Osijek, 08. 08. 2024, Opus Arena. Konferenciska Liga, Utakmica Osijek - Zira, Domagao Bukvić (39)..snimio GOJKO MTIIĆ
GOJKO MITIĆ
9.8.2024., 20:20
u Azerbajdžan bez prednosti

Darovan remi gostima: Duarte dobio porciju od suigrača

Osijek je nadigrao Ziru, ali je zbog nove velike individualne pogreške ostao bez konačne nagrade

Što se novo dogodilo na Opus Areni u prvom susretu 3. pretkola Konferencijske lige protiv Zire? Hvala na pitanju - ništa.

Osijek je opet bio bolja momčad, u odnosu prema susretu sa Šibenikom imao je rezultatsku prednost, ali je na kraju opet inferiornom suparniku uspio pokloniti situaciju iz koje je on došao do izjednačenja. Tako će Bijelo-plavi na uzvratnu utakmicu, koja se igra za šest dana u Bakuu, putovati bez rezultatske prednosti. Treba li zbog toga očajavati? Ne. Hoće li biti tjeskobe? Svakako. Osijek je u nekakvom čudnom trenutku, u kojem njegove igre uopće nisu tako loše kako pokazuju posljednja dva rezultata. Nakon viđenog u prvih 90 minuta dvomeča sa Zirom skloni smo zaključiti kako su Bijelo-plavi kvalitetnija momčad od Azera, ali su opet ostali u raljama grozne individualne pogreške koju je napravio iskusni, ali nerijetko preležerni portugalski stoper Andre Duarte.

Čemu povlačenje?

Osijek je u prvih 45 minuta imao poptunu dominaciju. Gosti mu nisu mogli ni zaprijetiti jer je obrana Bijelo-plavih mirno i lako neutralizirala sve njihove pokušaje, koji su se najčešće oslanjali na dugačke lopte prema krilnim napadačima Junioru i Akmedzadeu. S druge strane, Osijek je vladao sredinom terena, ponajviše zahvaljujući Darku Nejašmiću, koji je odigrao odličnu utakmicu. Dojam koji je ostavio bio bi još kvalitetniji da je realizirao bar jednu od dvije lijepe prilike u kojima se našao. U prvoj s pet metara udarcem glavom promašio je cilj, a u drugoj ga je u realizaciji zaustavila vratnica. Sve se to događalo u prvih 45 minuta, kada je Osijek svoju bolju igru kapitalizirao zahvaljujući odličnoj akciji i reakciji Domagoja Bukvića te staloženoj realizaciji Antona Matkovića. Sve do 70. minute doista baš ništa nije upućivalo na loš rezultatski rasplet. Istina, Osijek se nije baš nešto "ubijao" kako bi povećao svoju prednost, ali gosti su i dalje bili potpuno nemoćni. I onda se odjednom dogodio preokret. Osijek je ničim izazvan povukao ručnu, prestao je igrati, prepustio gostima inicijativu, što je, naravno, skupo platio u trenutcima kada je već istjecala četvrta minuta sudačke nadoknade.

- Povlačenje nije bio naš izbor u dogovoru tijekom poluvremena. Opet nisam imao problem s tim jer nisam imao osjećaj da će nam zabiti pogodak. Opet smo skupo platlli jednu individualnu pogrešku, a na takve stvari treneru je teško utjecati. Malo smo i energetski pali u tih posljednjih 20-ak minuta, ali, ponavljam, ništa nije upućivalo na to da će nam stvoriti probleme. Do tog kaznenog udarca Zira nam praktično nije stvorila ni jednu priliku. Živimo u trenutku u kojem skupo plaćamo svaku pogrešku - kaže Federico Coppitelli, trener NK Osijek.

Osijek, 08. 08. 2024, Opus Arena. Konferenciska Liga, Utakmica Osijek - Zira, Kohorta.snimio GOJKO MTIIĆ
GOJKO MITIĆ

Najgore je što se ne možemo oteti dojmu da se te pogreške događaju iz čiste nonšalancije. Duarte je s tom dugačkom loptom mogao učiniti 100 boljih stvari, ali je izabrao najgoru. Još je gore što je njegov govor tijela, kada je zamijenio Stjopu Mktrčjana, odavao sliku kao da na teren ulazi "preko one stvari", što je užasno loša poruka. Nije ni čudno što Roko Jurišić nakon susreta uopće nije susprezao ljutnju na Duartea, a bilo je još igrača koje je takav Duarteov stav prilično iziritirao. U nekim starim vremenima takvi bi se tipovi jako loše proveli u svlačionici nakon utakmice. No danas živimo u nekim drugim vremenima, kada nešto radikalnije metode rješavanja takvih situacija nisu prihvatljive.

- Stjopa se ozlijedio, uveo sam u igru čovjeka koji bi trebao biti naš jak adut. Ne mogu ja znati u kakvom je on mentalnom stanju. Samo znam da svaki igrač koji je ovdje treba biti predan i maksimalno posvećen poslu - komentirao je Coppitelli.

Ništa nije izgubljeno

Osijek je ostao bez zaslužene pobjede, ali tih 1:1 uopće ne znači da je izgubljena nada u prolaz do play-offa Konferencijske lige. Zira nas ničim nije impresionirala, pogodak u gostima više ne donosi prednost kao nekad, pa će Osijek sljedećeg tjedna u Bakuu imati priliku preskočiti Azere.

- Mislim da će u dvije utakmice bolja momčad na kraju proći dalje - filozofski je zaključio Talijan, pa dodao:

- Uzvrat će biti nešto drukčija utakmica. Očekujem agresivniju i poduzetniju Ziru, a što se nas tiče, moramo brže napredovati, ne činiti takve velike pogreške zbog kojih primamo lake pogotke. Očito moramo nešto bolje napraviti. Uvjerujen sam i da hoćemo.

Varljiv je rezultat tih 1:1. U nekim razmišljanjima čak je možda i bolje što će Osijek morati biti aktivan u uzvratu nego da je otišao tamo s minimalnom prednošću, koju bi vjerojatno pokušao čuvati. Ovako će obje momčadi morati tražiti pogodak, a po svemu što smo vidjeli u prvom susretu na Opus Areni, Osijek je nekako sposobniji odraditi taj posao. Jasno, samo ako Zira nema dva lica - jedno u gostima, a jedno koje pokazuje kada je domaćin.

Ovo koje je pokazala na Opus Areni daleko je od zatrašujućeg, ali svejedno će Bijelo-plavi morati odigrati jednako dobro, ako ne i bolje nego u ovom prvom susretu, kako bi nastavili svoj europski put.