Marko Prpic/PIXSELL
5.9.2024., 08:00
KOŠARKAŠKI SPEKTAKL U ARENI

Ispuniti tribine Draženu u čast

Hrvatska košarka daleko je od svojih najboljih dana. Ali ima onih koji ih se još rado prisjete, koji i dalje pamte, a kada se o njima povede razgovor, jedno ime je tu nezaobilazna poveznica.

Naravno, riječ je o košarkaškom Mozzartu, velikom sportašu koji nas je prerano napustio, u svojim najboljim igračkim godinama (29). Smrt Dražena Petrovića i tragični događaj od 7. lipnja 1992. na nesretnoj bavarskoj autocesti ostavio je veliku prazninu, koja još nije nestala, još je prisutna i vidljiva. Od Šibenika do Zagreba, u cijeloj Hrvatskoj, Madridu, Portlandu, New Jerseyju, sredinama gdje je ostavio neizbrisiv trag, koji pokušavaju slijediti generacije koje dolaze. Da ne bude drukčije, puno truda ulaže i obitelj Petrović, koja je i najzaslužnija što Draženova slika ne blijedi, a večeras će zasjati sjajem dostojnim njegove ostavštine.

Da nije bilo kobne nesreće od prije 32 godine, naš bi Dražen 22. listopada slavio okruglih 60. Nasljeđe, u to ne treba sumnjati, bilo bi još veće, ali i ovo što je napravio za svoga prekratkog života ne zaboravlja se. I zaslužuje obilježiti se na pravi način. Možda je to trebalo učiniti i prije, ali za odavanje počasti hrvatskim sportskim veličinama svjetskog ugleda nikad nije kasno.

Zagrebačka Arena večeras (20 sati) pozornica je na kojoj će se imati što vidjeti, a sve će biti Draženu u čast. Memorijalna utakmica ponudit će spektakl, okršaj hrvatskih i europskih košarkaških zvijezda. Našu izabranu vrstu predvodit će Mario Hezonja, a s druge strane parketa Tim Dražen bit će nakrcan dobro poznatim imenima. Shane Larkin, Walter Tavares, Marcelinho Huertas, Džanan Musa, Mathias Lessort, Boban Marjanović samo su neki od onih koji su s velikim zadovoljstvom pristali biti dio momčadi koju će voditi Željko Obradović i Neven Spahija. Neće igrati, ali će program otvoriti NBA petorka u sastavu Luka Dončić, Bojan Bogdanović, Dario Šarić, Goran Dragić i Ivica Zubac.

Bit će tu i članovi naše reprezentacije, koja je u teškim vremenima 1992. igrala finale OI-ja u Barceloni, gdje se suprotstavila najboljoj selekciji SAD-a svih vremena. Bit će puno gostiju, Draženovih suigrača, protivnika na parketu i, naravno, navijača, koji bi Arenu trebali ispuniti do posljednjeg mjesta. Kapetanu u čast.