Osijek, 04. 08. 2024, Opus Arena. SuperSport HNL 24/25. Nogometna utakmica Osijek - Šibenik. Ramon Mierez (13)snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
4.8.2024., 23:21
PRVENSTVO JE POČELO KATASTROFALNO LOŠE

Šok na Opus Areni: Osijek promašivao, Čavlina darivao, pa su sva tri boda otišla u Šibenik

Vratar Nikola Čavlina bio je tragična figura Osijekovog neočekivanog poraza na stratu SHNL

Počelo je pjesmom "Moja Domovina" koja je bila posvećena Danu pobjede, branitelja i Domovinske zahvalnosti, a završilo je zvižducima vrataru Osijeka Nikoli Čavlini koji je velikim pogreškama omogućio Šibeniku pobjedu na Opus Areni.

Bila je to jedna od onih utakmica kakve može samo Osijek izgubiti. Posjed 77 posto, 29 udaraca na suparnička vrata, 16 kornera i - poraz. Prokletstvo nogometa. Čavlina se nakon susreta ispričavao Kohorti, a Šibenčani mu trebaju podignuti spomenik zbog poklona koji im je dao. Tako je Osijekova premijera u SHNL završila neslavno jer protiv takvih suparnika kakav je te večeri bio Šibenik bodovi se jednostavno ne smiju gubiti. Šibenik je igrao "bunkerčinu" kakvu, otkako je otvorena Opus Arena, još nismo vidjeli niti od jednog suparnika Bijelo-plavih. Međutim, cilj će uvijek opravdati sredstvo, posebno, ako ti je vratar tako darežljiv.

Osijek, 04. 08. 2024, Opus Arena. SuperSport HNL 24/25. Nogometna utakmica Osijek - Šibenik. Petar Pušić (66)snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

Ostao je dojam kako gosti ne bi pogodak zabili tri godine u nekoj normalnoj utakmici. No, ova nije bila normalna, pa su Šibenčani upisali tek drugu pobjedu uopće u Osijeku, a ona prva se dogodila prije 16 godina. Imat će trener Osijeka Federico Coppitelli o čemu razmišljati u pripremi susreta protiv Zire koji slijedi već u četvrtak.

Skup Čavlinin pokolon

Trener Osijeka Federico Coppitelli učinio je manje promjene u momčadi u odnosu na susret protiv Levadije u Talinu. One su se odnosile na vezni red u kojem su krenuli Vedran Jugović i Šimun Mikolčić. Pedro Lima je ostao na klupi, a Darko Nejašmić nije ni bio u zapsiniku zbog ozljede koja ga muči u posljednje vrijeme.

Osijek, 04. 08. 2024, Opus Arena. SuperSport HNL 24/25. Nogometna utakmica Osijek - Šibenik. Anton Matković (34)snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

I opet je počelo loše. Kao i protiv Levadije, Bijelo-plavi su kapitulirali već u osmoj minuti. Bio je to čisti poklon vratara Osijeka Nikole Čavline koji je na dugačku loptu loše regirao nogom, a to je kaznio Božić koji je prihvatio loptu, pa s ruba kaznenog prostora pogodio desni donji kut. I tako se Osijekov plan igre srušio vrlo rano. Nakon primljenog pogotka Bijelo-plavi su imali dominaciju, ali ona im nije donijela previše toga korisnog. Previše je pogrešaka bilo u dodavanjima, pa gostujuća obrana nije bila na nikakvim iskušenjima. Nove loše vijesti stigle su u 25. minuti kada je zbog ozljede igru morao napustiti Renan Guedes, a zamijenio ga je Omerović. Osijek je tek nakon pola sata uspio uputiti prvi udarac prema vratima gostiju. Učinio je to Mikolčić s 20-ak metara kada je pucao snažno preko vrata. Bila je to najava velike ofenzive Osijeka koja je donijela prve prave prilike.

