Osijek, 08. 08. 2024, Opus Arena. Konferenciska Liga, Utakmica Osijek - Zira, Pedro LIma(10).snimio GOJKO MTIIĆ
GOJKO MITIĆ
14.8.2024., 07:38
BIJELO-PLAVI TRAŽE PROLAZ

Samopouzdanje i vjera! U prvom susretu pokazali smo da smo bolja momčad od Zire

Osijek je u Baku otputovao bez rezultatske prednosti, ali s izraženom vjerom u nastavak ovoljetnog europskog putovanja

Nogometaši Osijeka već su jučer otputovali prema Bakuu, gdje ih u četvrtak čeka uzvratni susret 3. pretkola Konferencijske lige protiv Zire.

Odlazak na put dva dana prije utakmice jasno govori s koliko se ozbiljnosti pristupilo toj utakmici u osječkom klubu. Bijelo-plavi u prvoj utakmici, odigranoj na Opus Areni, nisu uspjeli stvoriti prednost. Iako su dominirali u najvećem dijelu susreta, te imali minimalno vodstvo, sve je to palo u vodu u šestoj minuti sudačke nadoknade, kada je Uztig realizirao kazneni udarac koji je baš na njemu skrivio Duarte. Tih 1:1 nekada bi bilo daleko veći problem uoči uzvrata jer bi Zira imala prednost pogotka u gostima, pa bi joj u uzvratu dovoljno bilo 0:0. No UEFA je prije tri godine ukinula to pravilo, tako da Osječani nemaju potrebu ići grlom u jagode kako bi postigli pogodak. Ako je suditi po prvom susretu, Osijek je kvalitetnija momčad, no ipak treba ostati suzdržan pri takvom zaključku, jer zapravo ne znamo na koji način Zira igra na svom terenu. Istina, Dalga Arena, na kojoj će se utakmica odigrati, nije njezin domicilni teren, s obzirom na to da susrete domaćeg prvenstva igra na stadionu Zira Olympic Sport Complex, koji prima samo 1500 gledatelja, pa ne može dobiti licencu za europska natjecanja.

ZIRA**-**OSIJEK

Početak: četvrtak, 18.30

       Bajramov       Čavlina

       Alijev       Omerović

       Ruan Renato       Jelenić

       Mutsinzi       Soldo

       Djibirlla       Jurišić

       Ibrahimli       Nejašmić

       Hakili       Jugović

       Utzig       Pušić

       Nurijev       Pedro Lima

       Junior       Bukvić

       Volkov       Matković

Stadion: Dalga Arena

Kapacitet: 6500

Sudac: Julian Weinberger (Austrija)

Vjera u uspjeh

No ne trebaju se Osječani uzdati u taj adut, jer Zira sve svoje europske utakmice igra na Dalga Areni, pa je i tamo već domaća. Bijelo-plavi se trebaju osloniti samo na sebe i svoju igru, te konačno stati na kraju nizu pogrešaka i nesreća zbog kojih su u posljednja tri susreta ostvarili mršav rezultatski učinak. Nema dvojbe kako je utakmica protiv Zire najvažnija u ovom početnom dijelu sezone, jer Bijelo-plavi unatoč ne baš povoljnom rezultatu iz prvog susreta imaju lijepu priliku dokopati se play-offa nekog europskog natjecanja, što im je dosad uspjelo samo jednom, još u ljeto 2017.

- Pred nama je utakmica nakon koje nećemo imati mogućnost popravnog, pa joj na taj način trebamo i pristupiti. U Bakuu moramo biti spremni igrati isključivo na rezultat jer nas zanima prolazak u sljedeću rundu kvalifikacija za Konferencijsku ligu. Dakle, neće biti bitan umjetnički dojam, već samo kakav će biti rezultat kada utakmica bude okončana. U prvom susretu smo pokazali da smo bolja momčad od Zire, ali smo u finišu susreta primili glup pogodak i propustili ju pobijediti. Vjerujem kako ćemo to popraviti u uzvratu - kaže Darko Nejašmić, veznjak i novi dokapetan NK Osijek.

