Talin. Levadia - Osijek.
NK OSIJEK
1.8.2024., 20:48
BIJELO-PLAVI NASTAVLJAJU EUROPSKI PUT

Lak posao u Estoniji: Osječki nogometaši kroz Tallinn prošli u trećoj brzini

Pogodak koji je Osijeku donio pobjedu u Estoniji zabio je Petar Pušić

Nogometaši Osijeka ostvarili su sve po što su otišli u Talinn. Pobijedili su Levadiju u uzvratnoj utakmici 2. pretkola Konferencijske lige, nisu se energetski puno potrošili i bez ikakvih problema osigurali nastavak europskog puta. Osijek prolazi dalje s ukupnih 6:1. Na Opus Areni je bilo 5:1 za Bijelo-plave, još jedan pogodak u Talinnu i posao na početku ovoljetnog puta u Europi rutinski je odrađen.

Levadia - Osijek 0:1

TALINN - A.LeCoq Arena. Vrijeme vjetorvito. Teren dobar. Gledatelja: 896. Sudac: Antoniu Menelaos (Cipar) - 6,5. Strijelac: 0:1 Pušić (63). Žuti kartoni: Mavretič, Joao Pedro (Levadia), Renan Guedes (Osijek). Crveni kartoni: -

IGRAČ UTAKMICE: ANDRE DUARTE (OSIJEK)

LEVADIA

0

Ani 6,5, Tor 6, Heitor 6, Peetson 6, Larsen 6, Ainsalu 6, Mavretič 6 (od 64. Roosnupp 6), Pedro 6 (od 78. Bah -), Musaba 5,5 (od 46. Alexandre 5,5), Jakovljev 6 (od 64. Liivak 6), Kirss 6 (od 72. Skvorcov -).

OSIJEK

1 (0)

Čavlina 6,5, Renan Guedes 6,5, Jelenić 7, Duarte 7, Jurišić 7, Nejašmić 6 (od 46. Jugović 6,5), Soldo 6 (od 61. Mikolčić 6,5), Pušić 6,5 (od 76. Omerović -), Pedro Lima 6, Bukvić 5,5 (od 51. Matković 6), Mierez 6,5 (od 76. Ademi -).

Bila je to rutinska pobjeda Bijelo-plavih koja je mogla biti i uvjerljivija, ali nećemo sad tražiti dlaku u jajetu. Sve važno je napravljeno praktično u trećoj brzini jer prebacivanje u viši stupanj prijenosa jednostavno nije bilo nužno. Čim su Bijelo-plavi u drugom poluvremenu samo malo pojačali ritam, odmah su počeli stvarati prilike te su u tom razdoblju postigli i pogodak koji se kasnije pokazao dovoljnim za pobjedu. Trener Federico Coppitelli dobio je mogućnost i ranije iz igre povući neke svoje najjače adute jer ih je želio sačuvati za nedjeljni start SuperSport HNL-a i susret protiv Šibenika. Uglavnom, put u Talinn na kraju se pokazao ugodnim izletom za osječku momčadi, ali i za 40-ak njezinih navijača koji su potegnuli na taj daleki put.

Čuvali prednost

Oba su se trenera odlučila na određene promjene u svojim momčadima u odnosu prema prvom susretu. Osijekov strateg Federico Coppitelli na teren je od prve minute poslao Andrea Duartea, Pedra Limu i Domagoja Bukvića umjesto Stjope Mkrtčjana, Vedrana Jugovića i Antona Matkovića. Domaći trener, pak, Curro Torres mijenjao je vratara Vallnera, koji se nije proslavio u Osijeku, pa je među vratnicama osvanuo Oliver Ani, umjesto Fombe zaigrao je Larsen, a u vrhu napada ipak nije bilo rovitog Felicija, a njegovo je mjesto zauzeo Kirss. Inače, u osječkim redovima do posljednje trenutka upitan je bio nastup Darka Nejašmića, ali on se ipak našao u početnoj postavi. Osijek je krenuo oprezno jer je želio izbjeći scenarij od prije tjedan dana s Opus Arene, kada je u vrlo ranoj fazi utakmice primio pogodak. Nisu dobro izgledali Osječani u prvom dijelu prvog poluvremena. Puno je bilo pogrešaka, bili su nekako mekani u dvobojima. Zbog svega toga napadački učinak bio je mršav, a Levadia je imala nekoliko pokušaja, u kojima je prednjačio Kirss, ali su oni gotovo svi završavali u bloku osječke obrane, točnije Duartea.

Levadia - NK Osijek. Talin. Slavlje nakon pogotka
NK OSIJEK

Glavne "zvijezde" u tim trenucima bili su treneri koji su bili energičniji od svojih momčadi. Coppitelli se ljutio na Čavlinu zbog loših dodavanja nogom, a domaći strateg Curro Torres bjesnio je na svog analitičara, koji ga očito nije dobro upozorio na neke detalje u igri Osijeka. I tako, vrijeme je curilo prema kraju prvog dijela, a na travnjaku A.Le Coq Arene događalo se baš malo toga zanimljivog. Bijelo-plavi su igrali u nekakvoj trećoj brzini mirno čuvajući svoju veliku prednost, a domaćini su ulagali malo više truda, ali bez pravog rezultata. Osječka momčad je napadački tek mrvicu živnula u završnici prvog dijela, a najbolju situaciju za pogodak imala je u 32. minuti kada je Pušić imao slobodan udarac s ruba kaznenog prostora, ali je pucao mlako, pa domaći vratar nije imao težak zadatak zaustaviti taj pokušaj. S druge strane za Levadiju je s 20-ak metara odapeo Joao Pedro, no ni taj udarac nije bio nikakav poseban izazov za Čavlinu.

