VRIJEDNOSNICE OSIJEK RUJAN 2024FOTO: VROS
VROS
25.9.2024., 12:39
KREĆE 34. IZDANJE ELITNOG RAZREDA KOŠARKAŠA

Povratnik za zadržavanje statusa, favoriti uvijek isti

Lijepo je što smo opet u Premijer ligi, ali sad treba i ostati, poručuju Brokeri

U pravilu se igra za vikend, ali 34. izdanje najjačeg hrvatskog razreda košarkaša kreće malo ranije. Današnjom (četvrtak) utakmicom Splita i i riječkog Kvarnera 2010 otvara se od 18 sati prva runda FAVBET Premijer lige, koja će potrajati sve do ponedjeljka.

Duga 33 kola

Tijekom sezone igrat će se u raznim terminima (danima), što je već ustaljena praksa, jer od 12 momčadi, pet ih igra u ABA i ABA 2 ligi, tako da će tijekom sezone biti dogovora oko odigravanja nekih dvoboja. No to je već stvar klubova.

Po kalendaru igrat će se trokružno, 33 kola nas čekaju kao i u posljednjem ciklusu. Drugi krug starta 14. prosinca, a početak trećeg zakazan je za 8. ožujka. U doigravanje će osam prvoplasiranih, play-off počinje 14. svibnja sljedeće godine, četvrtfinalne i polufinalne serije igraju se na dvije pobjede. Ako finalna serija ode do kraja, pete utakmice, novog (starog) prvaka dobit ćemo 14. lipnja. Ligu napušta direktno posljednjeplasirani, onog 11. čekaju dodatne kvalifikacije s drugim sastavom iz Prve lige.

Tko zna što nas sve čeka tamo do sredine sljedeće godine. Ali zato se možemo veseliti početku i činjenici da se premijerligaško ozračje vratilo na istok Lijepe Naše. Nakon dvogodišnjeg izbivanja KK Vrijednosnice Osijek ponovno su dio elite, gdje su prije toga stanovale čak 13 sezona zaredom. Kako sada stvari stoje, Brokeri će biti u skupini klubova koja će imati samo jedan cilj, a to je opstati.

DOSADAŠNJI PRVACI OPET FAVORITI

Pet momčadi dosada se može dičiti naslovom prvaka Hrvatske. Sumnjamo da ćemo na kraju sezone 2024./25. dobiti novog člana na slavljeničkoj listi. Najviše titula ima Cibona (20), po pet su ih zaslužili Cedevita i Zadar, koji je aktualni, dvostruki prvak. Po jednom su pokal podizali košarkaši Splita i Zagreba. Jednom nismo dočekali rasplet, za sezonu 2019./20. je prazno mjesto, korona je sve zaustavila.

O(p)stanak

- Lijepo je što smo ponovo u FAVBET Premijer ligi. Zaslužili smo povratak, a sada treba učiniti sve da se status i zadrži. Puno je utakmica, duga je sezona, a vjerujem da smo u stanju na kraju završiti u poretku koji neće imati razloga za zabrinutost. Konkurencija je jaka, neke momčadi odskaču po kvaliteti, neke i po budžetu u odnosu na nas, ali vjerujem da sa svima ili bar većinom možemo nositi - smatra trener košarkaša s Drave Domagoj Kujundžić.

Stara je priča što se tiče favorita. Prvi je Zadar, aktualni prvak, koji je u posljednje četiri sezone tri puta završio na košarkaškom pijedastalu. Otišao je najbolji igrač (Luka Božić), ali kičma šampionske momčadi i dalje je na raspolaganju treneru Danijelu Jusupu. Računicu će pokušati pokvariti Split, koji nikako da dočeka svoj posljednji iskorak. Tri finala iz posljednje četiri sezone polako već prerastaju u frustraciju. Stiglo je pet novih igrača (trojica su aktualni ili bivši reprezentativci), trener Slaven Rimac sada već ima imperativ. Sumnjamo da on stanuje u najtrofejnijem klub, koji pleše na rubu stečaja, ali očito ima devet života. Cibona je ovog ljeta čak bila aktivna na tržištu, osvježila je klupu i kadar, ali zasada djeluje da to nije ni blizu klupskog ugleda. Gornji kvartet zaokružuje Cedevita Junior, kod koje Brokeri u subotu i otvaraju sezonu. "Vitamini" su odličan spoj mladosti i iskustva, kojim ravna novi trener Dino Repeša.

Svježeg čovjeka na klupi ima Dinamo-Zagreb, na nju je zasjeo Osječanin Vanja Miljković, koji će pokušati ponoviti dosege svog prethodnika, izbornika Josipa Sesara. “Plavi” su bili peti u osnovnom dijelu i igrali su polufinale doigravanja. Promjena u rosteru bilo je u Dubravi, koja je dobro igrala u pripremama. Šibenka je dosta mijenjala, ali i uložila, Zabok je uvijek stabilan. Dubrovnik je napravio ono što sada priželjkuje VROS, potvrdio je proljetos mjesto u ovom društvu. Alkar je uvijek u donjem dijelu, ali pronalazi izlaz iz turbulentnih situacija. Njih će nastojati izbjeći Vrijednosnice Osijek i Kvarner 2010, koji zaokružuju popis od 12 klubova koji su dio FAVBET Premijer lige. Večeras je prvo podbacivanje, vidjet ćemo tko će se veseliti, a tko tugovati nakon posljednjeg.