Osijek, 11. 08. 2024, Opus Arena, SuperSport Prva HNL, Osijek - Dinamo. Domagoj Bukvić (39).snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
11.8.2024., 23:25
OSIJEK PORAŽEN U DERBIJU OD DINAMA

Bijelo-plavi nikako da izađu iz začaranog kruga pogrešaka i nesreća

Osijek je poveo, pa opet poklonio pogodak za izjednačenje, a konačni udarac zadao mu je Ristovski u petoj minuti sudačke nadoknade

Nastavljaju se Osijekove nesreće koje ga prate u posljednja tri susreta. Bili su Bijelo-plavi nadomak osvajanja jednog boda protiv Dinama što bi, obzirom na sve okolnosti, bio prihvatljiv rezultat, ali opet Osječani nisu izdržali. Rano su poveli prvijencem Pedra Lime, pa su poklonili gostima pogodak za izjednačenje (pogreška Mktrčjana nap.a.), a onda su primili pogodak duboko u sudačkoj nadoknadi i opet ostali praznih ruku. Tako se nastavila praksa iz prošle sezone kada su Bijelo-plavi u tri susreta protiv Dinama presudne pogotke primali u posljednjim trenucima susreta. Ovaj put se čak činilo kako bi i Dinamo bio zadovoljan podijelom plijena, ali imao je baš sreću da mu je prošla ta jedna akcija u petoj minuti sudačke nadoknade kojom je osigurao osvajanje sva tri boda. Osječani su opet ostali ojađeni, ali ne zbog svog lošeg nogometa već zbog vrlo lošeg planiranja igračkog rostera obzirom da trener Federico Coppitelli nije imao pravu zamjenu za poziciju desnog beka. Sportski direktor Jose Boto morat će pod hitno popunjavati te rupe koje osječka momčad ima u svom rosteru.

Vodstvo, pa opet poklon

Darko Nejašmić je prvi put poveo Bijelo-plave s kapetanskom trakom, a trener Federico Coppitelli imao je nekih dvojbi uoči susreta. Razmišljao je o poziciji desnog beka gdje baš nema puno opcija nakon ozljede Renana Guedesa. Dvojio je između Naila Omerovića i Ivana Cvijanovića kojem je prirodnije igrati na lijevoj strani obrane, a na koncu se ipak odlučio za Omerovića. Od prve minute je krenuo i Pedro Lima, a u momčadi se ipak pojavio Stjopa Mkrtčjan koji je imao problema s ozljedom, dok je napad Bijelo-plavih predvodio Anton Matković. S druge strane napad Dinama predvodio je Bruno Petković koji je zbog lakše ozljede propustio prvi prvenstveni susret Dinama protiv Istre 1961. Atmosfera uoči početka susreta bila je nabrijana.

Osijek, 11. 08. 2024, Opus Arena, SuperSport Prva HNL, Osijek - Dinamo. Marko Soldo (14).snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

Utakmica nije mogla početi na vrijeme zbog "bombardiranja" s istočne tribine koja je zasula teren papirima od koreografije. Čim je utakmica počela bilo je "veselo" pred vratima Osijeka. U trećoj minuta Hoxha je prošao po lijevoj strani pucao s 13-14 metara iskosa, a lopta je prohujala tik pored lijeve vratnice. Činilo se kako je Dinamo bolje ušao u susret jer je nakon nekoliko minuta Pierre-Gabriel imao pokušaj s 20-ak metara koji također nije bio precizan, a onda je bljesnuo Osijek. Igrala se deseta minuta, bila je to prava "Coppitellijevska" akcija brzo iz prve koju je započeo Pušić, nastavili su je Bukvić i Soldo duplim pasom, a ovaj potonji je vratio lijepu povratnu loptu na koju je je natrčao Pedro Lima i desetak metara matirao Nevistića za erupciju radosti na Opus Areni. Bio je to Brazilčev prvijenac u dresu Bijelo-plavih za koji nije mogao izabrati bolji trenutak. Međutim, nije Osijek dugo mogao izdržati da opet nešto ne pokloni suparniku. U 21. minuti Mkrtčajn je dao lošu loptu koju ju je presjekao Mišić, uslijedilo je odlično dodavanje za Hoxhu koji je došao u situaciju "jedan na jedan" s Čavlinom te ga kroz noge matirao za izjednačenje. Osijek se bio samo malo pritajio nakon vodstva i odmah je za to kažnjen.

