Osijek, 25. 07. 2'24, Opus Arena, Europska konferencijska liga, Drugo kolo kvalifikacija. Utakmica Osijek - FCI Levadia Tallinn. Renan Guedes (42)snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
30.7.2024., 09:38
OPREZA NIKAD DOSTA

Osječani put u Estoniju ne smiju doživljavati kao običan izlet

Bez obzira na visoku prednost iz prve utakmice, Osječani moraju ostati ozbiljni

Nogometaše Osijeka za dva dana u Talinu čeka potvrda ulaska u 3. pretkolo UEFA Konferencijske lige. Prije pet dana u prvom susretu, koji je odigran na Opus Areni, ostvarili su svoju najveću europsku pobjedu u povijesti svladavši Levadiju s 5:1.

Na taj su si način Bijelo-plavi širom otvorili vrata prolaska u sljedeću rundu natjecanja, ali bez obzira na tu veliku prednost od četiri pogotka, trebat će ostati maksimalno ozbiljni u uzvratnoj utakmici. Naime, Levadia nije baš tako navina i loša momčad kako bi se moglo zaključiti iz rezultata te prve utakmice.

Levadia nije baš "mačji kašalj"

On je bio plod velike večeri Ramona Miereza, ali i priličnog broja početničnih pogrešaka u obrani estonske momčadi koja se nije mogla nositi s Osijekovim Argentincem. Međutim, neki dijelovi te prve utakmice, u kojima je Levadia imala nadmoć na terenu, trebaju biti dovoljno upozorenje kako ju se ne smije shvaćati olako.

- Bez obzira na visoku pobjedu u prvom susretu Levadia nije banalna momčad. Bilo je razdoblja u kojima smo imali određenih problema s kontrolom igre u toj utakmici, što trebamo shvatiti kao upozorenje. Ne smijemo se opustiti i shvatiti olako uzvrat u Talinu, već trebamo pokazati kako smo u tih tjedan dana između dva susreta učinili određene pomake u našoj igri - rekao je Federico Coppitelli, trener nogometaša Osijeka.

NK Osijek. Pripreme Austrija. Federico Coppitelli

Federico Coppitelli

NK OSIJEK

Ta prva utakmica pokazala je kako Levadia ne reagira najbolje kada joj suparnik napravi jak pritisak. Na takve stvari očito estonska momčad nije naviknuta jer u svom prvenstvu dominira, pa je rijetko koja momčad pritisne na taj način. Osijek je na Opus Areni odigrao vrlo dobro prvo poluvrijeme, u kojem je tempo igre bio vrlo visok, što mu je donijelo tri pogotka prednosti. Takav bi recept trebalo primijeniti i za susret u Talinu.

NK Osijek. Prirpeme. Pedro Lima
MOŽDA BUDE PROMJENA U MOMČADI

Pedro Lima mogao bi u Talinu krenuti od prve minute

- U prvoj smo se utakmici tjelesno jako potrošili u prvom poluvremenu, pa smo u nastavku susreta upadali u pogreške. No stabilizirali smo se nakon što smo iz igre povukli neke igrače koji su došli do svog tjelesnog limita. Meni nije sve to čudno jer nam je to bio tek prvi službeni susret u sezoni - kaže Talijan na klupi Bijelo-plavih.

Tri razloga za pobjedu

Cilj je u Talinu biti još bolji i pokušati produžiti razdoblje u kojem će momčad biti sposobna držati visoki ritam. Osim toga. Bijelo-plavi na pameti trebaju imati još neke stvari. Nije svejedno na koji će način izboriti plasman u 3. pretkolo Konferencijske lige. Uz tri razloga. Prvi je osvajanje bodova za nacionalni i klupski koeficijent, što nije nimalo nevažno za budućnost, drugi je nedjeljni prvenstveni start protiv Šibenika na Opus Areni. Treći je razlog građenje pobjedničkog mentaliteta, što je jedan od glavnih ciljeva cijele ove sezone. Coppitelli je još u svom inaguracijskom govoru jasno poručio kako želi stvoriti Osijek koji će biti prepoznatljiv bez obzira na to gdje igra, kod kuće ili na strani. Zato je Talin prilika da vidimo kako momčad napreduje na tom planu.

Samo je Ricuenio Kewal upitan

Zdravsteni bilten u redovima nogometaša Osijeka uoči uzvratnog susreta protiv Levadije u Talinu praktično je prazan. Naime, jedini koji ima problema s ozljedom jedan je od igrača koji su na Opus Arenu aterirali ovog ljeta Ricuenio Kewal. Nizozemac se s ozljedom aduktora muči već neko vrijeme. Prvi je put “zatezanje” osjetio još tijekom priprema u Austriji, ali stalno je bio u određenom pogonu, pa očito taj problem nije uspio do kraja zaliječiti. Zbog toga ga nije bilo u zapisniku prvog susreta, a njegov je eventualni nastup upitan i u uzvratu. To više što je trener Federico Coppitelli već jasno dao do znanja kako neće koristiti igrače koji tjelesno nisu u optimalnom stanju. 

Osijek je nedvojbeno kvalitetnija momčad od Levadije, ali razlika u kvaliteti do izražaja na pravi način dolazi samo uz pravi, pobjednički stav. Prolaz u sljedeće pretkolo Konferencijske lige, čvrsto vjerujemo, neće doći u pitanje, pa taj uzvratni susret osječka momčad treba pokušati iskoristiti za dodatne korekcije u igri.

Uostalom, uvjerljivim prolazom u daljnje natjecanje Osijek bi svom sljedećem suparniku u Europi, a i Šibenčanima, koji stižu na prvenstvenu premijeru, dao puno razloga za razmišljanje.