Osijek, 11. 08. 2024, Opus Arena, SuperSport Prva HNL, Osijek - Dinamo. Lima Barros Pedro (10)snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
13.8.2024., 09:54
DEKONCENTRACIJA, ALI I LOŠA SREĆA

Osijek je zaslužio više od ovoga što rezultatska bilanca pokazuje

Dinamo se na Opus Areni još jednom provukao kroz ušicu igle, a Osijekova je igra bolja od rezultata koje ima

Kome su li se zamjerili Bijelo-plavi? Nevjerojatno je kakvi ih pehovi prate na početku ove sezone. Grube individualne pogreške i pogodci primljeni duboko u sudačkoj nadoknadi sada ih drže u seriji od tri uzastopna susreta bez pobjede.

Uz samo nešto više koncetracije, pa, ako hoćete, i sreće, mogli su nogometaši Osijeka biti hit početka sezone. No umjesto toga ispali su baš tragičari. Dinamo se opet provukao na Opus Areni. Treći put je zagrebačka momčad pohodila novi osječki stadion i treći put je plijen s njega odnijela duboko u sudačkoj nadoknadi. Slučajno? Teško. Prije će to biti problem s onim što trener Federico Coppitelli želi promijeniti - Osijekovim mentalitetom. Bijelo-plavi su odigrali dobru utakmicu s obzirom na okolnosti u kojima se nalaze. Rano su poveli na način koji se često uvježbava na treninzima, ali onda su opet napravili nešto što se ne uvježbava i protiv čega nema lijeka - individualnu pogrešku.

Osijek, 11. 08. 2024, Opus Arena, SuperSport Prva HNL, Osijek - Dinamo. Petar Pušić (66)snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

Nagrada će doći

Nesporazum Mkrtčjana i Solde iskusna momčad protiv Dinama kažnjava. Dakle, za ne povjerovati je podatak da je Osijek primio pet pogdaka u prvih pet susre ta ove sezone i svih pet na individualne pogreške. Ima li tomu kraja? Valjda ima, a kada on dođe, navijači Osijeka moći će se početi nadati boljim rezultatskim vijestima. Igra uopće nije loša, ali zasad je zamagljuju slabiji rezultati. Dinamo je imao dominaciju u posjedu, ali to se na kraju i očekivalo od momčadi koja je prosječno pet godina starija i triput skuplja od Osijekove. No Bijelo-plavi se nakon tog poraza nemaju čega stidjeti. Pružili su svoj maksimum u ovom trenutku. Ne treba zaboraviti kako je trener Federico Coppitelli započeo složen posao potpune renovacije momčadi i igre. Naravno, pomogao bi mu na tom putu poneki bolji rezultat, ali, ruku na srce, Osijek je u posljednja tri susreta, pa tako i u ovom s Dinamom, definitivno zaslužio više. Sreća mu trenutačno nije jak adut, no sreća je vrckava dama, voli mijenjati partnere.

- Ne volim pričati o sreći, niti tražim više od onog što smo zaslužili na terenu, a smatram kako smo u posljednja tri susreta zaslužili puno više negoli to govore naši rezultati. Još ću jednom ponoviti, mi smo započeli jedan ozbiljan proces, na dobrom smo putu, slabiji rezultati nas žaloste, ali nas neće spriječiti da nastavimo ići putem na kojem ćemo izgraditi identitet ove mlade momčadi. Protiv vrlo jakog suparnika odigrali smo vrlo dobro prvo poluvrijeme, a imali smo samo dan i pol za pripremu utakmice. Ponosan sam na dečke, a publika ih je unatoč porazu nagradila za trud - rekao je Federico Coppitelli, trener nogometaša Osijeka.

Nažalost, u krug "grješnika" ušao je Stjopa Mktrčjan, koji je neopreznim pasom inicirao pogodak za izjednačenje. Neki će reći da je Čavlina možda mogao ranije izići s vrata, te pokupiti loptu ispred Hoxhe, koji ju nije idealno primio, a možda je i Nejašmić mogao više pritisnuti Mišića kod asistencije. No ipak je ključno bilo to Stjopino dodavanje u leđa Soldi. Nije lako probaviti tolike individualne pogreške.

