Zira - Osijek. Jugović
NK OSIJEK
15.8.2024., 22:20
VEČERNJI TRILER U BAKUU

Luda lutrija penala: Osijek prokockao prednost, a onda završio put u Europi

Osijek je dvaput gubio prednost, promašio četiri jedanaesterca i ispao iz Europe

Osijek opet nije uspio u Europi. Poražen je u dramatičnoj utakmici od Zire nakon izvođenja jedanaesteraca u prilikom kojih je domaći vratar Silva uspio zaustaviti čak četiri udarca osječkih izvođača.

Bijelo-plavi su dvaput vodili, ali su opet primali jeftine pogotke, a kako tek opisati njihovu potpunu dekoncetraciju prilikom izvođenja jedanaesteraca. Čavlina je zaustavio čak tri udarca igrača Zire, ali to nije bilo dovoljno, jer njegovi suigrači su bili poražavajuće loši kod pucanja. Samo je Nejašmić zabio, a Utzig koji je iskoristio kazneni udarac duboko u sudačkoj nadoknadi prvog susreta s kojim je Zira izvukla remi na Opus Areni opet je bio miran i u petoj seriji donio domaćinima veliku radost, a Osječanima tugu i nevjericu jer su još jednom zapeli u 3. pretkolu europskih natjecanja.

Kapetan donio prednost

Najveću dvojbu oko početnog sastava koju je imao uoči susreta trener Osijeka Federico Coppitelli riješio je postavljanjem Darka Nejašmića u stoperski par s Lukom Jelenićem.

BAKU - Dalga Arena. Vrijeme ugodno. Teren loš. Gledatelja: 2500. Sudac: Julian Weinberger (Austrija) - 6. Strijelci: 0:1 Jugović (37), 1:1 Alijev (54-11m), 1:2 Matković (80), 2:2 Volkov (90). Žuti kartoni: Junior, Volkov (Zira), Soldo, Omerović, Pušić, Ademi, Jurišić (Osijek). Crveni kartoni: -

IGRAČ UTAKMICE:

ZIRA

0 (2,0)

Tiago Silva, Alijev 7, Mutsinzi 6, Ruan 6, Djibrila 6,5 (od 105. Isajev), Zebli 6 (od 82. Soumah 6,5), Ibrahimli 6 (od 76. Hajijev 6), Kulijev 6 (od 68. Akmedzade 6,5), Junior 6,5 (od 68. Nurijev 6), Volkov 7, Utzig 7.

OSIJEK

0 (2,1)

Čavlina, Omerović 6, Jelenić 6,5, Nejašmić 7, Jurišić 6,5, Soldo 6 (od 64. Mikolčić 6), Jugović 6,5 (od 73. Pedro Lima 6), Pušić 6, Matković 6,5, Bukvić 6,5 (od 83. Cvijanović 6), Ademi 6.

Osim toga, u vrhu napada osvanuo je Kemal Ademi, pa su krilne pozicije zaposjeli Anton Matković i Domagoj Bukvić. Neke preinake u momčadi napravio je i domaći trener Rashad Sadigov. On je susret počeo s Utzigom koji je zadao određene glavobolje Osječanima kada je ušao s klupe prije tjedan dana na Opus Areni, a u momčadi su se od početka našli Kulijev i Zebli, a nije u njoj bilo, u odnosu na prvi susret, Nurijeva i Akmedzadea. Već u prvom napadu domaćina moglo je biti neugodno za Osječane. Jedan odbijanac došao je do Zeblija koji je pucao s 13 metara, lopta je pogodila Volkova, promijenila smjer, ali je na sreću Bijelo-plavih otišla pored vrata. Oprezno se igralo u uvodnim minutama susreta, a Osijek je svoj prvi pokušaj prema suparničkim vratima imao u 13. minuti kada je Jurišić odapeo s ruba kaznenog prostora te bio zamalo neprecizan. Nijedna momčad nije imala izraženiju terensku nadmoć, iako su domaćini ipak bili nešto poduzetniji jer Osijek nikako nije uspijevao povezati konce igre na sredini terena. U 27. minuti Kulijev je opasno zaprijetio prizmenim udarcem s 15-ak metara koji je Čavlina uspio odbiti, a budna je bila obrana Osijeka, pa je odbijanac izbila u korner. Samo četiri minute kasnije našao se vratar Osijeka na novom iskušenju. Ovaj put s druge strane, lijeve strane, udarac je oprobao Djibrila neugodna je to bila lopta, no Čavlina je opet bio na mjestu. Osječani su u 33. minuti pokazali kako i oni imaju svoju dalekometnu artiljeriju. Omerović je baš onako zdravo raspalio po lopti s 30-ak metara, a Silva je na vratima domaćina iskazao manju nesigurnost, ali je nekako uspio izaći na kraj s tim udarcem koji je išao ravno u njega.

