Osijek, 25. 07. 2'24, Opus Arena, Europska konferencijska liga, Drugo kolo kvalifikacija. Utakmica Osijek - FCI Levadia Tallinn. Vedran Jugović (7) i Ramon Mierez (13).snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
1.8.2024., 07:54
PUT U ESTONIJU NIJE IZLET

Posao nije gotov: Ne želimo se samo pojaviti nego se i dobro predstaviti

Imamo veliku prednost iz prve utakmice, ali naš posao s Levadijom nije ni blizu gotov - kaže trener Bijelo-plavih

Nikada u svojoj povijesti nogometaši Osijeka na jedan europski uzvrat nisu putovali s tako velikom prednošću kao što je sada slučaj. U prvoj utakmici 2. pretkola UEFA Konferencijske lige na svojoj Opus Areni deklasirali su estonsku Levadiju s 5:1.

Na taj su si način širom otvorili vrata plasmana u 3. pretkolo tog natjecanja. Za mnoge navijače Bijelo-plavih Levadia je zatvorena knjiga, ali što se momčadi tiče, ona bi se trebala držati izreke "Oprez je majka mudrosti". Uostalom, dovoljno se prisjetiti prošlog ljeta kada je Osijek bio u istoj situaciji kao što su sada Estonci nakon što je teško stradao u Adani, gdje je od turskog predstavnika u 3. pretkolu Konferencijske lige poražen 5:1. Osječani su se tada odbili olako predati u uzvratu. U jednom trenutku imali su vodstvo od 3:1, pa je Turcima bila ušla "voda u uši". Na kraju je Osijek ostao kratak u tom susretu, pobijedio s 3:2, ali smo bili ponosni na izdanje koje je tada prikazala momčad.

Završiti posao

E, takav si scenarij Bijelo-plavi ne bi trebali dopustiti u Talinu. Ne smiju Levadiji pružiti priliku da se razmaše u početku susreta jer ne treba računati kako će se Estonci predati bez pokušaja da naprave iznenađenje. Na Opus Areni smo vidjeli kako estonska momčad može biti neugodna ako joj se dopusti nesmetano organiziranje napada, ali isto tako smo saznali kako prilično loše reagiraju pod kvalitetnim pritiskom na koji nisu naviknuti u svojem prvenstvu.

- Levadia nije banalna momčad. U punoj su natjecateljskoj formi što moramo respektirati. Mi smo u prvom susretu imali određenih problema u pojedinim fazama igre, što nam je cilj izbjeći u uzvratnoj utakmici. Imamo veliku prednost nakon odlične igre koju smo pokazali na terenu, ali posao još nije gotov. Moramo biti maksimalno fokusirani na našu igru i kako ju još poboljšati - kaže Federico Coppitelli, trener nogometaša Osijeka.

SUDI OSIJEKU POZNATI CIPRANIN

Uzvratnu utakmicu 2. pretkola Konferencijske lige između Levadije i Osijeka sudit će ciparski arbitar Antoniu Menelaos, kojeg smo imali prilike vidjeti u akciji u SHNL-u. Štoviše, taj je Cipranin itekako dobro poznat nogometašima Osijeka. Sudio im je ujesen 2022. godine u derbiju protiv Hajduka na Poljudu u kojem su poraženi s 3:1, a Menelaos je dosudio dvojbeni kazneni udarac iz kojeg je Hajduk poveo s 2:0. Osim tog susreta sudio je još jedan derbi između Dinama i Rijeke (1:0). Inače, Menelaos se s problemima susretao i kod kuće jer je prošle jeseni zapaljen automobil njegove majke nakon što je dijelio pravdu u susretu Pafosa i Arisa iz Limasola, nakon kojeg su puno prigovora na njegovu arbitražu imali iz Pafosa. Nakon tog incidenta s automobilom njegove majke izbio je skandal jer su ciparski suci, u znak podrške Menelaosu, stupili u kratkotrajan štrajk.

