Osijek, 19. 05. 2024, Opus Arena, SuperSport HNL 23/24. Osijek -Rijeka. Kohorta.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
7.8.2024., 08:53
NAKON DOMAĆE PREMIJERE EUROPA

Pogreške se događaju: Sa Zirom za povratak dobrog raspoloženja

Bijelo-plavi, nakon Šibenika, ne smiju očajavati, već pokazati kako je to bio splet nesretnih okolnosti

Susret protiv Šibenika na startu nove sezone SHNL-a za nogometaše Osijeka trebao je biti uvertira za novi europski izazov koji ih sutra (četvrtak) čeka u prvoj utakmici 3. pretkola Konferencijske lige protiv azerbajdžanske Zire.

No, kako smo već naviknuli kod Osijeka, nikada ništa nije lako, pa tako ni ovosezonska premijera u domaćem prvenstvu nije prošla prema željama. Bar kada je rezultat u pitanju. Bijelo-plavi svoju dominaciju i bolju igru nisu uspjeli okruniti prvom prvenstvenom pobjedom, već su u neuobičajnim okolnostima doživjeli poraz koji je njihovu navijačku populaciju prilično ojadio.

Osijek, 04. 08. 2024, Opus Arena. SuperSport HNL 24/25. Nogometna utakmica Osijek - Šibenik. Anton Matković (34)snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

Proces je na početku

Teško se nakon tog susreta i svega što se tijekom njega događalo bilo fokusirati na izvedbu osječke momčadi koja uopće nije bila loša. Izostala je bolja realizacija, a Osijek je pao zbog dvije netipične pogreške koje je napravio njegov vratar Nikola Čavlina. Nogomet je uvijek bio čudan svat koji s vremena na vrijeme ne nagradi trud koji uložiš u igru. Upravo zbog toga nogometaši Osijeka ne smiju klonuti duhom nakon tog bolnog poraza već iz njega trebaju pokušati izaći jači te već protiv Zire pokazati kako je taj susret sa Šibenikom bio tek iznimka koja ne potvrđuje pravilo. Trener Federico Coppitelli vjerojatno nije razmišljao o tome kako će već sada morati pojačati psihološku pripremu susreta.

- Moj je posao vratiti balans u momčad nakon poraza od Šibenika koji, po mom mišljenju, nismo zaslužili. Međutim, mi smo tek na početku procesa u kojem mlada momčad radi i pogreške. Siguran sam da se to neće ponovno dogoditi jer dečki doista iskazuju veliku želju za pobjeđivanje - kaže trener Bijelo-plavih.

KOHORTA DOLAZI NA TRENING DATI PODRŠKU

Navijanje tijekom susreta protiv Šibenika bilo je doista odlično. Unatoč lošem rezultatu navijači nisu odustajali do samog kraja. Pokušali su dati posljednji poticaj, upaliti iskru koja bi dovela do preokreta. Momčad je pokušavala, ali na kraju nije uspjela. Međutim, akcija koju pokreće Kohorta uoči susreta protiv Zire najbolje govori kako vjera u Bijelo-plave nije nestala. Kohorta poziva svoje članove, ali i sve ostale navijače da pruže podršku momčad na posljednjem treningu uoči Zire, koji će osječka momčad odraditi danas u 17.30. Za tu priliku bit će otvorena južna tribina Opus Arene, a okupljanje je predviđeno u 17 sati ispred juga. Nema dvojbe kako je to odličan potez najvatrenijih navijača osječke momčadi.

Coppitelli puno govori o "procesu" u kojem je potrebno strpljenje kako bi doveo momčad na razinu koju želi, no navijači su već pomalo umorni od stalnog strpljenja i novih početaka. Žele ljudi bar malo radosti, a susret protiv Zire prava je prilika, pa nećemo reći za iskupljenje, ali svakako za povratak dobrog raspoloženja. Posebno jer nakon njega slijedi prvi ovosezonski prvenstveni derbi protiv Dinama. No treba ići korak po korak. Prva je na dnevnom redu - Zira.