Zira - Osijek. Kohorta

Kohorta

NK OSIJEK

Ubrzo nakon toga Osječani su došli do prednosti. Lijepu akciju odigrali su u 37. minuti asistent Jurišić i strijelac Jugović koji je utrčao iz drugog plana na prvu vratnicu te pogodio za vodstvo Bijelo-plavih. Proslavio je kapetan Osijeka taj pogodak s Kohortom koja se nalazila iza tih vrata. Taj je pogodak nekako oslobodio grča Osijekove igrače, pa je do odmora još bilo uzbuđenja pred vratima domaćih. Prvo je u 42. minuti Bukić pucao s 15-ak metara ravno u vratara Silvu, a veliku priliku za drugi pogodak Osječani su imali u 45. minuti. Pušić je ubacio iz lijevog kuta, Ademi je pucao glavom s desetak metara, a novu egzekciju osječke momčadi spriječio je korak ispred linije vrata kapetan Zire Alijev. Ubrzo nakon toga austrijski sudac označio je kraj prvog dijela, pa je Osijek na odmor otišao s rezultatom koji bi ga odveo u play-off Konferencijske lige.

Rulet jedanaesteraca

Drugi dio susreta otvorio je Junior odličnim udarcem s preko 20 metara koji je išao prema gornjem desnom kutu, ali se iskazao i Čavlina koji je lijepom paradom loptu skrenuo taj pokušaj u korner. Nakon ubačaja je Volkov prijetio glavom, no taj udarac je završio u Čavlininom naručju. Domaćini su odlučnije ušli u nastavak susreta i brzo su to naplatili. U 53. minuti Jurišić je igrao rukom u kaznenom prostoru, pa je austrijski sudac bez razmišljanja pokazao na "bijelu točku". Siguran izvođač kaznenog udarca bio je kapetan Zire Alijev za izjednačenje rezultata. Ipak, Osječani su ubrzo uspjeli umiriti agresivne domaćine, pa se igra razvodnila. Sve do 70. minute nije bilo uzbuđenja, a onda je Čavlina loše boksao ubačaj iz kuta, do lopte je došao Utzig, pucao prema vratima, a pogodak je ispred linije vrata spasio Mikolčić. Oba su trenera u hodu osvježavala svoje momčadi, a na terenu se nije puno toga zanimljivog događalo, a onda je Osijek iznenada opet došao do prednosti. U 80. minuti nakon Mikolčićevog ubačaja iz slobodnjaka, pogodio je Ademija u leđa, lopta se odbila do Matkovića koji ju je glavom pospremio u mrežu za novu veliko slavlje Bijelo-plavih. I opet Osijek nije uspio sačuvati to vodstvo jer je Volkov u 90. minuti lijepim pogotkom, uz pomoć Čavline koji je mogao bolje intervenirati kod tog udarca, ponovno izjednačio rezultat, pa je susret nakon pet minuta sudačke nadoknade otišao u produžetke.

JEDANAESTERCI

Pušić - brani Silva

Alijev - brani Čavlina

Nejašmić - 2:3

Ruan - 3:3

Ademi - brani Silva

Nurijev - brani Čavlina

Pedro Lima - brani Silva

Isajev - brani Čavlina

Mikolčić - brani Silva

Utzig - 4:3

Spašavao je u 92. minuti Osječane Čavlina u dva navrata. Prvo je obranio udarac Utziga, a onda sjajno i pokušaj Akmedzadea. Osječanima je novu radost mogao donijeti Pedro Lima čiji je udarac blokiran, a s druge strane Čavlina je još jednom zaustavio Akmedzadea. Uzbudljivi su bili produžeci, ali se rezultat nije mijenjao, pa su putnika u play-off odlučivali jedanaesterci u kojima su briljirali vratari, a na koncu je slavila Zira jer je osječkim izvođačima Silva obranio čak četiri udarca, a u posljednjoj seriji Utzig je bio miran i odveo Ziru u daljnje natjecanje.