NK OSIJEK
31.7.2024., 12:45
STOPER KOJEM SE VJERUJE

Luka Jelenić: Levadia nije uopće tako loša momčad kako to govori rezultat iz prvog susreta

Imamo doista veliku prednost iz prve utakmice, ali ona nije razlog za bilo kakvo opuštanje u Talinu - poručuje Jelenić

U osječku svlačionicu ovog ljeta stiglo je šest novih igrača. Tri Hrvata i tri stranca angažirao je sportski direktor Bijelo-plavih Jose Boto kako bi podignuo kvalitetu bijelo-plave momčadi.

Jedan od ta tri Hrvata je Luka Jelenić, 24-godišnji stoper koji je na Opus Arenu stigao iz redova Varaždina. Luka je vrlo brzo pokazao zbog čega je već duže vrijeme na radaru osječkog nogometnog prvoligaša. Još prošlog ljeta bio je jedna od želja tadašnjeg sportskog direktora Ivice Kuleševića, ali spletom okolnosti prije godinu dana transfer nije realiziran. No ovog ljeta priča je išla drukčijim tijekom. Boto je želio momčad formirati prije početka priprema, pregovori s Varaždincima nisu bili jednostavni, ali se na kraju pronašao zajednički jezik koji je omogućio Osijeku dovođenje čovjeka koji bi mu trebao učvrstiti zadnju liniju koja je prošle sezone bila prilično klimava.

Iskorak

Bijelo-plavi su za Jelenićev angažman Varaždinu platili odštetu od 800 tisuća eura, što nije malen novac za hrvatske prilike, ali samo dokazuje koliko Jose Boto vjeruje u daljnji napredak tog defanzivca. Isprva je Jelenić prilično teško podnosio "teror" koji je na austrijskim pripremama provodio kondicijski trener Paolo Fonto. Očito je bilo kako se Luka još nije susreo s tako napornim načinom rada. Međutim, malo-pomalo, hvatao je zrak, a vrlo brzo je u svoje kvalitete uvjerio i trenera Federica Coppitellija. U početku je Luka imao status trećeg stopera, ali kroz pripremne susrete zgrabio je svoju priliku i izborio se za poziciju u prvoj momčadi.

- Znamo svi da je Osijek veliki klub, nadam se da će mi trebati malo manje vremena za prilagodbu jer sam ipak prošao dvije sezone igrajući i protiv sadašnjih suigrača. Ovdje su ciljevi puno drukčiji u odnosu prema onima koje sam dosad imao. Veselim se novim izazovima, a osobno smatram kako sam spreman za iskorak u svojoj karijeri, što dolazak u Osijek svakako znači za mene - rekao je Luka Jelenić nakon što je potpisao trogodišnji ugovor s Bijelo-plavima.

U prvom susretu 2. pretkola Konferencijske lige protiv Levadije na Opus Areni debitirao je u dresu Osijeka. Coppitelli mu je dao 73 minute, nakon kojih ga je povukao iz igre kako bi priliku pružio mladom Krešimiru Vrbancu. U tim trenucima Osijek je već imao golemu prednost od 5:1, a tim je rezultatom susret i završio. No nije odmah na početku susreta baš sve krenulo onako kako je zamišljeno jer su Bijelo-plavi bili šokirani ranim pogotkom Jakovljeva, koji je Estoncima donio vodstvo.

NK OSIJEK

- Nije taj prvi susret baš najugodnije počeo za nas, ali smo nakon tog njihovog ranog vodstva odigrali odličnu utakmicu i došli do visoke pobjede. Levadia nije uopće tako loša momčad kako to govori rezultat iz prvog susreta. Pokazali su kako znaju držati posjed, a u napadu imaju tri-četiri igrača koja mogu napraviti razliku. Međutim, dobro smo ih analizirali, pa sam siguran kako ćemo posve spremni dočekati uzvrat u Talinu.

Nema opuštanja

Osijek u Estoniju putuje s četiri pogotka prednosti koja bi morala biti dovoljna za prolazak u sljedeću rundu UEFA Konferencijske lige. No, osim što trebaju završiti posao koji su započeli prije šest dana na Opus Areni, Bijelo-plavi će na europskom sjeveru imati još neke ciljeve.

- Želimo pokazati daljnji napredak u našoj igri, odigrati još bolje u nekim segmemtima igre negoli je to bilo u prvoj utakmici. To se prije svega odnosi na kontrolu igre i lopte, u čemu smo imali problema u pojedinim fazama tog prvog susreta. Uz to moramo ostati fokusirani jer znate kakav je nogomet i koliko se u njemu stvari mogu brzo promijeniti.

Ipak, prednost od 5:1 morala bi, uz pravi pristup i igru osječke momčadi, biti dovoljna za potvrdu plasmana u 3. pretkolo.

- Imamo odličan rezultat, u to nema dvojbe, ali to nije razlog zbog kojeg bismo se smjeli opustiti u uzvratu. Moramo biti maksimalno ozbiljni te posao u Talinu dovršiti na pravi način.

Bijelo-plave će u Estoniji dočekati temperatura koja je desetak i više stupnjeva niža od one u Osijeku. U biti, trebali bi to biti ugodni uvjeti za igru.

- Sigurno je ugodnije igrati kada nisu sparine i vrućine kakve u posljednje vrijeme vladaju kod nas. Međutim, mi se ne trebamo osvrtati na takve stvari jer one su u biti sporedne. Kako nama, tako i njima. Trebamo istrčati s jasnim stavom na teren, biti pravi i koncentrirani na ono po što smo tamo došli, te odraditi posao na radost naših navijača - zaključio je Luka Jelenić, stoper Bijelo-plavih. n