Osijek, 11. 08. 2024, Opus Arena, SuperSport Prva HNL, Osijek - Dinamo. Anton Matković (34).snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

Nakon što je Dinamo izjednačio Bijelo-plavi su opet počeli igrati. Bilo je situacija s obje strane koje su mirisale na pogodak, ali rezultat se do odmora više nije mijenjao. Osijek je odigrao dobro prvo poluvrijeme što se tiče trkačkog dijela, ali imao je malo problema s tehinčkom komponentom igre, a mogao je biti agresivniji u duelima jer su većinu ničijih lopti odnijeli Zagrepčani. Dinamo je imao više loptu u nogama, što je bilo za očekivati, ali iz toga nije napravio previše problema osječkoj obrani sve dok se ona sama nije stavljala u probleme.

Ristovski donio pobjedu gostima

Drugi dio susreta počeo je obostrano nešto opreznije. Oba su suparnika vrebala pogrešku onog drugog, a prvi ju je dočekao Osijek u 62. minuti, prvo je Matković zakačio jednu loptu koju je Jugović požrtvovno osvojio na sredini igrališa, pa odmah gurnuo u for Pušića koji se nije odlučio otići do kraja iako je imao otvoren put prema Nevistiću. Zalomio je Pušić prema sredini, pucao s 20-ak metara, no to nije bilo nimalo opasno na vrata gostiju. Malo je bilo pravih uzbuđenja u nastavku susreta. Oba su trenera počela ubacivati svježe snage na teren, a u 72. minuti Baturina je pao u kaznenom prostoru Osijeka, Strukan je pokazao na bijelu točku, ali je akciji prethodilo zaleđe. Tri minute kasnije pokušao je Špikić s 13-14 metara iskosa, a Čavlina je taj neugodan udarac prebacio preko grede u korner. Vrijeme je odmicalo, na terenu se malo toga uzbudljivog događalo, a onda je Osječane opet stigla nesreća koja ih je u susretima protiv Dinama pratila i prošle sezone. U petoj minuti sudačke nadoknade Pierre-Gabriel je prošao po lijevoj strani ubacio u sredinu, lopta se sretno odbila na drugu vratnicu do Ristovskog koji ju je iz blizine poslao u mrežu za pobjedu Dinama.

 

 

OSIJEK - Opus Arena. Vrijeme sparno. Teren dobar. Gledatelja: 9172. Sudac: Duje Strukan (Split). Strijelci: 1:0 Pedro Lima (10), 1:1 Hoxha (21), 1:2 Ristovski (90+5). Žuti kartoni: Omerović, Bukvić, Jugović, Mktrčjan (Osijek), Thepohile (Dinamo). Crveni kartoni: -

OSIJEK

1(1)

Čavlina, Omerović (od 58. Cvijanović), Jelenić, Mkrtčjan, Jurišić, Nejašmić, Soldo (od 58. Jugović), Pušić, Pedro Lima (od 80. Mikolčić), Bukvić (od 80. Kewal), Matković (od 69. K.Ademi).

DINAMO

2(1)

Nevistić, Ristovski, Theophile, Mmaee, Pierre-Gabriel, Mišić, Sučić (od 63. A. Ademi), Pjaca (od 90. Kačavenda), Baturina (od 77. Rog), Hoxha (od 63. Špikić), Petković (od 77. Kulenović).