/Foto/ Na Zimski vašar u Karanac stigli gosti iz cijele Hrvatske
Najbolje je čvarke istopila Melinda Kovač iz Kotline; Cijena čvaraka od 20 do 40 eura za kilogram
KARANAC
Niti dosadna kiša koja se ''uvlačila u kosti'', niti relativno niska temperatura od 3 Celzijeva stupnja, nisu pokvarili 16. karanački Zimski vašar i Čvarak fest koji već tradicionalno suorganiziraju Udruga čuvara starih zanata i TZ Baranje.
Nekoliko tisuća gostiju iz raznih dijelova Hrvatske i inozemstva na poljani kod mjesne crkve sv. Donata dočekalo je 50-ak štandova s proizvodima slavonsko-baranjskih OPG-ova, a svatko od posjetitelja mogao je pronaći nešto za sebe. Suhomesnati proizvodi, čvarci, slastice, medovi, koštuničavo voće, zimnica, vino i rakija, bundevino ulje, suveniri, čitav niz rukotvorina (…) bili su samo dio tamošnje ponude, a poluprazni štandovi u ranim poslijepodnevnim satima sasvim su dovoljan dokaz da je i ovaj Zimski vašar zadovoljio očekivanja organizatora i prodavača. Ne treba zaboraviti niti na bogatu gastro ponudu – kobasice, grah, lovački gulaš, šaran na rašljama… Sve se događalo samo tjedan dana nakon popuštanja mjera i ukidanja zabrana vezanih uz ASK, dakako uz pridržavanje svih propisanih uvjeta za prodaju.
- Drago mi je da se okupilo toliko ljudi, tim više što je do nedavno održavanje Zimskog vašara bilo upitno zbog ASK-a. No, veliki broj štandova pokazuje da je naš čovjek žilav i otporan na sve nedaće – istaknuo je Goran Ivanović, zamjenik županice osječko-baranjske, Nataše Tramišak, zahvalivši se TZ Baranje i idejnom tvorcu cijele priče, Vladimiru Škrobi-Baji na organizaciji manifestacije. Dodao je kako je lijepo vidjeti ljude iz cijele Hrvatske koji su u Karanac došli organizirano i ciljano. Matej Perkušić, direktor TZ Baranje složio se s Ivanovićem, potvrdivši kako je na vašar stiglo nekoliko turističkih autobusa iz cijele Hrvatske.
- Ovakve manifestacije dodatno privlače goste u Osječko-baranjsku županiju, što rezultira punjenjem smještajnih kapaciteta i povećanjem vanpansionske ponude - rekao je Perkušić, zaključivši kako na vrijeme nitko ne može utjecati, ali je, bez obzira na kišu, zadovoljan brojem gostiju. Uvijek je zanimljivo natjecanje u topljenju čvaraka, a komisija u sastavu Vlado Grujić, Igor Pavelić i Marko Radačić (Trogir) ocijenila je kako je najbolje čvarke istopila Melinda Kovač iz Kotline, koja je nagrađena s 200 eura. Drugo je mjesto osvojio Nikola Barišić iz ekipe Kumovi a treće iločki OPG Mario. Unatoč nagađanjima, cijene čvaraka i suhomesnatih proizvoda (prosječno gledano) nisu ''otišle u nebo'', premda su pojedinci za kilogram čvaraka tražili i po 40 eura. ''Normalne'' cijene kretale su se od 20 do 30 eura za kilogram, a većinom su prodavani u pakiranjima od 200 grama. Nije, doduše, ni to za svačiji džep, no već oko 13 sati većina je čvaraka - nestalo.