DENIS KAPETANOVIĆ/PIXSELL
7.8.2024., 10:41
KRUNOSLAV RENDULIĆ RADI U AZERBAJDŽANSKOM NOGOMETU

Napravio je iznenađenje sa Sabahom, a Osijek upozorava: Zira je vrlo ozbiljna momčad

Nogometaše Osijeka danas očekuje prvi susret 3. pretkola Konferencijske lige protiv azerbajdžanske Zire. U našoj se javnosti o snazi azerbajdžanskog klupskog nogometa ne zna previše, pa smo zato informacije o sljedećeom suparniku Bijelo-plavih potražili kod Krunoslava Rendulića.

On je sredinom 1990-ih godina prošlog stoljeća nosio dres NK Osijek, ali se tada nije naigrao jer je na njegovoj poziciji stolovao nezamjenjivi Bakir Beširević, koji je donedavno bio i čovjek s najviše nastupa u Bijelo-plavim dresu od hrvatske samostalnosti dok ga nije prestigao Mile Škorić. Renudlić je, inače, od ožujka ove godine na klupi azerbajdžanskog Sabaha s kojim također igra u kvalifikaicjama za Konferencijsku ligu.

Iznenađenje

U ovoljetnu europsku kampanju Rendulić je sa Sabahom krenuo sjajno. U 2. pretkolu eliminirao je izraleski Maccabi iz Haife, što je bilo pravo iznenađenje. U prvom susretu Sabah je kao gost (igralo se u Mađarskoj zbog ratnih operacija u kojima sudjeluje Izrael, nap. a.) slavio s 3:0, a Izraelci su u ludoj uzvratnoj utakmici pobijedili sa 6:3 nakon produžetaka, pa su o putniku u sljedeću rundu odlučivali jedanaesterci, u kojima je Rendulićeva momčad imala više živaca.

- Napravili smo veliko, ako ne i najveće iznenađenje u 2. pretkolu europskih natjecanja. Maccabi je proteklih sezona igrao u skupinama Lige prvaka i Europske lige, uopće nema dvojbe da su kvalitetniji od nas, ali zato je nogomet zanimljiv jer ne mora uvijek uspjeti momčad koja je jača na papiru. Iznenadili smo ih u prvom susretu visokom pobjedom od 3:0, no i tada sam upozoravao kako još ništa nije gotovo, što se pokazalo u uzvratu. Uh, u toj je utakmici stvarno bilo svega i svačega. Maccabi je igrao na sve ili ništa, imaju dva sjajna napadača, ali imamo i mi kvalitetu, pa smo uspjeli nakon izvođenja jedanaesteraca proći dalje. U 3. pretkolu čeka nas irski St. Partick, a prošlog vikenda počelo je i domaće prvenstvo. Quarabag je koplje ispred nas ostalih, a za pozicije do njega borit ćemo se Zira, Nefči i mi - ispričao nam je u dahu Krunoslav Rendulić azerbajdžansku nogometnu svakodnevicu.

Inače, na startu prvenstva njegova je momčad remizirala na domaćem terenu protiv Shamakhija (2:2).

Zira je ozbiljna momčad

Idemo se sad posvetiti temi koja navijače Osijeka sigurno više zanima - Ziri. Što nam može reći o sljedećem suparniku Bijelo-plavih?

- Ozbiljna su momčad koja zna igrati na rezultat. Nisu nimalo bezazleni, premda mi je jasno kako se u Hrvatskoj baš ne zna puno o azerbajdžanskom klupskom nogometu. Igraju tvrdo, primaju malo pogodaka, a glavni napadački aduti su im ofenzivni prekid u kojem je posebno opasan iskusni 30-godišnji brazilski stoper Ruan Renato, te vrlo neugodni, dobro razrađeni kontranapadi preko krilnih igrača. Posebno je opasan još jedan Brazilac Junior koji uz brzinu ima odličan dribling. Kao dešnjak igra na lijevom krilu i voli se izbacivati prema unutra i tražiti prostor za udarac koji mu je također neugodan. Na to će Osječani morati pripaziti. Imaju dobrog i iskusnog centralnog napadača Davita Volkovija, koji je ovog ljeta od nas prešao u Ziru. Imali smo s njima prošle sezone puno problema. Osijek ima kvalitetu, može eliminirati Ziru, ali mora ju shvatiti jako ozbiljno. Možda je mala prednost Osijeka što Zira europske utakmice ne može igrati na svom stadionu koji je udovoljava europske kriterije (prima tek 1500 gledatelja, nap. a.), ali ne znam na kojem će stadionu u Bakuu igrati jer imaju više opcija - kaže Rendulić.

ZIRA UVJERLJIVA NA STARTU PRVENSTVA

Kao i kod nas, prošlog vikenda krenula je nova prvenstvena sezona u Azerbajdžanu. Zira je na startu bila vrlo uvjerljiva, te je na domaćem terenu sa 4:1 svladala Sabail. Trosturki strijelac bio je Volkovi, koji je hat-tirck ostvario u prvih 45 minuta, a četvrti pogodak za Ziru postigao je Djibrilla u četvroj minuti sudačke nadoknade.

Inače, Zira je susrete protiv Sheriffa u 1. pretkolu Europske lige te s DAC-om u 2. pretkolu Konferencijske lige igrala na Dalga Areni, koja prima 6500 gldetalja.

Prošlog vikenda krenula je i nova sezona u SHNL-u. Sigurno prati zbivanja u našem nogometu jer bio je trener prvoligaša Istre 1961, Šibenika i Gorice. Što očekuje od SHNL-a u novoj sezoni?

- Mislim da je Dinamo i dalje po kvaliteti korak ispred ostalih. Zanimljivo će biti vidjeti koliko može Hajduk s Perišićem i Rakitićem. U Splitu je sigurno euforija nakon dolaska Rakitića, a to Hajduku daje dodatnu snagu. Rijeka i Osijek su također tu. Mislim da je Osijek složio zanimljivu momčad, ali trebat će malo vremena dok sve ne sjedne na svoje mjesto - zaključio je Krunoslav Rendulić, trenutačno jedini hrvatski stručnjak koji radi u Azerbajdžanu.