Osječani taj susret ne smiju doživjeti kao običnu "šetnju kroz park" jer im ne bi smio biti bitan samo prolaz u 3. pretkolo. Trebaju voditi računa i o nekim pozadinskim stvarima poput klupskog koeficijenta u Europi, koji je prilično mršav, a samim time i o nacionalnom koeficijentu koji bi našim klubovima u budućnosti mogao osigurati bolje startne pozicije bez obzira na to u kojem se europskom natjecanju nalazili. Uz sve to Osijek još uvijek gradi samopouzdanje i posebno europski ugled, pa bi poželjna bila i druga pobjeda u ogledima s Levadijom. Njome bi Osječani poslali i jaku poruku svom sljedećem europskom suparniku, ali i Šibenčanima, koji im u nedjelju dolaze na ovosezonskoj prvenstvenoj premijeri. Uglavnom, bit cijele priče je ne razmišljati o rezultatu iz prvog susreta, već izraziti jasnu želju za još jednim trijumfom. To je uostalom mentalitet kakav i trener Coppitelli želi stvoriti u svojoj momčadi.

- Ne želimo se samo pojaviti tamo nego opet se predstaviti u najboljem svjetlu te pokazati kako rastemo i razvijamo se iz utakmice u utakmicu kako smo si zacrtali. U prvoj smo susretu imali puno dobrih prilika, siguran sam da ćemo ih imati i u uzvratnoj utakmici. Također, volio bih imati dobre odgovore s klupe kakve smo imali prije tjedan dana u Osijeku. Osim toga želimo prikazati zrelu igru od početka do kraja - poručuje Talijan na klupi Osijeka.

Htio to Coppitelli ili ne, negdje u podsvijesti će mu ipak biti utakmica protiv Šibenika koja slijedi samo tri dana nakon gostovanja u Talinu. Zbog toga, ali i zbog velike prednosti stvorene u prvom susretu Talijan će vjerojatno razmišljati o određenim kadrovskim promjenama u početnoj postavi.

Osijek, 25. 07. 2'24, Opus Arena, Europska konferencijska liga, Drugo kolo kvalifikacija. Utakmica Osijek - FCI Levadia Tallinn. Federico Coppitelli i Jose Boto.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

- Imam neke ideje, ali moram još malo razmisliti o njima. Odluke ćemo donijeti nakon treninga koji ćemo odraditi u Talinu - kaže Coppitelli.

Ulazi Pedro Lima?

Može se očekivati kako će priliku od prve minute dobiti Brazilac Pedro Lima, koji je u prvom susretu krenuo kao pričuva. On nije doveden na posudbu kako bi "glancao klupu". Od njega se očekuje puno. Istina, nije riječ o tipičnom "cariocci", koji će uzeti dirigentsku palicu igre u svoje ruke, pa razigrati momčad. On je drukčiji tip veznjaka, ali već se vidjelo i u pripremnim susretima koliko može biti opasan u napadačkim akcijama, a da pri tome ima i obveznu igru. Coppitelli ga je u prvom susretu poštedio, vjerojatno zbog toga što nije prošao kompletne pripreme. Imao je Pedro Lima manjih problema s ozljedom u prvom tjednu boravka u Austriji, zbog čega je malo bio zaostao na tjelesnom planu, ali ta priča bi morala sada biti stvar prošlosti. Teško je reći hoće li se trener Bijelo-plavih odlučiti na još poneku promjenu u samom početku utakmice ili će pričekati razvoj situacije, pa ako se sve bude odvijalo po planu, neke svoje najjače adute mijenjati ranije tijekom susreta. Inače, nekih manjih problema s ozljedom imao je jedan od ključnih igrača Darko Nejašmić. Zato je moguća njegova pošteda, čisto zbog preventivnih razloga. Iako će se Coppitelli za taj potez nerado odlučiti, jer Nejašmić ima veliki utjecaj u sredini terena, možda čak i toliki da za njega prave zamjene i nema. No ne trebamo strahovati mi, nego Estonci jer u goste im stiže El Torro, koji ih je u prvoj utakmici "izbo do smrti". Nema dvojbe kako su stoperi Levadije imali nemirnu noć uoči susreta u kojoj su im se vraćale slike situacija u kojima ih je Mierez nadmudrivao i kasnije s lakoćom zabijao. Ramon je očito itekako "vruć" već na samom početku sezone, a to je nešto što Osijek jednostavno mora maksimalno koristiti i u uzvratnoj utakmici.

Možda će nekome biti čudan taj oprez nakon visokog trijumfa na Opus Areni, ali Osijek u Talinu ne bi trebao tražiti samo puki prolaz u sljedeću rundu Konferencijske lige. Treba tražiti pobjedu kojom će si dodatno podignuti samopouzdanje koje će mu itekako dobro doći u izazovima koji stižu u tjednima nakon puta u Estoniju. n