Udruga Baranjski kotlić donijela ‘’riblji pravilnik’’
Sudačku komisiju mogu činiti samo suci koje je delegirala udruga
BELI MANASTIR
Vrijeme je kada kotlići miruju. Ne, doduše, po slavonsko-baranjskim domaćinstvima, već oni na raznim fišijadama koje se tijekom ljeta i jeseni održavaju diljem istoka Lijepe Naše. Do ponovnog masovnijeg paljenja vatri ispod njih proći će nekoliko mjeseci, što ne znači da miruju članovi udruge Baranjski kotlić, reaktivirane tijekom ljeta ove godine. Nedavno su održali radni sastanak na kojem su utvrdili Pravilnik o načinu održavanja natjecanja u kuhanju ribljeg paprikaša. Dotaknuli su se svega što je vezano za ovakva i slična natjecanja, počevši od objave natjecanja, preko obveza organizatora i sudionika pa sve do načina ocjenjivanja.
Ujednačiti kriterije
- Svrha ovog Pravilnika jest definiranje svih aktivnosti vezanih za organizaciju kuhanja ribljeg paprikaša u kotliću na otvorenoj vatri, a cilj mu je sistematizacija i ujednačavanje pravila te propozicija kako bi rezultati natjecanja bili usporedivi i rangirani - objašnjava predsjednik udruge, Milan Petrović, naglašavajući kako će se Pravilnik primjenjivati na svim natjecanjima u kuhanju ribljeg paprikaša koje organiziraju Turistička zajednica Baranje, članovi udruge Baranjski kotlić ili prema zahtjevu odnosno u suradnji s drugim organizatorima. Objašnjava kako su natjecanja podijelili u četiri kategorije ovisno o broju sudionika.
- Cilj je svakog od natjecanja plasman na veliko državno finale u sklopu Najveće hrvatske fišijade u Belom Manastiru, a pravo sudjelovanja na njoj izborit će pobjednici lokalnih fišijada. No, na Državno prvenstvo moći će se plasirati i drugoplasirani, trećeplasirani, pa čak i četvrtoplasirani kuhari, a koliko će ih biti ovisi o brojnosti lokalnih fišijada. Jednog kuhara izlučuju fišijade na kojima je 25 do 40 predanih uzoraka, a četiri kuhara one fišijade na kojima bude više od 80 kotlića - objašnjava Petrović. Nadalje, utvrdili su i dozvoljene sastojke, odnosno način kuhanja. Pravilnik dozvoljava dodavanje drugih vrsta riba (osim uobičajenih tri kilograma očišćenog šarana koje osigurava organizator) te donošenje gotovih ili polugotovih pripravaka za riblji paprikaš (gotove mješavine začina, nasjeckani luk, rajčicu, suhu ili svježu papriku), ali ne dozvoljava donošenje gotove juhe ili skuhane ribe. Natjecatelje sigurno zanima način ocjenjivanja.
Način ocjenjivanja
- Ocjenjivanje je podijeljeno u dva dijela. Prvo je ono vizualno, a odnosi se na odvajanje uzoraka koji ne zadovoljavaju vizualne kriterije i one koji se smatraju znakovima obilježavanja. Neki od nezadovoljavajućih kriterija su neodgovarajući izgled uzorka i potkove, poput nazočnosti repova, komada glave, povrća, ikre ili nekompletne polutke, potom slijeganje i taloženje juhe, velika količina masnoće koja pliva na površini juhe i drugi - pojašnjava, dodajući kako takvi uzorci neće sudjelovati u završnom ocjenjivanju. A ono se, pak, odnosi na kušanje preostalih uzoraka te dodjelu ocjena za boju juhe, gustoću, ukuhanost ribe i u konačnici okus, u što ulazi gorčina, slanost, ljutina i slatkost, a tu je i miris. Svaka od navedenih stavki posebno je razrađena i objašnjena. Petrović ističe kako sudačku komisiju mogu činiti samo suci koje je delegirala udruga Baranjski kotlić.
Podsjetimo, udruga je na svojoj izbornoj skupštini imenovala Nadzorni i Izvršni odbor, a osnovali su i odbor koji se bavi propozicijama i licenciranjem sudaca.
- Članovi odbora vrsni su kuhari, pobjednici brojnih fišijada, ugostitelji i provjereni suci s iskustvom iz raznih dijelova Slavonije i Baranje - podvlači Petrović.