NK Osijek. Anton Matković

NK Osijek. Anton Matković

NK OSIJEK
24.7.2024., 07:49
NOVO LJETO, NOVI KLUPSKI POČETAK

Talijan šuti i radi: Osijek bi mogao biti prava hit-momčad nove sezone

Trener Federico Coppitelli novu momčad Osijeka gradi na starim temeljima, ali i s nekoliko uzbudljivih mladih igrača

Nogometaši Osijeka u četvrtak kreću u novu natjecateljsku sezonu. Prvi nastupi će im biti u 2. pretkolu Konferencijske lige protiv estonske Levadije, a tek nakon toga slijedi premijera u SHNL-u u kojoj će na Opus Areni 4. kolovoza gostovati Šibenik.

 

Bijelo-plavi su tijekom ljeta doživjeli određeni redizajn. Arhtekt klupske sportske politike Jose Boto bacio se na posao, doveo je novog trenera, šest novih igrača, što bi trebalo označiti početak stvaranja novog, drukčijeg, Osijeka. Nova je još jedna stvar. Otkako je dospio u privatne ruke, NK Osijek nikada nije u sezonu ulazio tiše kada su rezultatske ambicije i očekivanja u pitanju. Proteklih bi se godina pričalo o pokušaju napada na trofeje, o željama vezanim uz plasman u skupine europskih natjecanja, a ovog ljeta postavljen je samo jedan cilj - biti kompetitivniji na svim bojišnicama u odnosu prema protekle dvije sezone.

U početku - nepoznanica

- Više bih volio da budemo četvrti s pet bodova manje od prvaka nego da smo drugi s 15 bodova zaostatka za prvoplasiranim. Želim da nam momčad bude kompetitivnija u svim natjecanjima u kojima će sudjelovati - poručio je još tamo na početku priprema Jose Boto, sportski direktor NK Osijek.

NK Osijek. Šimun Mikolčić

NK Osijek. Šimun Mikolčić

NK OSIJEK

I krenuo slagati momčad koja će biti u stanju ispuniti taj osnovni cilj. Takvo razmišljanje apsolutno ima smisla jer ako se Portugalčeve želje ispune, značilo bi dug Osijekov život na sva tri kolosijeka u SHNL-u, u SuperSport hrvatskom Kupu, te na kraju i na europskoj sceni. Momčad je Boto dao u ruke mladom i ambicioznom talijanskom stručnjaku Federicu Coppitelliju, koji si je pak zadao i jedan dodatni cilj.

- Želim stvoriti igru po kojoj će Osijek biti prepoznatljiv bez obzira na to protiv koga igramo - poručio je Coppitelli prilikom inauguracije.

NK Osijek. Darko Nejašmić

NK Osijek. Darko Nejašmić

NK OSIJEK

Sve to morale bi biti dobre vijesti za navijače Osijeka, ali ostaje ona "priča je jeftina, priznaje se samo teren". Na terenu će trebati strpljenja i podrške Bijelo-plavima, jer još jednom ističemo kako je proces preoblikovanja momčadskog DNK-a tek počeo. Coppitelli je s momčadi tek mjesec dana, pa je iluzorno očekivati da će se njegov rukopis na igri jasno vidjeti već na samom početku sezonu. No, prema ono što smo vidjeli tijekom priprema, Federico je vrlo studiozno i predano krenuo graditi igru koja bi Bijelo-plavima trebala donijeti ispunjenje zacrtanih ciljeva. Boto mu je stvorio optimalne uvjete za taj težak posao jer mu je odmah na početku priprema servirao foriran igrački kadar. Prijašnjih godina treneri do samog kraja ljetnog prijelaznog nisu mogli sa sigurnošću znati kakvim će snagama raspolagati u novoj sezoni. Pripremne utakmice koje su Osječani odigrali pokazale su neke novosti u igri, ali i neke stvari koje će trebati ispravljati što je sasvim logično. I dok se glavni rivali u SHNL-u još uvijek bave transfer-pričama, na Opus Areni u miru dočekuju start nove sezone. Kakav će Osijek u njoj biti? E, to je već pitanje za milijun dolara. Nekako smo skloni zaključiti kako će osječka momčad u uvodnim susretima biti određena nepoznanica pomalo za samu sebe, a još više za druge. Coppitelli nastoji u nju ugraditi duh modernog nogometa, pa ako u tome uspije, Osijek bi doista mogao biti pravo osvježenje sezone koja kuca na vrata. Ranijih smo se godina naslušali sličnih priča o promjenama "ovog ili onog", ali sada postoji više znakova kako se one doista i događaju.

Jaki temelji, uzbudljiva mladost

Jasno, konačan odgovor dat će teren i rezultati na njemu, ali trebamo biti svjesni kako u četvrtak protiv Levadije zapravo počinje maraton. Dobro, taj zaključak više se može primijeniti za domaća natjecanja jer u Europi prilika za popravni nema, ali baš te europske utakmice će biti prvi indikator u kojoj se mjeri nova Osijekova momčad može nositi s pritiskom.

