NK Osijek. Levadia - Osijek. Talin
NK OSIJEK
2.8.2024., 19:53
Rezultat je važniji od dojma

Rutinski odrađen posao na prvoj europskoj prepreci. Za Bijelo-plave tek sada počinje pakao

Bijelo-plavi do pobjede u Talinu došli bez posebnog naprezanja, što je bio glavni cilj

Prolazak u 3. pretkolo Konferencijske lige - obavljeno. Pobjeda u uzvratnoj utakmici 2. pretkola protiv Levadije u Talinu - obavljeno. Osvajanje bodova za nacionalni i klupski koeficijent na europskoj sceni - obavljeno. Minimalna energetska potrošnja - obavljeno.

Nogometaši Osijeka profesionalno su odradili svoje obveze u estonskoj prijestolici u susretu koji su mnogi vidjeli kao običan izlet na sjever Europe jer su tamo otputovali s velikom zalihom od četiri pogotka koju su stvorili u prvoj utakmici na Opus Areni (5:1). Bila je to zapravo dobra prilika za trenera Federica Coppitellija da isproba još neke taktičke zamisli, ali iznad svega je tražio od momčadi ozbiljan pristup kako se ne bi dogodile bilo kakve neugodnosti.

Federico Coppitelli

Bila je ovo drukčija utakmica u odnosu prema prvom susretu, koji smo odigrali na Opus Areni. Tražio sam od momčadi ozbiljan pristup, punu koncentraciju, i to smo dobili. Momčad se pridržavala dogovora koji smo imali uoči susreta. Odlično smo kontrolirali prostor i nismo protivniku dopustili nijednu pravu priliku.

Bila je to onako, baš zanatski, odigrana utakmica Bijelo-plavih. Teško se u njoj moglo uživati, ali užitak ovaj put i nije bio cilj.

Zanatski odrađen posao

Važnije je bilo pobijediti, a pri tome se što manje potrošiti te izbjeći bilo kakve oblike stresa. Zato su Osječani u susret ušli vrlo oprezno. U prvih 45 minuta imali su samo jedan cilj - ne primiti pogodak te na taj način kod suparnika eliminirati i posljednje klice entuzijazma u potrazi za nekakvim čudesnim preokretom. Takav način razmišljanja prvo poluvrijeme učinio je pomalo turobnim. Rekli bismo, kakva atmosfera na tribinama (skupilo se samo 896 ljudi, nap.a.), takva je bila i igra - komorna.

NK Osijek. Federico Coppitelli.

Federico Coppitelli

NK OSIJEK

- Zadovoljan sam i ponosan na način na koji smo odradili ovu utakmicu jer, bez obzira na našu visoku prednost iz prvog susreta, znao sam kako ovo neće biti baš posve lagana utakmica. Bila je drukčija u odnosu prema prvom susretu koji smo odigrali na Opus Areni. Tražio sam od igrača ozbiljan pristup, punu koncentraciju, što smo i dobili. Momčad se potpuno pridržavala dogovora koji smo imali uoči susreta. Odlično smo kontrolirali prostor, nismo protivniku dopustili nijednu pravu priliku. Istina, došli su do nekih proluprilika nakon naših manjih pogrešaka, ali teško je bez pogreške odigrati cijelu utakmicu. Možda smo mogli više pritiskati prema naprijed, no bili smo obrambeno, posebice u bloku, jako dobri - rekao je Federico Coppitelli, trener nogometaša Osijeka nakon minimalnih 1:0 u Talinu s kojima su Osječani Estonce pregazili s ukupnih 6:1.

NK Osijek. Levadia - Osijek. Anton Matković

Anton Matković

NK OSIJEK

Momčad mu je tek u drugom poluvremenu počela davati znakove života kada je ofenziva u pitanju. U biti, čim je Osijek samo malo dodao gas u prvih 15 minuta nastavka susreta, Estonci su se našli u nevoljama. U samo 11 minuta Bijelo-plavi su stvorili dvije čiste, prilike koje nisu iskoristili, ali kada je stigla treća, Levadiji više nije bilo spasa jer je Pušić zabio pogodak koji je bio dovoljan za novu europsku pobjedu.

