Učenici Srednje strukovne škole Marko Babić Vukovar, uz pomoć mentora profesora, rekonstruirali tradicionalnu slavonsku svinjokolju
USTUPLJENO
17.12.2025., 8:29
Rekonstruirali izvorne tradicionalne recepte

U Srednjoj strukovnoj organizirali svinjokolju

VUKOVAR

Suvremeno obrazovanje u srednjim strukovnim školama podrazumijeva i stjecanje praktičnih znanja koja će nakon završetka školovanja učenicima olakšati dolazak do posla ili neke od njih motivirati da samostalno krenu u poduzetničke vode.

Tako je u vukovarskoj Srednjoj strukovnoj školi "Marko Babić" održana još jedna u nizu modularnih aktivnosti, ovoga puta posvećena bogatoj slavonskoj baštini - svinjokolji. Kako nam je rekla Karolina Jukić iz te vukovarske škole, učenici obrazovnih programa kuhari, konobari, slastičari i pomoćni kuhari udružili su znanje te uz mentorstvo nastavnika proučili, predstavili i oživili običaj svinjokolje, koji je stoljećima bila srce seoskog života na istoku Hrvatske.

Učenici Srednje strukovne škole Marko Babić Vukovar, uz pomoć mentora profesora, rekonstruirali tradicionalnu slavonsku svinjokolju
USTUPLJENO

- U sklopu pripreme tradicionalne svinjokolje učenici su sudjelovali i u nabavi i odabiru mesa, začina i ostalih namirnica potrebnih za bogat jelovnik, nastojeći što vjernije rekonstruirati izvorne tradicionalne recepte. Pod stručnim vodstvom nastavnika kuharstva Damira Mikulića i uz podršku članova Udruge kuhara i slastičara Vukovarsko-srijemske županije, učenici su prošli kroz cijeli proces svinjokolje - rezali su i mljeli meso, izrađivali kobasice, topili čvarke te pripremali krvavice i kulenove seke, upoznajući pritom sve faze tradicionalne proizvodnje - pojasnila je ravnateljica škole Suzana Bingulac Beretin.

Svi proizvodi bit će predstavljeni na državnim i međunarodnim natjecanjima, a dio njih naći će se i u slobodnoj prodaji, čime učenici pokazuju ne samo umijeće izrade nego i poduzetnički duh.

Učenici Srednje strukovne škole Marko Babić Vukovar, uz pomoć mentora profesora, rekonstruirali tradicionalnu slavonsku svinjokolju
USTUPLJENO

Na bogatoj trpezi poslužena je domaća "džigerica", tradicionalna sarma, ali i ručno izrađene poslastice - krofne, salenjaci i kiflice koje su učenici pripremili pod vodstvom strukovnih učiteljica Dragane Jelić i Ivane Seke. Uz tako pripremljena tradicionalna jela učenici i nastavnici zajednički su blagovali, stvarajući toplu atmosferu zajedništva i pravog domaćinskog ugođaja.

- Ova modularna aktivnost još jednom je pokazala koliko je važno povezati praktične vještine učenika s očuvanjem kulturne baštine. Srednjoškolci su kroz istraživački i timski rad oživili običaje svojih predaka, kao i vrijednosti zajedništva i gostoljubivosti. Još su jednom pokazali kako se tradicija najljepše prenosi kada se spoje iskustvo starijih i entuzijazam mladih, kroz zajednički rad, druženje i učenje jednih od drugih - navela je Bingulac Beretin.

Učenici Srednje strukovne škole Marko Babić Vukovar, uz pomoć mentora profesora, rekonstruirali tradicionalnu slavonsku svinjokolju
USTUPLJENO

Dodala je kako je Srednja strukovna škola "Marko Babić" i ove godine potvrdila značajnu ulogu čuvara tradicije i škole koja ponosno njeguje identitet svoga kraja.

Učenici Srednje strukovne škole Marko Babić Vukovar, uz pomoć mentora profesora, rekonstruirali tradicionalnu slavonsku svinjokolju
USTUPLJENO