epa10821435 Luka Doncic (R) of Slovenia in action against Miguel Ruiz of Venezuela during the FIBA Basketball World Cup 2023 group stage match between Slovenia and Venezuela in Okinawa, Japan, 26 August 2023. EPA/KIMIMASA MAYAMA
EPA/KIMIMASA MAYAMA
27.8.2024., 15:00
MEMORIJAL U ZAGREBU

Slovenska NBA superzvijezda Luka Dončić stiže na utakmicu za Dražena

Jedan od najpopularnijih i najboljih košarkaša današnjice, slovenski reprezentativac Luka Dončić dolazi kao gost na Memorijalnu utakmicu u sjećanje na Dražena Petrovića koja će se održati 5. rujna u zagrebačkoj Areni, objavili su organizatori.

Dončić je ove godine s Dallas Mavericksima stigao do velikog finala doigravanja NBA lige, a nakon što je 2019. godine proglašen najboljim novakom u NBA, od 2021. do 2023. je tri godine zaredom biran u najbolju petorku lige.

Prije odlaska u NBA igrao u Real Madridu za koji je debitirao sa samo 16 godina i time postao najmlađi igrač u povijesti Reala kojem je to uspjelo, a 2018. godine bio je najkorisniji igrač Eurolige.

Dončić uvije ističe koliki mu je uzor bio Dražen Petrović te koliko cijeni njegovo košarkaško nasljeđe. U nekoliko se navrata i susreo s obitelji Petrović, a svoj dres iz Reala te Dallasa poklonio je Muzejsko-memorijalnom centru Dražen Petrović.

U Areni Zagreb gledatelje očekuju brojne atrakcije tijekom utakmice koju će igrati hrvatska košarkaška reprezentacija i selekcija Europe.

Tijekom te utakmice po prvi put u Hrvatskoj bit će predstavljen pravi moćni alat i velika atrakcija na sportskim terenima - stakleni pod. Stakleni košarkaški teren je teren sa staklenim podom koji koristi diode koje emitiraju svjetlost (LED) za prikaz linija terena i druge grafike. Tijekom utakmice, vizualni efekti prikazani na terenu uključuju promijene dizajna i boja, reprize uživo, statistiku igre u stvarnom vremenu, animacije praćenja igrača na temelju gdje se nalazi u terenu, imerzivne animacije koje slijede ključne igre i trenutke te mnoge druge atraktivnosti.

Memorijalna utakmica igra se 60 godina nakon što je u Šibeniku rođen jedan od najpoznatijih svjetskih košarkaških virtuoza Dražen Petrović. Danas, generacije i generacije ljubitelja sporta žive Draženov duh i odaju počast sportskom velikanu. Osim sportskog aspekta, ova utakmica ima i kulturnu vrijednost jer slavi život i nasljeđe Dražena Petrovića. Pokrovitelj ovog događaja je Vlada Republike Hrvatske, a održava se uz podršku Hrvatskog košarkaškog saveza i partnera.