NK Osijek. Pripreme u Austriji. Ricuenio Kewal

Pripreme u Austriji

NK OSIJEK
16.7.2024., 21:19
DRUKČIJE LJETO U OSIJEKU

Teško je nove igrače proglasiti pojačanjem, tek se trebaju dokazati

Jose Boto uglavnom je dovodio igrače koji su mladi i željni dokazivanja, što bi trebala biti odlična vijest za Bijelo-plave

Ljetni prijelazni rok redovito je donosio puno novosti i uzbuđenja navijačima Osijeka otkako je klub prešao u ruke mađarskih investitora. No aktualna ljetna tržnica prilično se razlikuje od većine koje je osječki klub odrađivao u proteklih osam godina.

Naime, sportski direktor Jose Boto zasukao je rukave još dok je proljetni dio sezone bio u punom jeku te odradio šest transfera prije negoli je ljetni mercato u SHNL-u uopće počeo. Time je novom treneru Federicu Coppitelliju omogućio jasan uvid s kakvim će igračkim kadrom krenuti u novu sezonu. Istina, Boto nije odbacio mogućnost dolaska još ponekog novog imena, ali to će se dogoditi ako se pokaže potreba pred kraj ovog prijezanog roka, koji za SHNL traje do 5. rujna. Bez obzira na to bude li još novih lica na Opus Areni, već sada se može reći kako aktualna momčad Bijelo-plavih ima jasan Botov žig. Osijek je, ovaj put, igrače dovodio ciljano. Točno za one pozicije koje je sportski direktor procijenio manjkavima, a naglasak je bio na razvojnim igračima, koji će boravak u Osijeku doživjeti kao priliku za novo dokazivanje. Zbog tog razloga u ovom je trenutku teško bilo kojeg od novih igrača proglasiti pojačanjem. Svi oni taj epitet tek trebaju zaslužiti svojim igrama i angažmanom.

Nikola Čavlina

Iako za vratara još mlad, jer tek su mu 22 godine, Nikola Čavlina je već dokazano ime na hrvatskoj prvoligaškoj sceni. Iza njega je odlična sezona u Lokomotivi, a sportski direktor Jose Boto smatra ga jednim od najboljih europskih vratara u njegovu godištu. Upravo ga je zbog toga silno želio dovesti u redove Osijeka, što mu je na kraju i uspjelo.

NK Osijek. Nikola Čavlina

Nikola Čavlina

NK OSIJEK

Čavlina je na jednogodišnjoj posudbi, a prema onom što je pokazao tijekom priprema, najbliži je statusu pojačanja. Riječ je o modernom vrataru kojeg krasi veliko samopouzdanje koje ponekad možda izađe iz uobičjanih okvira, ali to mu nikako ne treba dirati. Dobar je u igri nogom, a ne ustručava se izići na bočne ubačaje, što su kategorije koje su danas vrlo važne za čuvare mreža.

Luka Jelenić

Stoper koji je u redove Osijeka stigao iz Varaždina. Bio je na meti Bijelo-plavih i prošlog ljeta, no tada nije došlo do realizacije posla. Jedan je od dva igrača za koje je Boto ovog ljeta platio odštetu. Prema Transfermarktu ona je iznosila 800.000 eura. Na priprema je krenuo iz drugog reda, ali sad je već zgrabio mjesto prvotimca. Glavne odlike su mu skok i pozicijska igra te čvrstina u duelima. S njim bi obrana Bijelo-plavih trebala biti stabilnija u odnosu prema prošloj sezoni.

Marko Soldo

Još jedan od igrača u kojima Jose Boto vidi veliki potencijal. Za njega je Dinamu plaćena odšteta od 400.000 eura. Taj 20-godišnji veznjak ima željezna pluća, što smo mogli zapaziti tijekom priprema. Voli se ubacivati iz drugog plana, može trčati koliko vas volja, ali postoje još neke stvari koje će trebati ispravljati.

NK Osijek. Marko Soldo (s loptom)

Marko Soldo (s loptom)

NK OSIJEK

Prije svega brzina donošenja odluka jer ima previše dodira s loptom, čime zna usporiti napadačke akcije. No to su detalji koji se lako popravljaju, a nije nevažno što će igrati uz Darka Nejašmića, koji mu u puno toga može biti pravi mentor na terenu. Osijeku je takav profil veznjaka prilično nedostajao posljednjih godina.

Pedro Lima

Brazilac je po vokaciji ofenzivni veznjak. Ima 21 godinu, a u Osijeku će igrati kao posuđeni igrač Palmeirasa uz mogućnost otkupa za, kako se izrazio Jose Boto, pristojnu cijenu. Šteta je što ga nismo imali prilike vidjeti više u akciji jer se ozlijedio prvog dana priprema u Austriji, zbog čega je propustio cijeli prvi tjedan i dvije pripremne utakmice. Zaigrao je tek protiv Rukha, gdje je pokazao samo dio svog bogatog nogometnog repertoara.

NK Osijek. Pedro Lima

Pedro Lima

NK OSIJEK

Na prvu nam izgleda kao Mijo Caktaš "na steroidima". Posjeduje široku lepezu realizatorskih sposobnosti, ali je mnogo pokretljiviji, pa se njegov utjecaj na igru osjeti na svim dijelovima terena. Neki će reći kako je on klasični "box to box" veznjak, ali nama se čini kako Pedro u sebi ima i nešto više od toga. To je jedan od igrača kojeg će biti uzbudljivo gledati u Osijekovu dresu.

Ricuenio Kewal

Nizozemac spada u kategoriju onih čije prave vrijednosti još nisu najjasnije. Riječ je o 22-godišnjem krilnom napadaču, a Jose Boto je za njega rekao "još je malo stidljiv, ali posjeduje odlična brzinska svojstva". Iskreno, još ih nismo vidjeli, ali za to postoje razlozi. Ricinho, kako ga odmilja zovu suigrači, također se nešto kasnije priključio pripremama, a pred kraj boravka u Austriji imao je manjih problema s ozljedom aduktora. Ono što se dalo vidjeti jesu mekoća i fina tehnika kada ima loptu u nogama. Ipak, za konačnu procjenu morat ćemo ga vidjeti u ozbiljnijoj akciji. Zasad nije izborio mjesto u udarnoj momčadi.

Kemal Ademi

Najiskusniji igrač koji je ovog ljeta aterirao na Opus Arenu. Taj 28-godišnjak uza sebe ima bogat igrački CV, a svjestan je svoje startne pozicije u Osijeku jer ispred njega je Ramon Mierez. No Ademi se nema namjeru olako pomiriti sa statusom pričuve.

NK Osijek. Kemal Ademi

Kemal Ademi

NK OSIJEK

Riječ je o igraču koji voli i zna ući u igru, koji može promijeniti ritam utakmice i postavke same igre. Visok je 198 centimetara, ali je ostavio dojam kako se bolje snalazi nogom nego glavom. On je centarfor kakvog je Osijek trebao, pa nema dvojbe kako će se trener Federico Coppitelli oslanjati na njegove igrače kvalitete.