HINA
28.8.2024., 19:43
HNB izdaje numizmatičke kovanice

Zlatnici i srebrnjaci “Dražen Petrović”

Hrvatska narodna banka (HNB) priopćila je u srijedu da izdaje zlatne i srebrne numizmatičke kovanice "Dražen Petrović", u povodu 60. obljetnice rođenja hrvatskog košarkaškog velikana Dražena Petrovića. Zlatnici se izdaju u apoenima od 200 i 100 eura, a srebrnjaci u apoenima od osam, šest i četiri eura.

Autor likovnog rješenja zlatnika i srebrnjaka sveučilišni je prvostupnik kiparstva Nikola Vudrag. "Na naličju kovanica autor nam približava motiv lopte u košu, simbol brojnih Draženovih uspjeha, a lice kovanica predstavlja ga u košarkaškoj akciji, koju je publika u Hrvatskoj i svijetu toliko voljela gledati", napisali su iz HNB-a.

Zlatne i srebrne numizmatičke kovanice "Dražen Petrović" pustit će se u prodaju 5. rujna, u količini ne većoj od 60 zlatnih numizmatičkih kovanica od 200 eura i u količini ne većoj od 500 zlatnika od 100 eura.

Srebrna numizmatička kovanica od osam eura izdaje se u količini ne većoj od 1000 primjeraka, srebrnjak od šest eura u količini ne većoj od 2000, a srebrna kovanica od četiri eura izdaje se u količini ne većoj od 4000 primjeraka, priopćeno je.

Numizmatičke kovanice prodavat će Hrvatska kovnica novca, a očekuje se inicijalna prodajna cijena od oko 9950 eura za zlatnu kovanicu od 200 eura i oko 2950 eura za zlatnik od 100 eura. Za srebrnu numizmatičku kovanicu od osam eura očekuje se prodajna cijena od oko 400 eura s PDV-om, za srebrnjak od šest eura od oko 160 eura s PDV-om, a za srebrnu kovanicu od četiri eura od oko 80 eura s PDV-om. Prodajna cijena u trenutku kupnje ovisit će o kretanju cijena zlata i srebra na otvorenom tržištu, napominju iz središnje banke.