- Vjerujemo da ćemo biti puno bolji u sljedećim nastupima, bez obzira na to što nas čekaju vrlo nezgodni suparnici ovoga tjedna. U našem radu i ponašanju moramo pronaći ono što možemo popraviti. Šibenik je bio tek prva utakmica u prvenstvu i imamo vremena da se poboljšamo. Naravno, nitko ne voli gubiti, no u ovom trenutku moramo se pokušati fokusirati na našu izvedbu. Treba uzeti u obzir sve okolnosti, tri utakmice u deset dana, i to na samom startu sezone. Znamo što ćemo morati popraviti, smislit ću način da tako bude. Moramo se nastaviti fokusirati na naš put, na ono što ćemo raditi. Znamo da nas čekaju dvije uzastopne utakmice koje su vrlo, vrlo kompleksne, ali smo i prije znali da neće biti lako. No mislim kako smo na dobrom putu - smatra Coppitelli.

Osijek, 25. 07. 2'24, Opus Arena, Europska konferencijska liga, Drugo kolo kvalifikacija. Utakmica Osijek - FCI Levadia Tallinn. Federico Coppitelli, trener Osijeka.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

Glavu gore

Iskustvo protiv Šibenika doista je bilo bolno jer Osijek je izgubio od lošijeg od sebe. Sada mu slijedi susret s momčadi koja je vjerojatno određena nepoznanica, no prema dostupnim informacijama Zira je ozbiljna momčad koja se ne da samo tako slomiti. Morat će Bijelo-plavi popraviti neke segmente svoje igre, a to se prije svega odnosi na realizaciju. Protiv Šibenika su ispucali gotovo 30 udaraca prema vratima, a uspješni su bili samo jednom. Osijek ima dobru "vatrenu moć" u napadu, pa bi je morao bolje koristiti.

NEJAŠMIĆ OK, GUEDES UPITAN

Za susret protiv Zire Osijek bi trebao biti jači za svog najboljeg veznjaka Darka Nejašmića. On je silom prilika propustio utakmicu protiv Šibenika zbog lakše ozljede. Vijesti govore kako bi Nejašmić trebao biti fit. Međutim, upitnik se podiže oko nastupa Renana Guedesa, koji je nakon 25 minuta napustio susret protiv Šibenika. Dobio je jak udarac u predjelu gležnja. Trener Federico Coppiteli isprva je bio optimist kada je ozljeda standradnog prvog desnog braniča u pitanju, ali njegov je nastup protiv Zire ipak neizvjestan. Možda i zbog toga što je samo tri dana poslije derbi protiv Dinama, pa bi ga Coppitelli želio imati spremnog za taj teži ispit.

- Nema smisla razbijati glavu utakmicom protiv Šibenika jer to više ne možemo promijeniti. Iz tog susreta trebamo izvući dobre stvari kojih je bilo puno. Stvorili smo doista jako mnogo situacija za pogodak i u nekom boljem danu vjerojatno bi ishod tog susreta bio drukčiji, povoljniji za nas. Sada nam u fokusu treba biti samo susret protiv Zire jer nam on nudi mogućnost ispravka. Ne smijemo biti pognutih glava jer nas očekuje zahtjevan tjedan. Prvo Zira pa onda derbi protiv Dinama. Moramo pokušati pobijediti u obje te utakmice - poručuje Marko Soldo, vezni igrač osječke momčadi.

Marko Soldo
GOJKO MITIĆ

I posve je u pravu. Za prolivenim mijekom ne treba plakati. Dogodilo se, ne ponovilo se i idemo dalje. Za susret protiv Zire bit će potrebno spojiti visoki tempo u kojem je Osijek sposoban igrati, ali i mudrost. Treba izbjeći rano primanje pogotka, što se Bijelo-plavima u prve tri utakmice dogodilo dvaput, i to u istoj, osmoj minuti. Osječani na taj način sami sebe dovedu u stanje stresa. Protiv Levadije su, srećom, vrlo brzo uspjeli preokrenuti taj početni zaostatak, ali protiv Šibenika im je trebalo 20-ak minuta oporavka od početnog šoka. Tek nakon pola sata igre uspjeli su uhvatiti željeni ritam u kojem su počeli jako pritiskati suparnika. Zira sigurno nije prepreka koju Osijek ne može preskočiti, ali morat će biti bolji. I u odnosu prema susretima protiv Levadije, a pogotovo prema ovom posljednjem sa Šibenikom.

Uostalom, u ovoj fazi sezone Europa je u centru pozornosti, a osječkoj momčadi se otvorila zanimljiva perspektiva na toj fronti. Zašto je onda ne iskoristiti?