Osijek, 07. 08. 2024, Opus Arena, službeni trening pred europsku utakmicu, na glavnom terenu Opus Arene. NK Osijek. Jose Boto i Federico Coppitellli.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
13.8.2024., 09:55
OSIJEK MORA POPUNITI IGRAČKI KADAR

Teško je izdržati ovaj gusti ritam, a Coppitellijev kadar je vrlo skroman

Nogometaši Osijeka u intenzivnom su ritmu odigravanja utakmica, a trener Federico Coppitelli nema baš optimalan broj igrača za ritam četvrtak - nedjelja.

Federico Coppitelli

trener NK Osijek

- U stalnoj sam komunikaciji sa sportskim direktorom, tržište je još otvoreno, a o mogućim rješenjima razgovaramo na dnevnoj bazi. Trebali bismo potražiti zamjenu za Miereza, a meni je najvažnije da su igrači koji su tu maksimalno posvećeni klubu.

Iznenadni odlazak Ramona Miereza, ozljeda koja će Renana Guedesa udaljiti na nešto duže vrijeme, neizvjenost oko statusa Andrea Duartea, upitnici koji se pojavljuju uz Darka Nejašmića, koji je ušao u posljednju godinu ugovora, a važna je karika momčadi - sigurno kod mladog talijanskog trenera izazivaju određenu tjeskobu. Neke od pozicija u momčadi doista su deficitarne, a to se prije svega odnosi na defenzivu. Stoperska pitanja trebala bi biti riješena do kraja ovog tjedna jer Emin Hasić je već stigao u Osijek, a očekuje se dolazak i jednog stopera iz Portrugala. No gorućim problemom pokazala se pozicija desnog beka. Renan Guedes bio je prva opcija, a njegova zamjena je Nail Omerović, koji, pokazuje se, teško prati zgusnut ritam utakmica. Općenito, Omerović je igrač kojem mjesto desnog beka nije baš posve prirodna pozicija, pa bi zbog toga bilo osvježavajuće kada bi sportski direktor Jose Boto pronašao određeno rješenje za to mjesto. Susret s Dinamom jasno je pokazao potrebu za takvim potezom. Nešto slično moglo bi se reći i za poziciju centralnog napadača, gdje je nakon Mierezova odlaska jedina prava opcija ostao Kemal Ademi. Može na tom mjestu po potrebi odigrati Anton Matković, ali on mora još dosta toga naučiti prije negoli postane centarfor kakav je Osijeku potreban u ovom trenutku. Zato bi umjesto pritiska na tog darovitog mladića bilo mudrije dovesti još jednu napadačku opciju, čime bi Coppitelli dobio širi izbor na poziciji krilnih napadača. Na tom mjestu osječka momčad ima nekih unutranjih rezervi, jer u derbiju protiv Dinama konačno smo na djelu, bar nakratko, vidjeli Ricuenia Kewala. Brzinu je pokazao, a u njegovu tehničku osposobljenost uvjerili smo se još tijekom priprema u Austriji. Sada je samo pitanje kada će napokon Kewal doći u optimalno tjelesno stanje nakon što ga je mučila ozljeda aduktora. Jasno, ako bi kojim slučajem Opus Arenu napustio Darko Nejašmić, pojavila bi se potreba za angažmanom još jednog kreativnijeg veznjaka. Prijelazni rok traje još 20-ak dana. Vremena ima i nema dovoljno, ovisno o tome kako će Osijek proći u uzvratnoj utakmici 3. pretkola Konferencijske lige protiv Zire. Izbore li Bijelo-plavi plasman u play-off, reakcija oko dovođenja novih igrača trebat će biti vrlo brza kako bi ih se stiglo registrirati za posljednju europsku kvalifikacijsku rundu. Na Opus Areni ne bi olako trebali odustati od europskih ambicija jer im se nudi dobra prilika za plasman u skupine Konferencijske lige.

EMIN HASIĆ JE U OSIJEKU

Mladi reprezentativac Švedske, 21-godišnji stoper Emin Hasić postaje sedmi novi igrač koji je ovog ljeta stigao na Opus Arenu. Taj 191 centimetar visoki mladić stigao je u Osijek, pa su ga od potpisa za Bijelo-plave dijelile samo uobičajne formalnosti. Hasić dolazi iz švedskog prvoligaša Varnamea, a trener Osijeka Federico Coppitelli dobro poznaje njegove kvalitete jer su već surađivali, u vrijeme dok su obojica bila u talijanskom Lecceu. Coppitelli je tada bio trener mlade momčadi tog kluba, a Hasić je bio jedan od njegovih igrača. Ta spoznaja trebala bi olakšati Hasiću prilagodbu na novu sredinu s obzirom na to da poznaje Coppitellijev način rada i razmišljanja.

No ne možemo se oteti dojmu kako se Osijek nije trebao dovesti u ovako nezahvalnu situaciju zbog šupljikavog igračkog rostera. Ipak, ako se prođe Ziru, vremena za potrebne korekcije još uvijek će biti...