Osijek, 27. 01. 2024, Opus Arena, SuperSport HNL 23/24, nogometna utakmica, Osijek - Rudes. Marina Prekodravac (20)snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
6.8.2024., 09:27
NK OSIJEK NAPUŠTAJU DVA MLADIĆA

Živković odlazi u Atalantu, a Šibenik odnio bodove i poveo Prekodravca

U pozadini neočekivanog poraza od Šibenika na startu SHNL-a odvijale su se dvije transfer priče. Obje su vezane uz igrače koji su poniknuli u Školi nogometa i sada ih se, a da na Opus Areni nisu ostavili dublji trag, sportski direktor Jose Boto odlučio riješiti.

Riječ je o Marinu Prekodravcu, 19-godišnjem allrounderu, te o Filipu Živkoviću, 18-godišnjem ofenzivcu. Obojica su u jednom trenutku bila označeni kao igrači na kojima bi NK Osijek mogao graditi svoju budućnost, ali to je bilo u vrijeme prije negoli je "u sedlo" Osijekove sportske politike zasjeo je kontroverzni Portugalac. Iz njegovih usta u početku su ispadali "bombončići" i slatkaste priče o osloncu na igrače iz vlastite nogometne Akademije, ali kako je došlo ljeto, Boto ih uglavnom redom čisti. Prekodravac mu nije sjeo od prve. Jednostavno, Boto u njemu ne vidi potencijal koji on smatra potrebnim kako bi se igralo u Osijeku. Zapravo, Prekodravčev najveći problem je bio taj što nije jasno određena pozicija na kojoj on može najviše dati. Igrao je sve i svašta, a proljetos su zapinjali i pregovori oko njegova ugovora.

Osijek, 11. 11. 2023, Opus Arena, SuperSport Hrvatska nogometna liga 23/24. Osijek - Lokomotiva. Filip Zivkovic (24).snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

Bivšem treneru Zoranu Zekiću prilično se zamjeralo što forsira Prekodravca, a od dolaska Federica Coppitellija Marin, koji je jesenas bio standardni prvotimac, gurnut je na potpunu marginu. Tijekom priprema u Austriji bio je "crna ovca", pa s obzirom na takav tretman nije ni čudo što je došlo do sporazumnog raskida ugovora jer za njega u Osijeku jednostavno više nije bilo mjesta. Prekodravac će potpisati trogodišnji ugovor sa Šibenikom, u koji je otišao odmah nakon nedjeljnog susreta. Pokupili su Šibenčani bodove i Prekodravca na Opus Areni i otišli kući jako zadovoljni, a Osijek je zadržao pravo na 50 posto iznosa od njegova eventalnog budućeg tranfsera. Što se tiče Filipa Živkovića, priča je nešto drugačija. On je jednostavno "u vatru" gurnut puno prerano. Bez pravog temelja proglašen je velikom nadom, a bilo mu je tek 16 godina. Nije se bio spreman nositi s takvim pritiskom, a ubrzo je posve pao u drugi plan, pa je postao nestrpljiv. Toliko nestrpljiv da se odlučio kockati sa svojom daljnjom karijerom koju će nastaviti u Italiji - "žderačici" mladih igrača. Živković je jučer trebao otputovati u Bergamo i dogovoriti posljednje detalje ugovora s Atalantom, u kojoj će se priključiti nekoj od momčadi u mlađim kategorijama. Od tog posla Osijek bi navodno mogao zaraditi do milijun eura na ime odštete i određenih Živkovićevih ugovornih bonusa. Inače, potiho se Osijek riješio još nekih svojih juniora poput Filipa Mažara, koji je otišao u Vukovar '91 uz "by back" klauzulu koja Bijelo-plavima omogućuje njegov ponovni otkup po određenoj cijeni. Otišao je i brzonogi Miloš Jovičić, također član juniorske momčadi prošle sezone. Svemu tome treba dodati kako je na izlaznim vratima i Kristian Fućak, a veliko je pitanje što će biti s jednim od vratara Frankom Kolićem.

OSIJEKU TREBAJU POJAČANJA

Ako se ostvare svi najavljeni odlasci igrača iz prve momčadi, treneru Federicu Coppitelliju na raspolaganju će ostati samo 19 igrača (bez vratara, nap.a.) što je premalo u odnosu prema ritmu koji čeka Bijelo-plave tijekom kolovoza. Osim toga već prve službene utakmice pokazale su kako osječkoj momčadi nedostaju određeni tipovi igrača. Prije svega jedan pravi kreativni veznjak, moglo bi se razgovarati i o stoperu, desnom beku, pa i još jednom pravom krilnom napadaču. Naravno, sve ovo govorimo s pretpostavkom u kojoj Osijek misli biti konkurentan ove sezone. Međutim, otvoreno ostaje pitanje financijske politike koja je više orijetnitrana na štednju negoli na nova ulaganja u prvu momčad. Pred sportskim direktorom Joseom Botom nije nimalo lak zadatak.

Boto se dokazuje kao "čistač" mlađe igračke populacije, no još uvijek nismo saznali na koji način misli popuniti te praznine. Valjda će ovog ljeta konačno dovesti i jedno pravo pojačanje.