26.8.2024., 07:00
EKSPEDICIJA NA DALEKOM ISTOKU

U Kini prve tri provjere "Brokera", Ashton se još ne vraća

Nakon što su uvodni tjedan priprema odradili kod kuće, košarkaši s Drave danas mijenjaju okruženje i odlaze na dalek put. Vrijednosnice Osijek će do početka rujna boraviti u Kini, točnije, u mjestu Chongqing, gdje će nastupiti na turniru "Belt and Road Central European Basketball Champions Cup". Nije dosada bila praksa odlaziti na takve destinacije, ali, evo, za Brokere će se sada čuti i u najmnogoljudnijem dijelu našeg planeta. Nadamo se, dobra promocija za osječku, ali i hrvatsku košarku.

- Odigrat ćemo tri jake utakmice, uz nas, na turniru nastupaju dvije ponajbolje kineske momčadi, Zheijang Golden Bulls i aktualni prvaci Liaoning Flying Leopards, te Dinamo iz Vladivostoka - koji je prošle sezone bio najbolja momčad drugog košarkaškog ruskog razreda. Novo, vjerujem, i korisno iskustvo za sve nas - smatra direktor osječkog košarkaškog premijerligaša Renato Martinko.

Osječani će prvu utakmicu odigrati 29. kolovoza, a trener Domagoj Kujundžić poveo je na put 11 igrača (ekspedicija ukupno ima 17 članova). To su Martinović, Flanjak, Rebić, Kujundžić, Grantsaan, Vladović, Budimir, Šiško, Štebih, Bjelanović i Primorac. Onaj 12. još se nije pojavio, naravno, riječ je o Amerikancu Ashtonu, koji očito ima neke druge planove, koji nisu u harmoniji s onim klupskim.

- On je i dalje naš igrač, ima ugovor za još jednu sezonu. Obveze iz prošle su sve podmirene, iako on očito traži neku rupu kako bi dobio eventualno raskid. Stupio je u telefonski kontakt s našim kapetanom, Budimirom, možda malo ispipava situaciju. Očito je svjestan da ne može ništa na svoju ruku. Šteta, voljeli bismo da je ovdje, da je odradio uvodne treninge i da putuje u Kinu, a vidjet ćemo kako će se stvari dalje odvijati. Naš stav je jasan, mi ga čekamo, trener ga želi u momčadi, od njega zavisi - kaže direktor VROS-a, koji nakon dvije godine ponovo igra u elitnom razredu, a tamo ne žele biti bez svog Amerikanca, koji je prošle sezone ostavio sjajan dojam, koji sada očito želi pokvariti i poništiti sve ono što je bilo dobro.

Navodno je Ashton imao ponuda tijekom ljetne stanke, pričalo se da ga prati čak i muenchenski Bayern. Naravno da poziv klubova iz jačih liga zaintrigira, svaki igrač želi dodatni iskorak, ali on se ne može napraviti nasilu i bez obostrane suglasnosti. Bilo bi dobro da najbolji igrač Prve lige u prošloj sezoni to shvati i vrati se u Gradski vrt. Ne iz Kine sa svojim suigračima, već iz SAD-a.