4.9.2024., 07:00
BROKERI SE VRATILI KUĆI

Lijepo iskustvo u Kini, danas slijedi ogled s Pečuhom

Odigrali su u Chongqingu tri utakmice, ostavili dobar dojam i otvorili vrata novom odlasku

KK Vrijednosnice Osijek ponovo je u domaćem okruženju. Košarkaši s Drave početkom tjedna vratili su se iz Kine, gdje su odradili tri nastupa na Sino-European Champions Cupu. Bile su to ujedno i prve provjere Brokera od početka priprema za novu sezonu.

Trener Domagoj Kujundžić momčad je okupio još 16. kolovoza, a igrači su nestrpljivo čekali prve utakmice, koje su odigrali u dalekom Chongqingu, glavnom gradu tamošnje pokrajine, koji ima čak 32 milijuna stanovnika. U osječkom su prvoligašu prepoznali priliku za međunarodnu afirmaciju, koja je potvrđena dobrim nastupima, pa i rezultatima. Iako su zauzeli posljednje mjesto, dobro su se nosili s konkurencijom. Poraze su upisali od kineskog dvojca, prvo od Liaoning Leopardsa (63:58), a potom od Zheijang Golden Bullsa (80:72), na čijoj klupi sjedi hrvatski stručnjak Vladimir Anzulović, koji je ne tako davno čak bio i ozbiljan kandidat za klupu VROS-a. S Dalekog istoka Budimir, Kujundžić, Primorac, Bjelanović, Vladović i ostali ipak se nisu vratili bez pobjede. Uspjeli su nanijeti jedini poraz pobjedniku turnira, ruskom superligašu Dinamu iz Vladivostoka (80:62).

- Zadovoljni smo boravkom u Kini i kompletnom organizacijom. Rezultatski je ispalo čak možda i iznad očekivanja, jer nismo bili u najjačem sastavu. Bez Amerikanca i ozlijeđenog Rebića dobro smo se nosili s kvalitetnim protivnicima. Domaći klubovi suprotstavili su nam se bez svojih inozemnih pojačanja, a ona koja tamo sada dolaze, jako su kvalitetna i skupo plaćena. Protiv njih smo bili aktivni do kraja, a nagrada je i pobjeda protiv pobjednika turnira. Dinamo je iznimno kvalitetan, ima u svojim redovima poznatih imena, a na turniru ih je predvodio Anton Pankrašov, koji je osvajao odličja u dresu ruske reprezentacije na velikim natjecanjima, a igrao je i za njihove najbolje nekada euroligaške klubove. Super iskustvo, a da smo ostavili dobar dojam, svjedoči i još uvijek neslužbena pozivnica za novi odlazak u svibnju, a planira se tada i duži boravak, oko 20 dana - kaže direktor kluba Renato Martinko.

STIŽE NOVI AMERIKANAC?

Od prozivke pod paskom trenera Domagoja Kujundžića nije Amerikanac Makai Ashton. Iako ima aktivan ugovor, najbolji igrač Brokera odlučio je očito da se u Osijek više ne vraća. To je epilog dosadašnjih razgovora i pregovora između kuba i igrača, koji je vjerojatno svjestan i posljedica svojih odluka. Pripreme su već dobro odmakle, jasno je da u rosteru nedostaje jedan igrač. Stoga su se u klubu dali u potragu za novom akvizicijom, nije isključeno da vrlo brzo stigne novi igrač iz SAD-a. Tko zna, možda rasplet s ovim koji je pod ugovorom bude i povoljan, ali u VROS-u su svjesni da vrijeme curi.

Eto, probijaju se Vrijednosnice Osijek i na daleka košarkaška tržišta, koja možda zvuče egzotično, no ulaganja u Kini, ne samo u sport, odavno su probila granice koje kod nas zvuče kao znanstvena fantastika.

- Nismo imali puno vremena i prostora ni za što osim za odrađivanje sportskih obveza. No ono što smo vidjeli bio je pogled u budućnost, koja kod nas tek treba stići. Bilo je i naporno, dug je put, trajalo je sve 30-ak sati, samo u zraku proveli smo 18. Vrijedilo je, ali sada se vraćamo domaćim obvezama - naglašava Martinko.

Privikavanje na domaću vremensku zonu još traje, ali, bez obzira na to, Vrijednosnice Osijek danas će odigrati i prvu provjeru na svom parketu. U Malu dvoranu Gradski vrt stiže Ratgaber iz Pečuha, a dvoboj počinje u 16.30.