Samo malo dodali gas

- U drugom poluvremenu smo malo pojačali tempo i odmah dočekali naše prilike, od kojih smo jednu pretvorili u pogodak vrijedan pobjede. Možda dojam nije bio isti kao na Opus Areni, no igrali smo momčadski, što je, u ovom trenutku, meni bilo najvažnije. Jasno, dobro je pobjeđivati jer želimo što prije u momčad usaditi taj mentalitet. Generalno smo dobro odradili sve što smo zacrtali uoči susreta - poručio je Talijan na klupi Osijeka.

ZIRA SLJEDEĆI SUPARNIK U EUROPI

Nogometaši Osijeka u 3. pretkolu Konferencijske lige igrat će protiv azerbajdžanske Zire. Ta je momčad eliminirala DAC iz Dunajske Strede s dvije pobjede. U prvom susretu koji je odigran u Bakuu bilo je uvjerljivih 4:0 za Ziru, a Azeri su slavili i u uzvratnom susretu koji je sinoć odigran u Dunajskoj Stredi. Bilo je 2:1. Stručni stožer Bijelo-plavih već ima dovoljno informacija o sljedećem suparniku, a prvi susret igra se na Opus Areni 8. kolovoza, dok je uzvrat sedam dana kasnije u Azerbajdžanu. Inače, u ponedjeljak 5. kolovoza obavit će se već i ždrijeb play-off runde Konferencijske lige. Tako će Osijek, ukoliko bude uspješan protiv Zire, već imati jasnu sliku protiv koga će se morati boriti za svoj prvi eventualni ulazak u grupnu fazu europskih natjecanja.

Pojedinačno su se, zapravo, najviše istaknuli ljudi iz uže obrane, što će dovoljno reći o načinu na koji je igrao Osijek. Bez previše rizika, a ni Mierez baš nije bio "vruć" u toj utakmici. Propustio je realizirati dvije situacije koje obično žmirećki pretvara u pogotke, ali zato je bio asistent Pušiću kod pobjedonosnog pogotka.

- Lijepa je to bila akcija iz polukontre. Mikolčić je odigrao finu okomitu loptu, a Mierez me je dobro "spojio" dodavanjem u prostor koji sam prepoznao i utrčao u njega. Sretan sam što sam bio precizan s desnom nogom. Još uvijek se uigravamo jer došao nam je novi trener, imamo nekoliko novih igrača, pa je važno bilo sezonu otvoriti s dvije europske pobjede. Trebat će još malo vremena za usavršavanje igre, što će biti lakše kada su rezultati pozitivni. Svaka čast i našim navijačima koji su potegnuli na tako dalek put kako bi nam pružili podršku - rekao je sretni strijelac Petar Pušić.

Petar Pušić

Bilo je važno ozbiljno ući u utakmicu i ne primiti nekakav rani pogodak. Kako je vrijeme odmicalo malo smo se opustili, bolje smo držali loptu i općenito igrački bili bolji, a kao nagrada je stigao pogodak. Nakon toga smo rutinski završili posao te potvrdili plasman u sljedeću rundu Konferencijske lige.

Prva europska prepreka uspješno je apsolvirana, ali tek sada za Bijelo-plave počinje pakao. Ulaze u razdoblje u kojem će odigravati utakmice svaka tri-četiri dana jer u nedjelju kreće prvenstvena utrka u SHNL-u, a posao kojeg se ovog ljeta uhvatio Coppitelli još nije ni izbliza gotov.

- Nisam baš sretan što ulazimo u razdoblje u kojem nas čeka puno utakmica jer postoje segmenti igre koje još trebamo usavršavati i popravljati - kaže Coppitelli.

Talin. Levadia - Osijek.
BIJELO-PLAVI NASTAVLJAJU EUROPSKI PUT

Lak posao u Estoniji: Osječki nogometaši kroz Tallinn prošli u trećoj brzini

Morat će te korekcije raditi kroz utakmice, a ne kroz treninge jer će oni sad više služiti za oporavak s obzirom na ulazak u puni natjecateljski ritam. Nekada je to čak i lakši put do hvatanja prave forme, no u igri Osijeka postoji još priličan broj upitnika.

Nakon dvije utakmice s Levadijom sa sigurnošću se može reći samo jedna stvar - ne može se iščitati kakvo će biti Osijekovo lice ove sezone. Coppitelli još uvijek radi “make up”, a neki igrači koji su označeni kao potencijalne nove važne karike, poput Matkovića ili Pedra Lime, još nisu na “radnoj temperaturi”. Bilo kako bilo, zagrijavanje je završeno. U nedjelju kreće - real deal.