspješno odradio liječničke preglede, a već danas je cijeli posao oko njegova transfera zaključen. Osijek će dobiti 400.000 eura odštete, svježi zrak u svlačionici, jer nakon svega malo će tko pustiti suzu za Portugalcem. Inače, on je u Osijek stigao prije godinu dana iz talijanskog drugoligaša Reggiane na posudbu, a Osijek je zimus odlučio aktivirati otkupnu klauzulu, za što je platio oko 300.000 eura. Tada se to smatralo dobrim potezom, ali ljubav nije trajala dugo.

Duarte je dres NK Osijek nosio 36 puta, a ostao je bez postignutog pogotka unatoč svojoj prilično visini (195 centimetara) za nogometne prilike. Upisao je tek jednu asistenciju. Tako je Osijek u samo tjedan dana ostao bez dva igrača koja su proljetos bila standardni prvotimci. Odlazak Miereza malo je koga ostavio ravnodušnim s obzirom na sve što je dao Osijeku. Nažalost, za Duartea se takvo što ne može reći. Opus Arenu napustio je na stražnja vrata isključivo svojom krivnjom.