Osijek dočekao azerbajdžansku Ziru

U trećem pretkolu Osijek će igrati protiv azerbajdžanske Zire koja je u drugom pretkolu svladala slovački DAC iz Dunajske Strede.

Zira je bila bolja od DAC-a s ukupnih 6-1. Puno toga je klub iz Azerbajdžana obavio u prvom, domaćem ogledu, u kojem je slavio 4-0. Pobijedio je i u uzvratu, u gostima, bilo je 2-1.

Brazilski nogometaš Raphael Uzig doveo je Ziru u vodstvo u 25. minuti, dok je Alex Mendez u 40. postigao jedini pogodak za DAC u ova dva dvoboja. Francuz Yapi je početkom drugog dijela pocrvenio te je domaćin do kraja igrao s desetoricom, a pogodak za pobjedu Zire postigao je Alijev u 57. minuti iz jedanaesterca.

Hrvatski nogometaš Ivan Dolček nije zaigrao za DAC u ovom susretu.

Osijek će 8. kolovoza biti domaćin Ziri na Opus Areni u prvom ogledu 3. pretkola Konferencijske lige.

Ostao je dojam kako su Osječani u tih prvih 45 minuta bili orijentirani tek na neprimanje pogotka. Gotovo su stalno stajali u srednjem bloku, rijetko su izlazili u visoki presing. U tim rijetkim visokim izlascima opet se moglo vidjeti koliko je nesigurna posljednja linija estonske momčadi. Odmah bi zavladala panika jer očito su traume koje im je u prvom susretu nanosio svojim pritiskom Mierez još bile svježe. Na odmor se otišlo bez pogodaka, a što se Osijeka tiče, drukčije nije ni moglo biti jer je pokazao premalo napadačke ambicije. Jedina dobra vijest za Bijelo-plave iz tog prvog dijela susreta bila je ta što je visoka prednost iz prve utakmice ostala netaknuta.

25.07.2024., Osijek - Prva utakmica drugog pretkola Konferencijske Lige: NK Osijek - FCI Levadia Tallinn. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
NK OSIJEK IZBORIO MJESTO U 3. PRETKOLU KL

Bez iznenađenja na A. Le Coq Areni. Osijek pobijedio i u Talinu

Pušić za pobjedu

U nastavak susreta oba su trenera ušla sa po jednom promjenom. Kod Osijeka Jugović je zamijenio Nejašmića, a kod domaćih je umjesto Musabe zaigrao Alexnadre. Osijek je u 52. minuti napokon stvorio pravu priliku. Ubačaj Jurišića slijeva na drugoj je vratnici pronašao Miereza, koji je loše glavom zahvatio loptu, ali je onda došla do Jugovića koji sa 6-7 metara pucao glavom, ali je Ani odlično intervencijom spriječio vodstvo Bijelo-plavih. Samo dvije minute kasnije Levadia, točnije Alexandre koji je ušao u igru, isporučio je prvi "poklon paket" Osječanima. Loše je vraćao loptu unatrag ona je završila kod Miereza koji se sam sjurio prema vratima, prevario svog čuvara i kad se očekivala realizacija El Torro je s 15-ak metara promašio cijela vrata. Bila je to nova velika prilika za osječku momčad koja je otišla u nepovrat.

KOHORTA STIGLA DO TALINNA

Nogometaši Osijeka u Talinnu su zaigrali u svojoj trećoj garnituri dresova. Ona je, kako to u klubu vole reći, "boje lososa", onako blijedonarančasta. Inače, osječka momčad u Estoniji nije bila sama. Imala je podršku 40-ak svojih navijača koji su na razne načine stizali u Talinn. Jedna je skupina stigla zrakoplovom iz Budimpešte preko Helsinkija, druga je iz Budimpešte išla preko Varšave, bilo je i onih pravih avaturista koji su se do estonske prijestolnice zaputili automobilom, a pomoć je stigla i iz Poljske od navijača Pogona iz Szeczina, s kojima je Kohorta u odličnim odnosima. Inače, susret u Talinnu ući će u najuži krug onih s najmanjim brojem gledatelja u Osijekovim europskim utakmicama. Na tribinama lijepe A.Le Coq Arene skupilo se manje od 1000 ljudi. Manje ih je bilo samo kada je Osijek 2012. gostovao u Andori kod Santa Colome

Talin. Levadia - Osijek. Kohorta

Talin. Levadia - Osijek. Kohorta

NK OSIJEK

Osijek je nastavku ipak zaigrao ambicioznije što je nakon nešto više od sat vremena igre uspio materijalizirati. U 63. minuti došli su Bijelo-plavi u vodstvo nakon brze akcije koju je preciznim udarcem s 13-14 metara iskosa zaključio Pušić. Nakon vodstva, trener Osijeka krenuo je mijenjati svoje najjače adute kako bi ih poštedio daljnjih napora jer već u nedjelju slijedi ovosezonska premijera u SHNL protiv Šibenika. Igra se pomalo razvodnila iako su Estonci baš željeli izbjeći poraz, ali nisu uspijevali stvoriti ozbiljnije probleme sigurnoj obrani Osijeka.

Bijelo-plavi su tako mirno odradili svoj posao u Talinnu, pa će nastaviti svoju ovoljetnu europsku avanturu.