Burton Albion v Leicester City - Pre Season Friendly - Pirelli Stadium Burton upon Trent, England, 24th July 2021. Filip Benkovic of Leicester City the Pre Season Friendly match at the Pirelli Stadium, Burton upon Trent. Picture credit should read: Darren Staples/Sportimage via PA Images Darren Staples Photo: PA Images/PIXSELL
Sportimage/PA Images
22.7.2024., 07:40
POTREBAN JOŠ JEDAN BRANIČ

Dolazak Benkovića? U ovom trenutku - ne

Sportski direktor Bijelo-plavih Jose Boto demantira Turke, ali to ne znači da je Benković za Osijek potpuno prekrižen

Predstavljanje novog trenera, momčadi i dresova za novu sezonu pred navijačima u Tvrđi prošlo je poticajno, a u NK Osijek sada se moraju ostaviti veselica i okrenuti se premijeri nove natjecateljske sezone, koja stiže za četiri dana

Bijelo-plavi će četvrtak protiv estonske Levadije krenuti u akciju, a dotad će trener Federico Coppitelli pokušati otkloniti defenzivne nesavršenosti koje je njegova momčad pokazala u "generalki" protiv slovačkog DAC-a iz Dunajske Strede. Bijelo-plavi su baš olako primali pogotke, što je, nema dvojbe, analitičnom Coppitelliju loše sjelo. Istina, još uvijek do kraja nije razjašnjeno tko će protiv Levadije činiti stoperski tandem, jer susret u Dunajskoj Stredi zbog lakše ozljede propustio je Stjopa Mkrtčjan, koji je u tom trenutku figurirao kao starter. Međutim, Andre Duarte uopće nije odigrao lošu utakmicu protiv DAC-a, pa je zbog toga stoperski par možda još uvijek pod upitnikom.

Boto važe

Još za priprema u Austriji počela se pojavljivati priča o eventualnoj potrebi dovođenja još jednog srednjeg braniča. Osijeku na tim pozicijama nedostaje brzine jer su sve tri prve opcije, Duarte, Jelenić i Mkrtčjan, pomalo "teretne", a mladom Vrbancu, koji figurira kao četvrti stoper, nedostatak je manjak iskustva. No sportski direktor Jose Boto na toj pitanje prije desetak dana ostao je pomalo tajanstven:

- U ovom trenutku ne radimo na dovođenju novih igrača jer oni ionako ne bi bili na raspolaganju treneru za prve utakmice u sezoni. To ne znači kako nećemo još biti aktivni oko ulaznih transfera, ali ćemo biti strpljivi jer se ljetni prijazni rok tek treba zahuhtati. Osim toga, ako budemo dovodili još igrača, oni moraju imati kvalitetu da odmah mogu konkurirati za udarnu postavu - rekao je tada Portugalac.

KEWAL NIKAKO NA ZELENU GRANU

Jedno od šest novih imena koja su ovog ljeta stigla u Osijekovu svlačionicu i dalje je - enigma. Nizozemac Ricuenio Kewal još nije pokazao zbog čega je zapeo za oko sportskom direktoru Joseu Botu. U tome ga zasad sprječava ozljeda aduktora, zbog koje je u pripremnim susretima igrao malo, a bio je prisiljen i propustiti “generalku” u Dunajskoj Stredi. S Kewalom bi napad Bijelo-plavih trebao dobiti na brzini, a trebao bi se proširiti i izbor kada je u pitanju realizacija napadačkih akcija. Nažalost, očito ćemo morati pričekati kako bismo se uvjerili posjeduje li Kewal doista te kvalitete.

I priča je ostala u zraku, a do ovog trenutka Boto nije stupao ni u kakvu akciju s tim u vezi, ali to ni slučajno ne znači da sjedi prekriženih ruku. Sigurno je naciljao igrače za pozicije koje on i Coppitelli smatraju slabije pokrivenima, a to nije samo mjesto srednjeg braniča. Moglo bi se razmisliti i o desnom beku, jer Coppitelli u posljednje vrijeme Omerovića sve češće koristi na krilnim pozicijama.

Benković na ciljniku?

Ipak, na jednom turskom portalu koji prati Trabzonspor pojavila se informacija kako je Osijek zainteresiran na posudbu dovesti stopera Udinesea Filipa Benkovića (27). Benković je prošlu sezonu bio posuđen baš Trabzonsporu, pa otud zanimanje Turaka za njegovu budućnost. Prema istom izvoru, Udinese ne bi imao ništa protiv takvog posla, no čini se kako na Opus Areni, bar zasad, još prebiru po određenim opcijama, jer nam je Jose Boto na pitanje oko Benkovićeve posudbe jasno odgovorio:

- U ovom trenutku - ne.

To može značiti kako "Big Ben", kako mu se svojedobno tepalo u nekim hrvatskim medijima, možda ipak jest zanimljiv Osijeku, ali konačna odluka još nije sazrela. Podsjetimo. Benković je svojedobno bio veliki talent hrvatskog nogometa, a Dinamo ga je u ljeto 2018. transferirao u engleski Leicester za odštetu od 14,5 milijuna eura, no to za Benkovića nije bila sretna priča jer je sljedeće četiri godine proveo na posudbama u Celticu, Bristol Cityju, Cardiffu i belgijskom Leuvenu. U redove Udinesea stigao je bez odštete u zimu 2022., ali i tamo su posudbe bile njegova sudbina, prvo Eintracht Braunschweigu pa prošle sezone Trabzonsporu. Talijanski klub, čini se, i dalje ne računa na njega, pa ga je spreman dati na još jednu posudbu. Inače, Benkovićev ugovor s Udineseom istječe sljedećeg ljeta.

Možda bi Filipu povratak u Hrvatsku godio, jer sad tek dolazi u najbolje igračke godine. Samo je pitanje hoće li Jose Boto procijeniti da bi Benkovićev dolazak značio pojačanje za obranu Bijelo-plavih, pa onda dati zeleno svjetlo za realizaciju posla. n