08.08.2024., Opus Arena, Osijek - Prva utakmica treceg pretkola UEFA Konferencijske lige, NK Osijek - Zira FK. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
PIXSELL/DAVOR JAVOROVIĆ

Jedna od stvari koju će Osijek željeti izbjeći su produžetci. Oni su mogući u slučaju bilo kakvog neriješenog rezultata nakon 90 minuta, a izbjeći ih treba zbog uštede energetskih potencijala momčadi i zgusnutog rasporeda u kojem ona igra.

- Bilo bi dobro izbjeći produžetke jer nas samo tri dana poslije čeka prvenstveni susret u Gorici. No spremni smo i na scenarij u kojem ćemo morati igrati 120 minuta. Ipak, vjerujem kako ćemo pitanje prolaska riješiti prije produžetaka. Što se rezultata tiče, bio bih zadovoljan i sa 1:0 za nas - poručio je Nejašmić.

Dvojba

Najveća nepoznanica vezana uz momčad stoji iznad jedne od dvije stoperske pozicije. Luka Jelenić je neprijeporan, a tko će zaigrati s njim u paru, pitanje je koje od završetka susreta s Dinamom proganja trenera Federica Coppitellija. Naime, Armenac Stjopa Mkrtčjan nije na raspolaganju jer zbog političkih razloga nije ni otputovao u Baku, Andre Duarte je na izlaznim vratima kluba, zbog čega mu voljni trenutak baš nije na najvišoj razini. Stoga je od stopera na raspolaganju ostao samo neiskusni Krešimir Vrbanac, a Coppitelli vrti neke opcije s Nejašmićem ili Soldom. Postaviti Nejašmića u zadnju liniju izgleda nam kao "žrtva pijuna za kraljicu" jer je bez njega Osijekova sredina terena vidljivo slabija. Soldo je, pak, maratonac koji osječkom napadu svojim ulascima iz drugog plana daje potrebnu dubinu, pa nam se ni ta opcija ne čini kao dobtina kombinacija. Riskirati s Duarteom, koji je stavom u prvoj utakmici navukao gnjev suigrača ili jednostavno u vatru gurnuti Vrbanca, s obzirom na to da je Osijekova proklamirana orijentacija oslanjanje na malde snage? U svakom slučaju nimalo laka odluka za Coppitellija.

- Moramo se suočliti i s problemima takvog tipa. Imamo u rosteru mlade igrače koji su željni dokazivanja, a konačnu odluku o tome tko će zaigrati na stoperskoj poziciji donijet ću nakon što odradimo trening u Bakuu - kratko je komentirao Federico Coppitelli, trener Bijelo-plavih.

KOHORTA IDE U BAKU

Nogometaši Osijeka neće biti sami na uzvratnoj utakmici 3. pretkola Konferencijske lige u Bakuu protiv Zire. Naime, na taj daleki put zaputilo se 20-ak navijača Osijeka, pa će Kohorta upisati još jedno vrlo udaljeno gostovanje. Podsjećamo, Bijelo-plavi su podršku svojih navijača imali i u Talinu. Bit će to defitivno najdalje gostovanje na koje su se osječki navijači uputil,i jer Baku je od Osijeka udaljen 2583 kilometra zračne linije, a automobilom do azerbajdžanske prijestolnice ima čak 3319 kilometara. Inače, osječki navijači su na put krenuli zrakoplovom iz Budimpešte.

Osječani su uoči polaska na put u Azerbajdžan ostavljali dojam samopuzdanja i vjere u ostvarivanje rezultata koji će ih odvesti u play-off kvalifikacija za Konferencijsku ligu. Ako takav odvažan stav pokažu na terenu, nastavak europskog puta ne bi trebao biti upitan.

Osijek, 08. 08. 2024, Opus Arena. Konferenciska Liga, Utakmica Osijek - Zira, Kohorta.snimio GOJKO MTIIĆ
GOJKO MITIĆ