EPA
9.8.2024., 19:59
UMALO SENZACIJA

Srbi ne priznaju poraz. Suci su nas masakrirali

U finalu košarkaškog turnira u Parizu, kao i u Tokiju, igrat će Amerikanci i Francuzi

Srbija tuguje i udara po sucima iz BiH i Paname. Oglasio se i gazda države, Aleksandar Vučić, uostalom on se o svemu oglašava, pa kako neće o olimpijskom košarkaškom polufinalu u kojem su Amerikanci nakon velikog preokreta pobijedili Srbiju s 95:91 i izborili utakmicu za zlato, u kojoj će igrati s Francuskom, koja je pak u polufinalu bila bolja od Njemačke (73:69). Bit će to repriza finala od prije tri godine s Igara u Tokiju.

- Idući put nam unaprijed kažite koga ne smijemo pobijediti - objavio je Vučić u svom stilu na društvenim mrežama. S obzirom na to da predsjednik, odnosno gazda, susjedne nam države u svemu i svačemu vidi unutrašnjeg i vanjskog neprijatelja koji "balkanskom tigru" pokušava onemogućiti prosperitet, onda njegova rečenica nije iznenađenje.

No umalo se dogodila senzacija u Parizu. Nikola Jokić, Bogdan Bogdanović i suigrači sjajno su se borili, odigrali veliku utakmicu, fantastičnim šutom držali jake Amerikance u džepu, cijelo vrijeme imali prednost, a onda u završnici utakmice pokleknuli. Srbija je vodila sve do dvije minute i 15 sekundi prije kraja, a presudila je posljednja četvrtina SAD-a i 32:15 u tih deset minuta. Srbima je malo stao šut, ali za preokret ne okrivljuju to, nego sudačke odluke.

- Borili smo se lavovski, ponosan sam na način na koji smo pristupili taktički, timski, imali smo ih, ali kada igraš s njima malo labavo, za dvije minute gubiš odmah deset razlike - rekao je utučeni i razočarani srpski košarkaš Bogdan Bogdanović, a onda je dobio i pitanje o sucima.

- Nije to naša stvar, mi smo se borili do kraja, to je njihova stvar, neka ide na njihovu dušu. Samo neka oni spavaju kako hoće - odgovorio je. Bogadanović je bio tužan, kao i ostali srpski košarkaši, neki nisu mogli skriti suze. Propustili su golemu priliku, bili su nadomak rušenja moćne Amerike, a ovako moraju u utakmicu za broncu.

- Nisam siguran koliko mi je još ostalo u karijeri i koliko ću još velikih utakmica odigrati. Ovo je sigurno bila jedna od njih, ovdje se borimo za nešto veliko. Puno toga sam prošao u karijeri, puno toga osvojio i stvarno odigrao bezbroj velikih utakmica. Ova će mi pobjeda ostati u pamćenju kao jedna od najdražih - rekao je nakon dramatične pobjede 39-godišnji LeBron James, koji je ogled sa Srbima završio sa 16 poena, 12 skokova i 10 asistencija.

- Curry je odigrao nevjerojatnu utakmicu, ali to je njegova razina. Embiid je bio pravi u trenucima kada smo to trebali. Vodio je veliku borbu protiv Jokića, to su dva najbolja velika igrača na svijetu. Međutim, moram odati poštovanje Srbiji, koja je bila sjajna od početka do kraja. Velika utakmica i s njihove strane. Uzbudljivo, napeto i kvalitetno je bilo - dodao je LeBron.

Dok su Amerikanci uživali u preokretu i ulasku u finale, s druge strane vladala je tuga i gnjev. Srbi su za bolni poraz označili glavnog krivca - suce. n