Osijek, 25. 07. 2'24, Opus Arena, Europska konferencijska liga, Drugo kolo kvalifikacija. Utakmica Osijek - FCI Levadia Tallinn. Renan Guedes (42).snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
26.7.2024., 17:25
NAJUVJERLJIVIJA POBJEDA U EUROPI

Prva europska “petarda”

Pobjeda nad Levadijom u prvom susretu 2. pretkola UEFA Konferencijske lige ući će u povijest NK Osijek kao najuvjerljivija na europskoj sceni. Tih 5:1 ujedno je i prvi put da su Bijelo-plavi u UEFA-inim natjecanjima nekome uspjeli opaliti "petardu". Kako bi se u ovom vremenu kada se koristi ona otrcana fraza "danas svi igraju nogomet" došlo do tako uvjerljivog trijumfa, treba se poklopiti nekoliko čimbenika. Prvo moraš igrati najmanje dobro, drugo suparnik ti mora nešto pokloniti i treće trebaš u momčadi imati - Ramona Miereza. Argentinac je zabio tri od pet, a po jedan su pogodak dodali Renan Guedes i Domagoj Bukvić. Dosad je titulu najuvjerljivije europske pobjede držala utakmica protiv Santa Colome odigrana u ljeto 2017. godine u vrijeme prvog mandata Zorana Zekića na klupi.

TRI NAJUVJERLJIVIJE EUROPSKE POBJEDE

25. srpnja 2024:
Osijek - Levadia 5:1 (Mierez 3, Renan Guedes, Bukvić) - 2. pretkolo Konferencijske lige

6. srpnja 2017:
Osijek - Santa Coloma 4:0 (Ejupi, Barišić, Bočkaj 2)
- 1. pretkolo Europske lige


11. kolovoz 1998.:
Osijek - Anderlecht 3:1
(Krpan, Prišć, J.Vranješ)

Tada je u Gradskom vrtu bilo 4:0 za Bijelo-plave, a pogotke su postizali Muzafer Ejupi, Borna Barišić te dvostruki strijelac Petar Bočkaj. Taj je susret, pokazalo se poslije, bio tek uvod najzvučniju europsku pobjedu. U 2. pretkolu Osijek je tada eliminirao Luzern (2:0,1:2), a onda je stigao klimaks. Okršaj protiv nekadašnjeg europskog prvaka PSV-a. Osječani su slavili u obje utakmice s 1:0, Barišić je bio strijelac u Eindhovenu, a Bočkaj u Gradskom vrtu. No bajka je završila u play-offu porazom od bečke Austrije. Ako se po "jutru dan poznaje", onda bi ova utakmica koja je sada zasjela na vrhu najuvjerljivijih europskih pobjeda, mogla biti najava jedne, napokon, duže europske vožnje Bijelo-plavih. Od te 2017. godine Osijek je svoj europski put završavao u 2. ili 3. pretkolima.