BRUNO JOBST
4.10.2024., 15:53
DOMAĆA PREMIJERLIGAŠKA PREMIJERA

Nakon 29 mjeseci opet s elitom, prva je na redu Šibenka

Brokeri su prije tjedan dana poraženi u Zagrebu, na
redu je popravak dojma protiv ambicioznog protivnika

Nakon 882 dana u Maloj dvorani Gradski vrt ponovo se igra utakmica FAVBET Premijer lige košarkaša. Bio je 7. svibnja 2022. kada su Vrijednosnice Osijek, nakon 13 uzastopnih sezona, izgubile elitni status. Dvije su bile potrebne za priželjkivani povratak, koji je službeno potvrđen prije tjedan dana u Zagrebu. Brokeri se u 1. kolu nisu proslavili, ali visoki poraz od Cedevite Junior je arhiviran. Pouke su, nadamo se, izvučene, sada je vrijeme je za jedno kvalitetno izdanje na domaćem parketu.

Već po pravilu, prije svake domaće sezonske premijere u klubu se organizira i medijska konferencija. Direktor Renato Martinko na početku je odmah naglasio glavni cilj, koji treba realizirati do proljeća sljedeće godine.

- Ponovo smo u eliti nakon dvije godine, naravno da je glavni cilj zadržati status, po mogućnost bez nekih komplikacija i iščekivanja do posljednje utakmice. Nije nas bilo neko vrijeme, trebat će se prilagoditi na ponovo participiranje u najjačem košarkaškom društvu, a vjerujem da aktualna momčad može na kraju ostvariti željeno. Imamo u njoj pet igrača iz našeg omladinskog pogona - naglašava Martinko.

Ciljevi nisu megalomanski, ali neće biti lako ostvarivi. Konkurencija nikad nije bila ovako izjednačena, trener Domagoj Kujundžić i njegovi igrači svjesni su zahtjevne zadaće koja je pred njima.

- Uspjeli smo zadržati kostur momčadi koja je izborila povratak. Doveli smo i četiri nova igrača, dva stranca koja nemaju iskustvo igranja u Europi. Tijekom priprema odigrali smo dosta utakmica, ali ni na jednoj od njih nismo bili kompletni. Prvi put smo na broju bili na otvaranju sezone kod Cedevite Junior, gdje se nismo proslavili. Loše otvaranje treba zaboraviti i potruditi se da se takvo izdanje ne ponovi. Posebno kada igramo na domaćem parketu, gdje svakome gostu moramo otežati posao - smatra trener.

Košarkaši s Drave jedva čekaju subotu, kada od 19.30 ponovo igraju za premijerligaške bodove. Nisu ih osvojili jako dugo, evo prve prigode. Posljednju utakmicu u eliti Osječani su odigrali protiv Sonik Puntamike. U prvoj povratničkoj nakon 29 mjeseci protivnik je Šibenka, koja nije skrivala visoke ambicije uoči starta prvenstva. No nije počelo po željama, kod kuće je prije sedam dana izgubila od Dubrave, a potom se vezao i poraz na Baldekinu u sklopu ABA 2 lige (Zlatibor), natjecanja koje su dvije sezone igrale i Vrijednosnice Osijek, ne baš s pretjeranim uspjehom.

- Nisu Šibenčani krenuli prema planu, sigurno nisu računali da će izgubiti dvije uvodne utakmice sezone, za koju su se dobro pojačali. Vratili su neke provjerene igrače, tu mislima na Junakovića, doveli su nekoliko kvalitetnih pojedinaca, poput Vujičića, Serdarušića i još nekih. Stoga ne treba sumnjati da u subotu igramo protiv kvalitetnog protivnika, koji vjerojatno neće biti kompletan. Nedostaju Paić, Škedelj i Klarin, ali ostali će sigurno imati ogromnu želju da odmah nadoknade poraz od Dubrave. Imat ćemo i mi veliki motiv, želimo pokazati da je utakmica u Zagrebu bila loš dan, te da naš parket neće biti lako osvojiv - kaže kapetan Veljko Budimir.

Tri utakmice 2. kola odigrane su u petak navečer: Split – Dubrovnik, Zabok – Zadar i Cibona – Cedevita Junior. U subotu igraju Kvarner 2010 i Alkar, a dan poslije Dubrava i Dinamo-Zagreb.

   
      Standings provided by Sofascore