Shutterstock.com
25.8.2023., 00:00
NOVI STADION ČINI ČUDESA...

Odličan start Osijeka u HNL sezonu, ali kladionice mu ne vjeruju: Pogledajte koje mu šanse daju

Opus Arena kao da tjera na bolju igru, pružanje maksimuma igrača koji tih 90 minuta trče prekrasnim travnjakom novog osječkog zdanja, pogotovo od onih u bijelo-plavim dresovima. Osijek je nakon prve četiri odigrane utakmice nove sezone SuperSport Hrvatske nogometne lige na drugome mjestu s osvojenih 10 bodova i zabijenih čak 15 golova. Rijetko koja kladionica je mogla predvidjeti tako napadački učinkovitu osječku momčad. Za usporedbu, Osijek je u prva četiri kola prošle sezone osvojio tek četiri boda uz samo tri zabijena gola.

 

Do neočekivano teškog poraza u Turskoj od Adane (1:5), Osijekova sezona bila je bez mane. Potom je uslijedila neuobičajena "kiša" golova u Puli kod Istre 1961 (4:4) te dodatno pražnjenje u uzvratu trećeg pretkola Konferencijske lige, u dvoboju u kojem su Osječani vodili s 3:1 i nadali se čudu. Bilo je jasno da će ekipa Stjepana Tomasa protiv Gorice izgledati podosta umorno. No, upisana su nova tri boda (1:0), a to je najvažnije. Mijo Caktaš bio je glavna priča petoga kola, zabivši svoj jubilarni 100. gol u HNL-u (81 x Hajduk, 19 x Osijek). A tek mu je 31 godina…

 

Tomas je nakon susreta s Goričanima dao do znanja zašto smo gledali drukčiji Osijek: "Energetski nismo uspjeli ponoviti susret s Adanom, što je bilo i očekivano jer nas je taj okršaj tjelesno i mentalno ispraznio. Gorica je samo potvrdila koliko je dobra momčad. Defenzivno su kompaktni, a tranzicija im je odlična. Mučio nas je umor, zbog kojeg nam igra nije bila tečna, a prouzročio je i neke neforsirane pogreške u otvaranju igre koje su nas mogle skupo koštati. Sa zamjenama smo uspjeli dobiti bolji protok lopte, imali smo neke prilike za ranije rješavanje pitanja pobjednika, ali ih nismo iskoristili, pa smo morali trpjeti do kraja. No, izdržali smo napade gostiju, a posebno sam zadovoljan što nismo primili pogodak. Trebala nam je jedna ovakva utakmica zbog samopuzdanja."

 

 

Velika praznina nakon Dinama i Hajduka

 


Pogled na HNL ljestvicu ulijeva optimizam. Jedina ekipa trenutno bolja na tablici od Osječana je Hajduk, s maksimalnim učinkom nakon četiri utakmice. Riječani su bod iza, a Dinamo čak šest, uz meč manje. Usprkos tomu, mnoge sportske kladionice daju mizerne šanse Osječanima da će se dokopati HNL titule na kraju sezone. Dobro, sezona je tek na svojim počecima, no podatak da je koeficijent na Osijekovo osvajanje naslova 20, nije previše realan. Time kladionice daju tek pet posto šansi "Bijelo-plavima" da će kraj sezone dočekati na čelnoj poziciji SuperSport Hrvatske nogometne lige.

 

Najveći favoriti su zagrebački Dinamo (1,80) i splitski Hajduk (2,00), nakon kojih dolazi Osijek na trećemu mjestu. Rijeka je četvrta, dok je ostatak HNL karavane zgusnut između petog i desetog mjesta. Trenutna HNL ljestvica sugerira da bi Hajduk mogao ući u borbu za dugo očekivani pehar, no mišljenja smo kako se i Osijek ovakvom igrom može upustiti u lov na prvu poziciju.

 

 

Koeficijenti na osvajanje HNL-a, prema Favbetu

 


1. Dinamo 1,80 (55,6 %)
2. Hajduk 2,00 (50 %)
3. Osijek 20,00 (5 %)
4. Rijeka 30,00 (3,3 %)
5. Istra 1961 300,00 (0,3 %)
6. Rudeš 500,00 (0,2 %)
6. Slaven Belupo 500,00 (0,2 %)
6. Gorica 500,00 (0,2 %)
6. Varaždin 500,00 (0,2 %)
6. Lokomotiva 500,00 (0,2 %)