EXPA/ Eibner-Pressefoto
11.8.2024., 22:34
DOŠLI PO ZLATO, UZELI ZLATO

Ostatak svijeta prijeti, ali Ameri ne prepuštaju tron

Ameri su i dalje neprijeporno najjače košarkaško društvo na planetu Zemlji. Košarkaški olimpijski turnir završio je baš onako kako se i očekivalo, Amerikanci su ostali na tronu.

Uoči Igara bilo je nekoliko sportaša i ekipa "zicera" za zlato, košarkaši SAD-a u tom društvu bili su najsigurnija oklada. Iako su u polufinalu protiv Srbije opasno živjeli i većinu utakmice plesali po rubu, uspjeli su okrenuti i otići u finale. I onda u susretu za zlato s domaćinom Francuskom odradili ono zbog čega su i došli u Pariz. Pobijedili su sa 98:87 (20:15, 29:26, 23:25, 26:21), osvojili petu uzastopnu zlatnu medalju na Olimpijskim igrama, kao i osmu na posljednjih devet natjecanja. Jedini koji su im uspjeli poremetiti planove i stati na kraj bili su Manu Ginóbili i argentinski košarkaši, koji su 2004. u Ateni stajali na najvišoj stepenici postolja. Inače, Ameri nisu ostali bez medalje ni na jednom od svojih 19 pojavljivanja na Igrama, imaju 16 zlata, jedno srebro i dvije bronce. Nije ih bilo samo u Moskvi 1980. zbog bojkota, pa je prigodu za svoj jedini naslov iskoristila Jugoslavija, koju je vodio Mirko Novosel, a hrvatski štih zlatnom odličju dali su Krešo Ćosić, Željko Jerkov, Andro Knego, Branko Skroče, Duje Krstulović i Mihovil Nakić. Ukupno se tek četiri zemlje mogu pohvaliti najvišim košarkaškim postoljem, na kojem su uz SAD i bivši Jugoslaviju završili još Sovjetski Savez (minhenska senzacija 1972. i 1988. u Seulu) i Argentina. U Parizu je iznenađenje bilu blizu, mislimo na polufinalni ogled, ali ipak se nije dogodilo. Inače, finale Pariza bilo je repriza finala iz Tokija, kada je SAD pobijedio Francusku 87:82. Ovaj su put Francuzi ostali kratki za 11 poena.

Nakon što je formiran prvi i najjači Dream Team, 1992., američki košarkaši vladaju olimpijskim turnirom. Možda nisu više pet koplja iznad ostalih, ali kada su najbolji igrači na okupu, kad u igri i pristupu nema nonšalancije, nemoguće ih je dobiti. U Parizu ih je Srbija dugo vremena držala na konopcima, Francuzi su bili odličan rival u finalu, ali iznenađenje se nije dogodilo. Onaj tko je povukao i bio na svojoj pravoj razini kad je najviše trebalo u posljednja dva susreta bio je - Stephen Curry. Kad se lomila utakmica, zvijezda Golden State Warriorsa preuzimala je stvar u svoje ruke, njegovi šutovi prvo su slomili Srbe, a onda i Francuze. Curry je finalni susret završio s 24 poena, gađao je tricu 8 od 12, po 15 poena upisali su Durant i Booker, a LeBron James dodao je 14 poena, šest skokova i deset asistencija.

Iako je 39-godišnji LeBron James prva zvijezda momčadi, Amerikanci su na krilima Curryja otišli do zlata.

EPA

- Ne, ne vidim se da igram na olimpijskom turniru u Los Angelesu - kratko je poručio LeBron James, kojemu je ovo treća zlatna olimpijska medalja, prva od 2012. godine i Londona. U Riju i Tokiju ga nije bilo, u Parizu je oko vrata stavio zlato, pa najavio reprezentativno umirovljenje. Odlazi u velikom stilu, proglašen je MVP-jem olimpijskog turnira i izabran u najbolju petorku. Uz njega su u nju svrstani i njegov reprezentativni suigrač Steph Curry te Nijemac Dennis Schröder, Francuz Victor Wembanyama i Srbin Nikola Jokić.

EPA

Američki košarkaši su u Parizu, kao i na svim Igrama od 1992., bili svijet za sebe. Sportski glamur i show s njima je zajamčen, za njihove utakmice uvijek se traži ulaznica više, košarkaške megazvijezde bile su daleko od olimpijskog sela i društva ostalih sportaša, ali nisu ostale daleko od zlata. Ono je tamo gdje pripada, oko vrata najboljih.