- Trenutačno gutamo knedle jer suparnicima poklanjamo pogotke koje pripmamo u posljednjim trenutcima utakmice. Nitko nije tužniji od mene, ali uopće ne sumnjam da će se sav taj trud i rad na kraju isplatiti, te da ćemo početi dobivati ono što zaslužimo igrom na terenu - smatra trener Bijelo-plavih.

OSIJEK - Opus Arena. Vrijeme: sparno. Teren: dobar. Gledatelja: 9172. Sudac: Duje Strukan (Split) - 6,5. Strijelci: 1:0 Pedro Lima (10), 1:1 Hoxha (21), 1:2 Ristovski (90+5). Žuti kartoni: Omerović, Bukvić, Jugović, Mktrčjan (Osijek), Thepohile (Dinamo). Crveni kartoni: -

IGRAČ UTAKMICE: ARBER HOXHA (DINAMO)

OSIJEK

1 (1)

Čavlina 6, Omerović 6 (od 58. Cvijanović 6), Jelenić 6,5, Mkrtčjan 6, Jurišić 6,5, Nejašmić 6, Soldo 6,5 (od 58. Jugović 6,5), Pušić 6,5, Pedro Lima 7 (od 80. Mikolčić -), Bukvić 6 (od 80. Kewal -), Matković 6 (od 69. K.Ademi -)

DINAMO

2 (1)

Nevistić 6, Ristovski 7, Theophile 6,5, Mmaee 6,5, Pierre-Gabriel 6,5, Mišić 7, Sučić 6 (od 63. A. Ademi 6), Pjaca 5,5 (od 90. Kačavenda -), Baturina 6,5 (od 77. Rog -), Hoxha 7 (od 63. Špikić 6,5), Petković 5,5 (od 77. Kulenović -)

Proces

Dio događaja s početka ove sezone podsjeća na početak prošle. Tada je Osijek također gutao vrlo jeftine pogotke, koji su ga koštali boljeg učinka, ali je, recimo, bio daleko efikasniji. Naravno, kada se spomene efikasnost, odmah će u prvi plan iskočiti odlazak Ramona Miereza. Nedostaje to svakako, ali pogotke ne zabijaju samo pojedinci, zabija ih igra momčadi, a Osijek zasad dobro kontrolira igru, ali promet koji stvara pred suparničkim vratima još uvijek nije gust. Treba znati još jedno. Ova momčad ima prosjek od 22,2 godine, a ona iz prošle sezone bila je na razini Dinama, danas s prosječnih 27 i nešto godina. Dakle, Osijek se, prema najavama, okrenuo perspektivi. I ona postoji, jer Coppitelli ima jasnu viziju što želi od momčadi. Daleko je još od cilja, ali polako korača prema njemu, a usput momčad i on primaju udarce u zube. Tako to ide u nogometnom odrastanju, ali treba biti strpljiv i izdržati taj proces jer konačni rezultat mogao bi biti uzbudljiv. Bez obzira na to koliko u ovom trenutku slika bila nešto lošija od očekivane.

- Svi koji nešto znaju o nogometu razumiju put kojim smo krenuli. Odlučili smo stvarati, za mene kao trenera najvažnija stvar u ovom trenutku je prepoznati ono što trebamo činiti na terenu. Dečki su baš bili predani i držali se plana igre. I zbog toga u njih nemam nikakvih sumnji. Uvjeren sam kako će vrlo brzo sve početi sjedati na svoje mjesto - optimist je Talijan na klupi Osijeka.

Kada je dolazio, najavio je napadačku igru. Zasad njegova momčad to pokazuje tek u tragovima, ali najvećim dijelom Coppitelli za to nije kriv. Nema širinu igračkog kadra za ovako velii broj teških utakmica u malo vremena, a uz to je naglo ostao bez prvog strijelca i najagresivnijeg čovjeka Ramona Miereza.

Opet, najvažnije je što perspektiva postoji, a u ovom trenutku europski nastupi imaju prioritet pred SHNL-om. I zato u Baku treba putovati po pobjedu, jer taj bi susret mogao biti prva prijelomnica sezone.