     

U 31. minuti Soldo je ubacio, Matković je pucao glavom, a Đaković odličnom reakcijom spriječio izjednačenje. U 35. minuti Pušić je odapeo s 25 metara, a Đaković se još jednom iskazao izvadivši loptu iz samog donjeg desnog kuta. Već u sljedećoj akciji Matković je opalio s preko 20 metara, a lopta je odsjela na gornjem dijelu grede. Taj dobar pritisak Osječana probudio je publiku dojam je bio kako izjednačenje visi u zraku, ali gosti su nekako odolijevali. Najviše zahvaljujući svom raspoloženom vrataru Đakoviću koji je u 43. minuti obranio još jedan dalekometni pokušaj Mikolčića koji je skrenuo preko grede u korner. Igrala se "vikotrija" na vrata Šibenika u tih prvih 45 minuta, ali Osijek je skupo platio jednu neopreznost svog vratara, pa je na odmor otišao s minimalnim zaostatkom.

Osijek, 04. 08. 2024, Opus Arena. SuperSport HNL 24/25. Nogometna utakmica Osijek - Šibenik. Ademi Kemal (9)snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

Zapravo, taj događaj iz osme minute bio je jedini dolazak Šibenika pred vrata osječke momčadi, ali je bio koban za nju. Osijek je napravio jedinu stvar koju nije trebao - pokloniti gostima tako lagani pogodak, pa ga je čekalo još jedno poluvrijeme muke u nastojanjima da dođe do preokreta.

Čavlina ubio nadu u preokret

Trener Osijeka Federico Coppitelli mijenjao je na poluvremenu. Umjesto Jugovića ušao je Bukvić i baš je on imao prvu priliku u nastavku, ali je Đaković obranio njegov udarac iz blizine iskosa s desne strane. Ubrzo je prijetio Soldo, no njegov pokušaj glavom završio je zamalo pored lijeve vratnice. Ipak, napori Osijeka su se isplatili u 54. minuti kada je Soldin udarac s 15-ak metara pogodio Punčeca te prevario dotad nesavladivog Đakovića. Međutim, radost navijača Osijeka koji su u tim trenucima davali veliku podršku momčadi kratko je trajala. U 60. minuti Čavlina je Šibenčanima uručio još jedan poklon. Loše je reagirao na ubačenu loptu koja se odbila do Agyemanga koji ju je s pet metara glavom poslao u mrežu za novo vodstvo gostiju. Da čovjek jednostavno ne povjeruje. Šibenik je dvaput došao do vrata Osijeka i dobio dva velika poklona od Čavline koja je znao iskoristiti.

Osijek, 04. 08. 2024, Opus Arena. SuperSport HNL 24/25. Nogometna utakmica Osijek - Šibenik. Ramon Mierez (13)snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

NAGRADA ZA MIEREZA

Uoči početka susreta Osijekov centarfor Ramon Mierez primio je nagradu za najboljeg strijelca SHNL za sezonu 2023./24. Ramon je prošle sezone zabio 19 pogodaka, a nagradu mu je predao dopredsjednik HNS-a Davor Ivić. To je Mierezu bila druga nagrada za prvog "topnika" hrvatskog prvenstva. Isto je ostvario u sezoni 2020./21.

Osijek je bodren s tribina nastavio ulagati napore ne bi li se ponovno vratio u utakmicu. Imao je Pedro Lima lijepu priliku za izjednačenje, ali je s 12-13 metara iz punog trka pucao preko vrata. I još jednom je Pedro Lima imao priliku, ali je i taj udarac bio neprecizan. Osijek je jako pritisnuo u završnici susreta, pokušavao na sve moguće načine, ali obrana Šibenika, a prije svih Agyemang bila je neprobojna, pa su gosti, pa rekli bismo ni krivi ni dužni kući odnijeli cijeli plijen s Opus Arene.

   
      Standings provided by Sofascore