NK Osijek. Pedro Lima

NK Osijek. Pedro Lima

NK OSIJEK

Ne treba skrivati, protiv Estonaca Osijek je favorit. Što se same momčadi tiče, Boto je popunio pozicije koje su bile više ili manje problematične. Ipak, novi Osijek gradi se na starim temeljima. Lideri na terenu opet će biti sjajni strijelac Ramon Mierez i veznjak Darko Nejašmić, koji je tijekom priprema pokazao kako bi ove sezone mogao igrati najbolji nogomet u karijeri. Njegov talent nikada nije bio sporan, a sada ga je nadogradio zrelošću. Ako je suditi prema formi koju je iskazao tijekom priprema njima dvojici, u ulozi nositelja igre, trebao bi se priključiti Petar Pušić. Osim njih, koji su već dokazana vrijednost, Bijelo-plavi u momčadi imaju nekoliko vrlo uzbudljivih mladih igrača. Jasno, broj jedan je Anton Matković. U tom 18-godišnjaku koji je eksplodirao prošle sezone Osijek napokon ima pravog krilnog napadača. Ostaje samo pitanje kako će se snaći u svojoj prvoj cjelovitoj seniorskoj sezoni jer sad ni suparnicima on više nije nepoznat, pa će mu sigurno posvećivati više pozornosti.

NK Osijek. Petar Pušić

NK Osijek. Petar Pušić

NK OSIJEK

Drugi igrač koji je itekako zanimljiv jest Pedro Lima. Brazilac je po vokaciji ofenzivni veznjak, ali nije mu strana ni obvezna igra kada suparnik ima loptu u svom posjedu. Mierez, Matković i Pedro Lima morali bi biti nova velika napadačka snaga. Ipak, ništa manje važan neće biti balans na sredini terena, gdje će Nejašmiću pomagati Marko Soldo. Maratonac koji će pomicati granice po broju pretrčanih kilometara, a Jose Boto vjeruje kako će ova sezona Marka lansirati u sam vrh najboljih veznjaka SHNL-a. Temelji za optimizam svakako postoje, a jedna od bitnih stvari je što je početak izgradnje nove momčadi protekao u potpunoj tišini. Osijek će krenuti iz drugog reda jer je, po običaju, naša nogometna javnost fokusirana na vječni okršaj Dinama i Hajduka, ali bude li se situacija razvijala po željama, Bijelo-plavi bi brzo mogli dospjeti pod svjetla reflektora. Na tom putu ključnu će ulogu odigrati start sezone. Raspored je nemilosrdan jer uz europske izazove Osječane već u prvih pet kola očekuju sva tri derbija.

KLJUČNI IGRAČI - RAMON MIEREZ I DARKO NEJAŠMIĆ

Nositelji igre Osijeka ostali su isti kao i prošle sezone. Dokapetan Ramon Mierez koji ulazi u svoju petu sezonu noseći bijelo-plavi dres. Ramon je dokazani realizator, a uz to primjer svega što navijači najviše vole truda, zalaganja i agresivnosti. Darko Nejašmić je, pak, čovjek oko kojeg će se stvarati igra. Sposoban je donositi prava te, što je još važnije, brza i precizna rješenja.

UGODNO IZNENAĐENJE - PETAR PUŠIĆ

Kada je prošlog ljeta Petar Pušić stigao na Opus Arenu, odmah se vidjelo kako se radi o kvalitetnom “španeru”. No igrao je promjenjivo, ali tijekom priprema za novu sezonu doživio je pravu renesansu. Bio je najbolji Osijekov igrač u posljednja dva pripremna susreta protiv Rukha i DAC-a. Coppitelli ima veliko povjerenje u njega, a Pušić tu podršku i vjeru vraća odličnom formom. Samo neka ona potraje što duže.

IGRAČI KOJE TREBA PRATITI - ANTON MATKOVIĆ I PEDRO LIMA

Anton Matković je tip igrača za kojim žudi i hrvatska reprezentacija, pa kako onda neće i Osijek. No treba imati u vidu kako mu je tek 18 godina, pa mu treba sva moguća podrška koju može dobiti. On donosi uzbuđenje i silovitost, valjda će donositi i ono najvažnije - pobjede. Pedro Lima, pak, morao bi oplemeniti igru Osijeka jer se usuđujemo zaključiti kako dugo Bijelo-plavi nisu imali takav tip veznog igrača. Ima ga doslovce po cijelom terenu, a realizacija mu je jedan od važnih aduta.

NEPOZNANICA - RICUENIO KEWAL

Nizozemac je doveden kao rješenje za krilne pozicije, s tim da je po vokaciji krilni napadač. S takvim tipom igrača Osijek je bio deficitaran. No razne okolnosti ostavile su određeni upitnik iznad njegova imena. Ponajprije jer ga tijekom cijelih priprema nismo imali priliku vidjeti u pravoj akciji. Mučila ga je lakša ozljeda aduktora, koja je sada iza njega, pa se nadamo kako ćemo uskoro saznati zbog čega je Jose Boto izabrao baš njega.

 

PROMOCIJA - ŠIMUN MIKOLČIĆ

Šimun baš nije bio miljenik sreće u prethodnim sezonama. U konačnom etabliranju na prvoligaškoj sceni zaustavile su ga ozljede. Iako u sezonu ne ulazi kao starter, već trenutačno figurira kao jedna od prvih zamjena za vezne igrače, sportski direktor Jose Boto vjeruje kako bi Mikolčić mogao biti novo Osijekovo otkriće. Potencijal ima, samo neka ga zaobiđu ozljede.

Moglo bi ovo biti ludo uzbudljivo ljeto na Opus Areni...